Egyéb

Csalással vádolják Welsz Tamás egykori élettársát egy Cadillac eladása miatt

 

Pikírt, indulatos megjegyzések is elhangzottak november 17-én a Budaörsi Járásbíróságon a jelentős értékre elkövetett csalással vádolt H. Andrea ügyében tartott tárgyaláson. A nő a kalandos életű és furcsa körülmények között életét vesztő Welsz Tamás élettársaként vált ismertté. Most azért került a vádlottak padjára, mert az ügyészség szerint visszadátumozott szerződéssel akart értékesíteni egy olyan amerikai autót, amely Welsz hagyatékának a részét képezi, így örökösét, kiskorú gyermekét illeti meg, akinek nem a vádlott az édesanyja.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

H. Andrea nem engedte, hogy fotó készüljön róla a tárgyaláson, többször is ellentmondásokba keveredett, és furcsa magyarázatokkal próbálta alátámasztani ártatlanságát.

Az Átlátszó a vádemelésről már beszámolt. Mint megírtuk, a Budaörsi Járási Ügyészség 2015. november 25-én emelt vádat H. Andreával és Welsz Tamás egyik üzleti partnerével, a kanadai B. Sándorral – aki az ügy másodrendű vádlottja – szemben csalás és magánokirat-hamisítás miatt.

A hatóság szerint Welsz megbízta a kinti üzlettársát, hogy hozzon be neki négy autót – két Cadillacet és két Cryslert Magyarországra. Ezek közül az egyik Cadillac lett a vád tárgya. Ezt a járgányt Welsz Tamás március 20-án elvitte egy autókereskedésbe, hogy a járművet megjavítsák, majd a nevére írják. Emlékezetes, a férfi ezen a napon vesztette életét.

Welsz halálakor H. Andrea nehéz anyagi helyzetbe került, ezért felvette a kapcsolatot B. Sándorral, és megkérte, hogy írjon neki egy adásvételi szerződést a gépkocsiról, hogy azt megszerezhesse. A férfi elkészített H. Andreának egy 2014 februárjára visszadátumozott megállapodást, ami alapján a nő az autót a telephelyen átvette, és rögtön megbízást adott a jármű eladására.

Az ügyészség szerint így akarták a Welsz gyermekét megillető hagyatékból kivonni az autót.

A vádirat felolvasása után H. Andrea azt közölte, hogy az ügyészség verziója több ponton sem állja meg a helyét. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt, sőt szerinte az ellene folyó eljárás Welsz egykori feleségének koholt vádjaira, valamint hamis tanúzásra pénzért rábírt embereire épül.

Az autókról azt mondta, hogy egynek volt vevője, aki készpénzben letetette a kocsi árát. Az összeget viszont Welsz Tamás úgy használta fel, hogy nem egy járgány áraként adta tovább B. Sándornak, hanem több további autó előlegeként akarta felhasználni.

H. Andrea rendőrségen tett vallomásainak felolvasása után az ügyész arról érdeklődött, hogy ha négy autóval üzleteltek és ezek közül az egyik elkelt, akkor miért nem a megmaradt hármat próbálta meg eladni a vádlott, miért csak az egyik Cadillac esetében írtak adásvételi szerződést. Konkrét választ erre nem adott H. Andrea, és csak az ügyész többszöri kérdéésre közölte, hogy egy autó nagyjából tízmillió forintot érhetett.

Az sem lett teljesen világos, hiába záporoztak tovább H. Andreára a kérdések, hogy ha a Cadillacet neki szánták, akkor miért akarta mégis értékesíteni, vagyis mi volt az oka, hogy annyira mégsem tartott rá igényt, és hogy miért nem B. Sándor bízta meg az autókereskedést a jármű eladásával.

Ennek azért volt fontos szerepe, mert a kanadai üzletember bár nem volt ott a tárgyaláson: a nyomozás során azt adta elő, hogy még 2014 februárjában írtak Welsz Tamással egy adásvételit, amely révén H. Andrea nevére került volna a kocsi, csakhogy Welsz nem fizetett. Később, már a vállalkozó halála után a nő megkérte B. Sándort, hogy írjon másik dátummal egy új adásvételit, amit azt megtett, mondván, nem érdekelte, hogy erre miért van szükség. A 2014 márciusi kontraktuson egyébként H. Andrea aláírása nem szerepelt.

B. Sándor az Átlátszónak hónapokkal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy azért írt H. Andreának papírt, hogy ha már Welsz Tamás nem fizette ki neki a járművet, akkor legalább annak értékesítésével pénzéhez jusson. Ezzel együtt hozzátette: a hagyatéki eljárás során a közjegyző megállapította, hogy a Cadillac valóban az övé, és így az örökös nem tarthat arra igényt. Erről a csütörtöki tárgyaláson egyáltalán nem esett szó.

Korábbi cikkeink Welsz Tamásról

Beláthatatlan következmények? Nem adják ki a Welsz-könyvet, felszámolják a Charity Marchot

Miattuk retteg Simicska? Rejtélyes halálesetek, hihetetlen magyarázatok

Több eljárás folyik – bíróságon és rendőrségen is – Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban

Welsz Tamás három éve milliárdos csalás nyomára bukkant Panamában – közreadjuk a feljelentését

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Az autóra vonatkozóan a nyomozó hatóság úgy döntött, hogy az a hagyaték részét képezi, és ki kell adni az örökös törvényes képviselőjének, Welsz egykori feleségének. Ennek jogosságát vitatta H. Andrea ügyvédje.

Érdekességként olyan dolgok is szóba kerültek még a tárgyaláson, hogy Welsz Tamás a papírmunkát elég rosszul végezte, illetve hogy H. Andrea utalt különböző összegeket B. Sándornak, de nem a Cadillac vételára jogcímen.

A tárgyaláson a bíró szerette volna mindezzel kapcsolatban meghallgatni Welsz Tamás volt nejét, de erre idő hiányában nem került sor. A nő a többi tanúval együtt 2017. február 15-én tehet vallomást. Még ezen a tárgyaláson sem lesz jelen B. Sándor, mert egyelőre a felek nem tartották azt szükségesnek, de az ügyész azt jelezte, hogy előfordulhat, hogy erre később még indítványt tesz.

De nem sok értelme lesz az üzletembert Kanadából a bíróság elé kéretni, mert védője jelezte, hogy ha meg kell jelennie, akkor sem akar majd vallomást tenni a történtekkel kapcsolatban.

Welsz Tamás kalandos élete és zűrös ügyei

A panamai hatóságok számára bizonyítottá vált, hogy Welsz csalárd módon, a részvények és az okiratok meghamisításával jutott egy ottani céghez, ezért csalás és közokirat-hamisítás miatt körözést adtak ki Welsz Tamással és barátnőjével szemben is. Amikor mindketten megszöktek a közép-amerikai országból, panamai ügyészség az Interpol révén is kerestette őket.

Az ügyben Panamában eljárás folyik, és az Átlátszó tudomása szerint december 12-ére és 2017. január 19-ére ki van tűzve a tárgyalás, amelyeken H. Andreának meg kellene jelennie.

Welsz Afrikában is kapcsolatokat épített a Budapest–Bamako Rali révén. A verseny égisze alatt vitt mentőautókat az útlevelei miatt hírhedtté vált Bissau-Guineába. Konzulnak adta ki magát ráadásul, amivel sok embert megtéveszthetett.

A rali szervezésébe és az azzal reklámozott jótékonykodásba a Charity March Kft. által kapcsolódott be. A 2009 februárjában alapított cég 2013. szeptember 16-ig Welsz Tamásé és az élettársáé volt. Azt követően az évről-évre veszteséges céget átvette egy Seychelle-szigeteki offshore társaság, a Cavalli Continental Ltd. lett a vállalkozás tulajdonosa.

A Charity March 2013 végén átvette a Sólyom Airways-t. Ezt a lépést szakmai körökben úgy látták, hogy az a csődbement légitársaság teljes megszüntetését szolgálja. A Sólyom azóta nem is jött egyenesbe, a Charity March pedig 2015 februárjában felszámolás alá került. Tulajdonosának Welsz halála óta az élettársa, H. Andrea lett bejegyezve, aminek jogosságát az üzletember gyermekének anyja vitatta, és feljelentést tett az V. kerületi kapitányságon. Ezt az ügyet mára az Átlátszó tudomása szerint megszüntették.

A Simon-ügy és a rejtélyes elhalálozás

Emlékezetes, a hatóságok állítása szerint Welsz Tamás házából került elő a volt szocialista politikus, Simon Gábor fotójával ellátott, Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevél, amellyel egy magyar bankban számlát nyitottak. A Simon-ügy azt követően indult el, hogy kiderült, a politikus titokban 240 millió forint értékű eurót és dollárt tartott egy osztrák bankszámlán.

Az útlevél miatt Welsz az eljárás érintettje lett, a hvg.hu pedig úgy értesült, hogy halála előtt borítani akart arról, hogy Simon Gáboron kívül még kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel Magyarországon. A férfi iratokat adott volna át a rendőrségnek, amikor az őt szállító rendőrautóban rosszul lett és meghalt.

A Welsz Tamásnál az adóhivatal által feltárt adóhiány, ami a vele járó büntetésekkel együtt négymilliárd forintra rúgott, az adóhatóság önrevíziója, valamint a Fővárosi Bíróság ítélete alapján közben nulla forintra redukálódott.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás