adatigénylés

Kiderítettük, mennyibe kerültek a titokzatos józsefvárosi infopontok, az önkormányzat hirdetőoszlopai

Július második felében jelentek meg a VIII. kerületben azok a hirdetőoszlop-szerű, „INFO pont” nevű tárgyak, amelyekre először mindössze annyi infót írt az önkormányzat, hogy „Józsefváros újjáépül”. Helyi civilek és a Kétfarkú Kutya Párt is kitett rájuk néhány plusz tudnivalót, majd két hét elteltével az önkormányzat kihelyezte rájuk a hivatalos közleményeket. Mi pedig adatigénylésben kértük ki, hogy mennyi közpénzt költött erre a kerület.

Július 22-én Virág Tamás tett ki egy fényképet a Facebookra a VIII. kerület új csodájáról, az önkormányzati hirdetőről, amely neve szerint „INFO pont”, de a rajta lévő plakáton csupán annyi állt, hogy „Józsefváros újjáépül”.

Ezután hetekig ment a találgatás a kerületi lakosok és civilek között, hogy mégis mi lehet ez, mi értelme van, örökre így marad-e, és vajon mennyibe került.

A józsefvárosi Polgármesteri Hivatal pont aznaptól, július 22.-től augusztus 02.-ig igazgatási szünetet tartott, így semmiféle hivatalos tájékoztatás nem jött a titokzatos hirdetőfelületekről. A helyiek azonban akcióba lendültek, és kihasználták a váratlan lehetőséget.

Először a C8 Civilek Józsefvárosért egyesület tette közzé, hogy milyen lakossági kérdések és információk kerültek ki a felületekre.

Aztán a Kétfarkú Kutyapárt is beszállt: ők az önkormányzat minimalista stílusához igazodó rövid üzeneteket tettek ki.

Közben mi közadatigénylésben kértük ki Józsefvárostól, hogy mennyibe kerültek az Infopontok, hány darab van belőlük, milyen információkat terveznek megjeleníteni rajtuk, és mennyibe fog kerülni az üzemeltetésük.

Az önkormányzati szünet utáni első munkanapon, augusztus 5-én már kint voltak a felületeken a hivatalos üzenetek, miszerint Józsefváros egyre biztonságosabb és egyre jobban fejlődik. A Népszínház utcai oszlopon ezeket a plakátokat már 5-én reggelre kiegészítette valaki azzal, hogy „propaganda” (lásd címlapkép).

Augusztus 9-én írtunk egy emlékeztetőt az önkormányzatnak, hogy letelt a törvényben megszabott válaszadási határidő, ezután 3 nappal, augusztus 12-én megérkezett a válasz (PDF) az adatigénylésünkre.

„Az információs táblák kihelyezésének célja a lakosság széles körű tájékoztatása.”

A jegyző által szignált irat szerint összesen 34 darab „INFO pont” nevű oszlop van a VIII. kerületben, összesen bruttó 414.390 forintba került a kihelyezésük munkadíjjal és anyagköltséggel együtt. A kihelyezést az önkormányzat tulajdonában lévő Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. végezte. Az üzemeltetési költség az alábbiakból áll össze: a plakátok egyszeri grafikai tervezési díja bruttó 50 ezer forint, nyomdai költség bruttó 2.413 forint/darab. Rongálás esetén pedig ismét felmerülhet ez a nyomdai költség, valamint a plakátot fedő plexi cseréje, aminek darabja bruttó 7.112 forint.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: INFO pont a Népszínház utca sarkán 2019. július 29-én és augusztus 5-én. (a szerző fotói)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás