közbeszerzés

Kormányközeli cégek építik a zalaegerszegi tesztpályát

A ZÁÉV 2,3 milliárd, a Duna Aszfalt 3,3 milliárd forintért dolgozik az önvezető autóknak épülő tesztpálya kivitelezésén, amelyre összesen 40 milliárdot szán a kormány.

Orbán Viktor 2016 májusában jelentette be, hogy a kormány úgy döntött, a járműipar támogatása érdekében 40 milliárd forintból épít egy autótesztpályát Zalaegerszegen. A projektet az állami tulajdonú Autóipari Próbapálya Zala Kft. bonyolítja, a megvalósításról egy tavaly júliusi kormányhatározat rendelkezik, és decemberben írta alá a vonatkozó együttműködési megállapodást az állam Zalaegerszeggel.

2017. május 19-én volt a tesztpálya alapkőletétele, ahol Orbán Viktor hosszú beszédet mondott.

„Mindenkit szeretnék emlékeztetni, hogy ez a tesztpálya az élő bizonyíték arra, hogy mi nem mankóval közlekedünk, nem más lábán állunk, vannak saját erőforrásaink, vannak saját képességeink, és saját erőből, és kizárólag saját erőből is képesek vagyunk európai és világszintű teljesítményre. (…)

Azért szerettem volna világossá tenni itt, Önök előtt, hogy amikor beruházások, fejlődés történik Magyarországon, akkor minden magyar tudhassa, hogy ezt nem ajándékba kapja, ezt a saját tehetségének, a saját munkájának, a saját elszántságának és a saját bátorságának köszönheti.”

2017 júniusában a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a tesztpálya előkészítő munkálataira kiírt, nettó 3,3 milliárd forintos közbeszerzést a Duna Aszfalt nyerte. A cég az utóbbi években sorra kapja a milliárdos állami megrendeléseket, augusztusban a Magyar Közút Zrt. 270 milliárdos tenderén is befutó lett. A Duna Aszfalt tulajdonosa Mészáros Lőrinc egyik üzlettársa, Szíjj László, akinek érdekeltségei az Átlátszó összesítése szerint csak 2017-ben 507 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak.

Az EU-s közbeszerzési értesítő szeptember 29-i számában megjelent tájékoztatás szerint egy másik kormányközeli cég is dolgozhat Zalaegerszegen: a kiszolgáló és technikai épületeket a ZÁÉV építi nettó 2,3 milliárd forintért. A zalaegerszegi építővállalat szintén szárnyalni kezdett az elmúlt években az állami megrendelések terén: összesítésünk szerint csak idén 417 milliárd forint összértékű tendert nyertek.

Erdélyi Katalin

Megosztás