Egyéb

Az engedélyben 246 fa szerepel, de az önkormányzat szerint csak 124 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

 

Óbuda-Békásmegyer sajtófőnöke a Csillaghegyi stranddal foglalkozó cikkünk után felháborodott levélben közölte, hogy nem 246 fát vágnak ki a fürdőkomplexum miatt, hanem csupán 124-et. Ugyan ők adták ki azt az építési engedélyt, amelynek a tervdokumentációja 246 fa kivágásával számolt, de az építtető később önként csökkentette a mennyiséget.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egy 7 000 négyzetméteres fürdőkomplexumot épít a Csillaghegyi strandon, és a BGYH-tól kapott iratok szerint 246 fát vágnak ki a 3 milliárd forintos beruházás miatt. Február végén ellátogattunk az építkezés helyszínére, ahol szemmel láthatóan meg is kezdődött már a fák kivágása, amit még a munkások is megerősítettek az Átlátszó munkatársainak.

A BGYH-tól kapott tervdokumentáció szerint a kivágott fák helyett 94-et ültetnek, azok törzsátmérője azonban a kivágottak átmérőjének csupán 25 százalékát teszik ki.

Hárommilliárd forintos fürdőberuházás keretében 246 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon

 

Cikkünk megjelenése után az érintett III. kerületi önkormányzattól levelet kaptunk, melyben az alábbiakat közölte a kerület sajtófőnöke:

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a fürdőberuházás keretében az alábbi fakivágásokat vette tudomásul és fapótlásokat  kötötte ki az építési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan és a használatbavételi engedély kérelem benyújtásának feltételeként.

Az építési munkák miatt:

– 123 db fa kivágására kerül sor,

– 11 db fát átültetnek,

– 175 db megmaradó fát kezelnek,

A projekthez kapcsolódóan összesen 550 új fát ültetnek, melyből kb. 100 fát a tervezési területen, a többit pedig az ingatlan más részén telepítik, ez a kivágott fák törzsátmérőjének 1,5-szörösét jelenti.”

Mivel a III. kerület által közölt számok jelentős eltérést mutatnak a BGYH-tól kapott iratokban szereplő adatokkal, megkértük az önkormányzat sajtófőnökét, hogy szíveskedjen átküldeni a levelében említett számokat alátámasztó dokumentumokat.

Ezután az önkormányzat sajtófőnöke egy felháborodott üzenet kíséretében megküldött az Átlátszónak egy levelezést, amiből az derül ki, hogy

– a jogerős építési engedély alapjául szolgáló tervdokumentációban 246 fa kivágása szerepelt

– az építési engedélyt a III. kerületi önkormányzat adta ki 2016. szeptember 30-án

– az építtető 2017 januárjában önként csökkentette a kivágandó fák mennyiségét 124 db-ra, összesen 3 710 törzsátmérővel

– a fapótlás a beruházás területén 98 darab, telken belül további 459 darab, tehát összesen 557 darab, 5 565 törzsátmérővel

– ezek szerint az utólagos módosítások révén valóban a kivágandó fák törzsátmérőjének másfélszeresét pótolják.

Visszakérdeztünk az önkormányzatnál arra, hogy jól értjük-e, jóváhagyták a 246 fa kivágását, és ez csak azért nem valósul meg, mert az építtető ÖNKÉNT felére csökkentette ezt a mennyiséget.

Jól értettük, tulajdonképpen ez történt.

A III. kerület sajtófőnökének válasza szerint ugyanis „az építésügyi hatóság az építkezés miatt szükségessé váló fakivágásokra nem ad engedélyt, azok kivágását tudomásul veszi, mivel ilyen engedély kiadására nincs hatásköre.”

Erdélyi Katalin

Megosztás