Kerületi ügyek

Csepel a saját rendeletétől is eltért, hogy Mészáros plakátcégével szerződhessen 15 évre

A fideszes vezetésű csepeli önkormányzat augusztus végén úgy döntött, hogy közterületeinek használatát 2034-ig Mészáros Lőrinc reklámcégének adja. Ahhoz, hogy a Publimonttal megköthesse a szerződést, az önkormányzat eltért a saját korábbi rendeletétől is – amire különös méltánylást érdemlő indok alapján, közérdekből vagy önkormányzati érdekből van lehetősége. A megállapodás értelmében Mészáros plakátcége 60 CityBoard-ért csupán havi nettó 108.800 forintot fizet. Vagyis egy kétoldalas felületért mindössze havi 1813 forintot kap a XXI. kerület, de a szerződés szerint a reklámeszközök egyik oldalát az önkormányzat használhatja.

Augusztus végén a 24.hu írta meg, hogy a csepeli önkormányzat Borbély Lénárd polgármester (Fidesz) indítványára egy rendkívüli, zárt testületi ülésen úgy döntött, hogy a kerület közterületeinek használatát a Publimont Kft.-nek, Mészáros Lőrinc reklámcégének adja.

A Publimont Kft. korábban Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdona volt, és rengeteg közpénzes megbízást kapott. Miután Simicska összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a céget – több másikkal együtt – először Nyerges vette át tőle, majd Mészáros Lőrinc egyik bizalmasa, Vörös József ügyvéd, végül 2019 májusában maga Mészáros lett a tulajdonosa.

Az ülés jegyzőkönyvéből (PDF, 4. oldal) és annak kivonatából (PDF, 5. oldal) csak az derül ki, hogy a határozatot 14 igen, 1 nem, és 2 tartózkodás szavazattal fogadta el a fideszes többségű képviselőtestület. Sem az előterjesztés, sem a Publimonttal kötött szerződés nem elérhető a XXI. kerület honlapján.

Bogád Zoltán közadatigénylésben kérte ki a csepeli önkormányzattól a Publimonttal kötött szerződést, és néhány információt arról, hogy miért és hogyan állapodott meg éppen ezzel a céggel a kerület.

A csepeli jegyző részletes választ adott, melyből kiderül, hogy a Publimont nyújtott be közterülethasználati kérelmet az önkormányzathoz, ami a szerződéskötés érdekében eltért a saját vonatkozó rendelététől is.

A közterületek rendjéről és használatáról szóló 14/2015. (III.26.) önkormányzati rendelet (PDF) szigorú szabályokat tartalmaz, de a 4.§ (5) bekezdés kimondja, hogy “A Képviselő-testület minősített többségű döntésével különös méltánylást érdemlő indok alapján, közérdekből vagy önkormányzati érdekből” el lehet térni a rendelettől.

A jegyző tájékoztatása szerint a csepeli önkormányzat a Publimonttal való szerződéskötéskor több pontban is eltért a saját közterülethasználati rendeletétől:

“A rendelet 7. § (1) bekezdés zs) pontjától a közérdekű célra hasznosítható felületek ingyenes felajánlása okán, a 10. § (2) bekezdésétől a 15 éves határozott időtartam miatt, valamint a 11. § (1) bekezdésétől tért el a Képviselő-testület egyedi döntése nyomán. Ez utóbbi esetben a díj mértéke a mindenkori rendeleti díjnak megfelel, csak a fizetési kötelezettség utólagos a könnyebb elszámolhatóság érdekében.”

Bogád kérésére a csepeli jegyző megküldte a Publimonttal kötött szerződést (PDF), amelynek lényege, hogy Mészáros Lőrinc cége

  • 60 darab kétoldalas CityBoard reklámeszközt telepít a kerületben
  • ezekért összesen havi nettó 108.800 forintot fizet a csepeli önkormányzatnak
  • minden CityBoard egyik oldalát az önkormányzat használhatja térítésmentesen

A jegyző elküldte a megállapodás mellékleteit is: az első (PDF) a Publimont Csepelre tervezett reklámfelületeinek helyét tartalmazza, a második (PDF) pedig a CityBoard nevű eszköz leírását és műszaki paramétereit.

A Publimont már el is kezdte telepíteni a reklámfelületeket a XXI. kerületben, az ellenzék pedig egy részüket felmatricázta.

Publimont City Board Csepelen ellenzéki matricával

A Publimont egyik City Board-ja Csepelen ellenzéki matricával (fotó: Bogád Zoltán)

Sokaknak nem tetszik, hogy a csepeli önkormányzat 15 évre szerződött Mészáros Lőrinc reklámcégével, és a szerződéskötés körülményei is érdekesek.

Bogád Zoltán közadatigénylésében külön rákérdezett arra is, hogy „Mi az oka annak, hogy nem volt versenyeztetés a közterületi reklámhelyek odaítélése előtt?”

Erre a csepeli jegyző azt válaszolta, hogy:

„Az önkormányzati hatósági ügy elbírálása során az Önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően járt el.”

Papíron tehát minden rendben, de arra nincs magyarázat, hogy a Csepel milyen közérdekből vagy önkormányzati érdekből tért el a saját rendeletétől is annak érdekében, hogy Mészáros Lőrinc reklámcégével szerződhessen 2034-ig.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: a Publimont egyik CityBoard-ja Csepelen (fotó: Bogád Zoltán)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás