Egyéb

Beláthatatlan következmények? Nem adják ki a Welsz-könyvet, felszámolják a Charity Marchot

A bíróság fizetésképtelenné nyilvánította a tavaly tavasszal a hivatalos közlések szerint öngyilkosságot elkövetett Welsz Tamás érdekeltségében volt Charity March – Jótékonysági Menet Kft.-t. A cég ügyvezetője, Welsz volt élettársa mégsem jelenteti meg a párja életéről és haláláról írt leleplezőnek szánt könyvét.

Az afrikai celebkirándulás, a Bamako-Rally partnereként emlegetett kft a Seychelle-szigeteki Cavalli Continental Ltd. tulajdona, s Welsz halála óta özvegye, Horthy Andrea vezette a felszámolás minapi elrendeléséig. Ő a tulajdonos-ügyvezetője a révkomáromi testvércégnek, a Charity March Slovenskónak is – utóbbi információink szerint a szlovák hírszerzés figyelmét is felkeltette, azzal a gyanúval, hogy ott is folyik a Magyarországon nagy vihart kavart útlevél-kereskedelem.

A kiváló Közép-afrikai kapcsolatokkal rendelkező Welsz afrikai országok, főképp Bissau-Guinea által kiállított úti okmányokat szerzett be megrendelőinek – köztük az egy évvel ezelőtti sajtóhírek szerint Simon Gábor, jelenleg csalással gyanúsított volt MSZP-elnökhelyettesnek is, ám ezt Simon ügyvédje cáfolta. Utóbbi ügyben azóta sem kerültek elő megdönthetetlen bizonyítékok, a borítani tervező Welsz mindenesetre a rendőrautóban lett rosszul, majd meghalt, állítólag mérget vett be.

A most felszámolás alá került kft fő tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, a gyakorlatban használt magyar mentőautókat szállított afrikai országokba, kihasználva a Bamako-Rally kínálta lehetőségeket; a rally „humanitárius partnere” 2008 óta az a Magyar Afrika Társaság, amelynek a javára rendezték azt a teniszgálát a minap a Tabánban, amelyen kormánytagok, köztük Pintér Sándor belügyminiszter is részt vettek.

A Charity March Kft. igen friss volt: még a hosszú újévi ünnepnapok idején, január 3.-án elkészítette tavalyi mérlegét, amelyből kiderül: árbevételt nem termelt, saját tőkéje mínusz 75 millió forint volt, tartozásai 94 millióra rúgnak.

A felszámolás elrendeléséig ügyvezetőként tevékenykedő Horthy egyébként nemrégiben nagy médiavisszhangot kapott, amikor elhatározta, könyvet jelentet meg párjáról a Welsz-rejtély címmel. A csak online terjesztésűnek ígért kiadvány honlapján azonban jelenleg az áll, hogy a szerző „hosszas mérlegelés után” meggondolta magát, nem adja ki a munkát, mondván, a kézirat megjelenése „beláthatatlan következményekkel járna”, a már befizetett pénzeket visszautalják.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás