uniós támogatások

Az első 12 napban ötvenezer aláírás gyűlt össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért

A magyar kormány úgy döntött, nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amely az uniós támogatások elköltése körüli törvénysértések feltárására szakosodott összeurópai bűnüldöző szervezet lesz. Az új hivatal az unió csalás elleni (OLAF) és ügyészségi együttműködési (Eurojust) szerveit fogja kiegészíteni, mivel ez utóbbiak egyedi büntetőügyekben nem jogosultak nyomozások vagy vádhatósági eljárások lefolytatására, azokat tagállami hatáskörbe utalják. Hadházy Ákos szeptember 20-án kezdte gyűjteni az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, 12 nappal később már 50 ezer aláírás volt a kezében.



Társadalmi célú hirdetés

Az Európai Ügyészség feladata az, hogy nyomozzon, és ha kell, emeljen vádat az uniós költségvetés sérelmére elkövetett csalások és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ügyében. Hivatalosan 2020-ban áll fel a szervezet, de a most csatlakozó országokban már a csatlakozás bejelentésének pillanatától elkövetett ügyekben nyomozhat majd az új, nemzetközi ügyészség.

Az unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott már az uniós ügyészséghez, Magyarország viszont nem, a kormány szerint ugyanis ez „gyengítené a nemzeti szuverenitást”. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint viszont csak az uniós ellenőrzés képes megakadályozni, hogy a Fidesz egyszerűen ellopja a brüsszeli eurómilliárdokat. Ezért kezdett aláírásgyűjtésbe, amelynek jogi következménye nem lesz, inkább egyfajta politikai nyomásgyakorlásként értelmezhető.

Hadházy 1 millió aláírást szeretne összegyűjteni, ennek érdekében szeptember végén meg is kezdte az országjárást és a kampányt.

Kíváncsiak voltunk, hogy halad az akció, a politikus pedig megosztotta velünk az első 12 nap eredményét. Eszerint kevesebb, mint két hét alatt ötvenezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Hadházy szerint most már ennél sokkal többen is, hiszen folyamatosan érkeznek az újabb szignók, csak még nem összesítették őket. Friss adatokat az október 23-ai tüntetésen tud majd mondani.

Az aláírásgyűjtéshez időközben több politikai párt is csatlakozott: az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is beszállt az akcióba, amit oknyomozó újságíróként e cikk szerzője is támogat.

„Ha a tényfeltáró újságírók nem végeznék a sokszor kifejezetten veszélyes munkájukat, egy sor disznóságról nem tudnánk. Ha pl. nem lenne Átlátszó, nem tudnánk (csak sejtenénk), hogy az EU támogatásokon meggazdagodott milliárdos repteti a meccsekre a miniszterelnököt. Ha lenne Európai Ügyészség, akkor nem csak tudnánk az elcsalt közbeszerzésekről, hanem börtönbe is jutnának a felelősök. A kormány ezért nem akarja ezt, az újságírók pedig ezért szeretnék. Oroszi Babett, az Átlátszó újságírója az EU Ügyészségről.” – írta Hadházy Ákos az erről szóló Facebook bejegyzésében.

Megosztás