közbeszerzés

8 milliárd forintból varázsolják újjá az M3 Business Centert a Handó Tünde által irányított OBH-nak

Az állam tulajdonában lévő irodaház felújítására pályázott a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőpipari Zrt. is, de az ÉPKAR Zrt. nyerte a tendert.

Nettó 8,1 milliárd forintért alakíthatja át az Építő-és épületkarbantartó (ÉPKAR) Zrt. az M3 Business Center két épületét az Országos Bírósági Hivatal (OBH) számára – jelent meg az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában.

Az állam tulajdonában lévő, két épületből álló irodaház az M3-as bevezető út és a Hungária körút találkozásánál helyezkedik el. Az ingatlan megújítására a tendert a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. írta ki.

A cél az, hogy az Országos Bírósági Hivatalnak a jelenleginél megfelelőbb funkcionális kialakítású irodaépületet hozzanak létre. A birosag.hu-n olvasható májusi hír szerint „Már korábban is megfogalmazódott az igény, hogy a Budapest Környéki Törvényszék dolgozói méltó, XXI. századi munkakörülmények között végezhessék munkájukat és modern környezetben fogadhassák az odaérkező ügyfeleket.”.

Most megjelent a tender eredménye, így az OBH elnöke, Handó Tünde nem csak az új, 12 millió forintos Skoda Superb-jének örülhet, hanem az irányítása alá tartozó szervezet munkáját segítő ingatlankorszerűsítésnek is.

Handó munkájával azonban az őt ellenőrizni hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) igencsak elégedetlen, a köztük folyó csatározás állandó téma a sajtóban. Mint a 444 is beszámolt róla, idén májusban az OBT egyenesen az Országgyűléshez fordult az elnök eltávolítása érdekében. Erre válaszul az OBH vezetője többek között olyan módosító javaslatot tett a közigazgatási bíráskodás megújításával összefüggő ún. módosító salátatörvény tervezetéhez, hogy ne lehessen beperelni.

A BMSK Zrt. 2019. március 29. napján indította meg a közbeszerzési eljárást a generálkivitelezői feladatok ellátására, és a most közzétett tájékoztató szerint a tenderen elindult az ÉPKAR Zrt., a Laterex Zrt., a Swietelsky Magyarország Kft., és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőpipari Zrt. is.

A nettó 8 102 599 910 forint összértékű munkát az ÉPKAR nyerte el, a BMSK idén szeptember 16-án írta alá a céggel a szerződést .

Korábban az ÉPKAR nyerte el a ZÁÉV-vel közösen a rákosmentei sportcsarnok felhúzását közel 8 milliárdért, és szintén a WHB-val és a Laki Zrt.-vel együtt végzi az Operaház épületének megújítását, valamint ez a cég varázsolta újjá a Hajós Alfréd és a Széchy uszodákat 3 milliárd forintért.

Az ÉPKAR Zrt.-nek és a West Hungária Baunak egyébként közös vállalkozása is van, mégpedig a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft., ami a magyar pavilont építi a dubaji világkiállításra 10,6 milliárd forintért.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.
Címlapkép: A Budapest Környéki Törvényszék újonnan átadott ügyfélcentrumának helyet adó M3BusinessCenter irodaház a főváros XIV. kerületében, a Hungária körúton 2014. október 28-án. (MTI Fotó: Beliczay László)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás