közbeszerzés

2018 első negyedévében is Szíjj László nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Mészáros Lőrinc második lett, és a felcsúti polgármester érdekeltségei által elnyert megbízások 99 százalékát az EU fizeti.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Itt az év első három hónapjának összegzése.

Ahogy tavaly, most is kigyűjtöttük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a leginkább kormányközelinek mondott tíz vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kapott 2018 első negyedévében. 2017-ben is az első negyedévvel kezdtük cikksorozatunkat, ezért most is egybevettük a januárt, februárt és márciust.

A 2018-as közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül.

Az összegekbe beleszámoltunk a 2018 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

1, Szíjj László

A tiszakécskei vállalkozó legismertebb cége az “új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., amely évek óta sorra kapja az állami megbízásokat. Szíjj több vállalkozásban is Mészáros Lőrinc üzlettársa, és 2017-ben az ő érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést.

2018 első három hónapjában a Duna Aszfalt önállóan, illetve a Hódút Kft.-vel konzorciumban összesen nettó 145,6 milliárd értékű tender győztese lett. A megbízások többsége a Magyar Közút Zrt.-től jött. Az állami vállalat tavaly 270 milliárd értékű keretszerződést kötött a 2017-2020 közötti útfelújításokra több céggel, és az egyik szerencsés a Duna Aszfalt Kft. lett.

A két legnagyobb értékű munkát viszont a NIF Zrt.-től nyerte a Duna Aszfalt: az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszát 41,4 milliárd forintért, az M30 autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszának egyik részét pedig majdnem 64 milliárdért építi a cég – utóbbit a Hódút Kft.-vel közösen.

2, Mészáros Lőrinc

A felcsúti polgármester második lett nettó 139,9 milliárd forint értékű elnyert közbeszerzéssel. Ebből 87,4 milliárd két vasútépítési megbízás a NIF-től: 48,9 milliárdért a Százhalombatta-Ercsi közötti vonalszakasz, és 38,5 milliárdért az Ercsi-Puszaszabolcs közötti pálya korszerűsítése. A Mészáros és Mészáros Kft. a két munkát a Vasútépítők Kft.-vel közösen nyerte el. Ez utóbbi vállalkozás sokáig Szijjártó Péter külügyminiszter édesapjának tulajdonában volt, de évek óta a német Wiebe International Gmbh az egyedüli tulajdonosa a Wiebe Hungaria Vasútépítő Kft.-n keresztül.

Négy megbízást nyert el a Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Kft.-vel közösen az NFP-től a 420 milliárdos gigatender keretében, amelynek kivitelezőit 2016-ban hirdette ki a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (Mészáros Lőrinc cége hatból három régióban dolgozhat).

A Mészáros-gyerekek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L Zrt. pedig a WHB-val és a ZÁÉV-val közösen az érdi önkományzattal kötött egy 14,8 milliárd forint értékű keretmegállapodást különböző építési munkákra.

A Mediaworks-nek is jutott közpénzes megbízás: az Újbuda című önkormányzati lapot 20,7 millió forintért nyomtatja ki.

3, Varga Károly

A szintén tiszakécskei vállalkozó 2015-ben kiszállt az addig Szíjj Lászlóval közös Duna Aszfaltból, Szíjj pedig az addig szintén közös Hódút Kft.-ből és Magyar Vakond Kft.-ből.

A két cég közül 2018-ban csak a Hódút kapott állami megbízásokat: ahogy fentebb írtuk, a legtöbbet a Duna Aszfalttal közösen a Magyar Közút Zrt.-től.

Emellett a Swietelsky Magyarország Kft.-vel, a Penta Általános Építőipari Kft.-vel, és a SADE-Magyarország Kft.-vel együtt a Hódút egy 10 milliárd forint értékű keretmegállapodást kötött a békéscsabai önkormányzattal.

4, ZÁÉV

A Peresztegi Imre tulajdonában lévő zaaegerszegi építőcég 17,4 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2018 első három hónapjában. Ennek nagy részét a fentebb említett, a WHB-val és a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közös érdi keretmegállapodás teszi ki.

5, WHB

A Paár Attila tulajdonában lévő győri építővállalat 16,9 milliárd forint értékű tendert nyert el az idei első negyedévben. Ennek nagy része az érdi keretmegállapodás, és a Testnevelési Egyetem velencei továbbképző központjának építése 1,2 milliárd forintért, amit a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen nyert el a WHB tulajdonában lévő Magyar Építő Zrt.

 

6, Balásy Gyula

A kormányzati reklámkampányokat 2016 óta levezénylő Balásy-cégek, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. az év első három hónapjában közzétett tájékoztatások szerint 14,9 milliárd forint értékű állami megbízást kapott. Ezek mindegyike a különböző állami cégek részére végzett kommunikációs feladat. Legtöbbjükről már tavaly megkötötték a szerződést, de csak idén januárban tették közzé, ezért csak most tudtuk megszámolni.

7, Market

A Garancsi István tulajdonában lévő építőipari vállalat 3,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2018 első negyedévében. Ennek nagy része a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeumhoz szükséges munkagödör (igen, munkagödör) 2,5 milliárdért a Bohn Mélyépítő Kft.-vel közösen, 684 millió forint pedig a Nemzeti Köszolgálati Egyetem sportcsarnokának drágulása.

8, Kuna Tibor

Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátjának cégei, a Young and Partners Kft. és a Trinity Communications Kft. 2,6 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert a Sprint Nyomdaipari Kft.-vel közösen az állami cégek reklámköltéséből.

9, Csetényi Csaba

Rogán Antal szomszédjának két vállalkozása, az állami propagandakampányokat Balásy előtt bonyolító Affiliate Network Kft. és Network 360 Kft. az állami cégek reklámoztortájából 1,7 milliárd forint értékű megbízást nyert el.

10, Valton-Sec

A Fidesz kedvenc biztonsági cége mindössze egyetlen megbízást kapott március végéig: A NI-KA Hostess Kft.-vel közösen 50 millió forintért látnak el porta- és közönségszolgálati feladatokat a Fővárosi Nagycirkuszban.

2018 első három hónapjában ennél a tíz kormányközeli vállalkozónál/vállalkozásnál összesen 422 milliárd forint landolt. Ennek az összegnek 76 százaléka, bő 322 milliárd forint EU-s pénz. Az európai uniós forrásokból finanszírozott projektek aránya természetesen az építőipari közbeszerzéseknél a legmagasabb: Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél 99 százalék, Varga Károly cégeinél 96 százalék, a WHB-nál 87,5 százalék, a ZÁÉV-nél 85 százalék, Szíjj Lászlónál pedig 52,7 százalék.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkek

2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Túlnyomórészt uniós forrásokból gazdagodtak Mészáros Lőrinc családi cégei az elmúlt hét évben

Megosztás