Egyéb

Simonkáék nem tudnak leállni az unióspénz-szórással: egy nap alatt hat közbeszerzést toltak ki

 

Hiába a nyomozás a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségeinél, a hozzá kötődő dél-alföldi birodalom nem hagy fel az uniós-források elégetésével. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány a közelmúltban egyetlen napon hat közbeszerzésben hirdetett nyertest. A szerencsés kiválasztott ugyanaz a konzorcium, amelynek tagjai ráadásul már a Mengyi Voldemort-féle Public Sector tanácsadóhoz kötődő hálózatban is felbukkantak.

Darabonként nem szemet szúró, „mindössze” pár tízmilliós tételek, összeadva viszont 170 millió forintot tesz ki az az összeg, amennyiért az Inturbius Konzorcium március 10-én behúzott összesen hat közbeszerzést. A meghívásos tenderek kiírója a pusztaottlakai Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) volt.

Az alapítvány régi ismerőse a politikai korrupciós hírek olvasóinak, sőt a bűnügyi információkban is szerepelt már. Az alapítványt Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka volt polgármestere szerteágazó köreibe szokás sorolni azon oknál fogva, hogy korábbi elnöke, Gábriel Pálné neve több Simonka-érdekeltségben is felbukkant. Korábban, még a kétezres években pedig kuratóriumi tag volt Simonka Györgyné is.

A DBMT szépen húzta be az uniós forrásokat. Még jóval azután – legutóbb tavaly decemberben – is nyert, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egyik Korrupcióinfóját kifejezetten az alapítvány közbeszerzéseinek szentelte.

Méghozzá nem is keveset: 300 millió forintot kaptak őshonos állatok bemutatására, igaz, a kormányzati támogatásfigyelő oldalon a projekthez se kifizetés, se végrehajtás nem tartozik még. 2012-2014-ben több pályázatra összesen további közel 300 milliót húztak be, általában szociális, foglalkoztatást segítő, felzárkóztatási témákban.

Ezeknek a támogatásoknak a sorsát – az elköltésükre kiírt közbeszerzéseket – pedzegette annak idején Hadházy. Az uniós pénzeket nyert gazdálkodók közbeszerzésen költhetik el a támogatást, ez garantálná ugyanis, hogy jó helyre kerülnek az adófizetők pénzei. Elméletben.

A politikus arra jutott például, hogy a pályázatokat nem gondolta senki komolyan, például rendre ugyanazoktól kértek ajánlatokat. Esetenként például a Public Sector pályázatíró iker-cégektől. Azoktól, amelyek a Voldemort-botrányban is kulcsszerepet kaptak, ők bonyolították a tucatnál több megkent tendert.

Felbukkantak más cégnevek is, úgyis, mint például IBS Management Kft., Topsec Kft., Humanitas Socalis Kft. – nekik szakértői kapacitást kellett rendelkezésre bocsájtaniuk keretmegállapodások alapján.

Láss csodát, a most márciusi hatszoros nyertes Inturbius Konzorciumnak három tagja van: az IBS Management Kft., a Topsec Kft. és a Humanitas Socialis Kft. A hármat bátran lehet kettőnek is nevezni, az IBS és a Humanitas Socialis tulajdonosi lánca egy irányba, bizonyos Boncsér Zoltánhoz vezet.

Másfél éve várunk a válaszra

Neki még 2016 szeptemberében küldtünk kérdéseket. Akkoriban csak egy gyanú volt még, nem pedig egyértelmű, hogy a Voldemort-ügy, amibe a Fidesz észak-magyarországi erős embere, Mengyi Roland belebukott, összeér a Simonka-féle dél-békési balhékkal.

Mi akkor kifejezetten a Public Sectorral Északon kapcsolatban lévő közbeszerzéseket, azok indulóit, nyerteseit néztük át. Erős összefüggésekre jutottunk, erről most is aktuális táblázatot készítettünk, ami itt böngészhető. A táblázat adatait pedig a Korrupciókutató Központ segített gráfba rajzolni (lásd kiemelt képünket).

Kérdéseinket, amelyek cégeinek a Public Sectorral való nexusára vonatkoztak, Boncsér az eltelt másfél év alatt sem válaszolta meg. A szintén akkoriban készült táblázatból és a kapcsolati ábrából viszont kiderül, hogy a mostani nyertesek is szépen szerepelnek rajta, csak úgy, mint a kiíró alapítvány.

Időközben Mengyi az uniós kenőpénzek miatt bíróság elé került. Simonka ellen nincsen ugyan eljárás, de a hozzá kötődő cégek, alapítványok már jó ideje a hatóságok látókörében vannak.

A Magyar Nemzet korábbi közlése szerint például a nyomozók azt gyanítják, csaknem egymilliárd forinttal rövidítette meg az EU és a magyar állam adófizetőit a 2015. óta felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. Ebben a cégben jelenleg is érdekelt a Simonka-házaspár, továbbá más rokonaik is, a kft ügyvezetője 2012-ig Simonka felesége volt.

Egy másik másik érintett cég, a Paprikakert TÉSZ Kft. egyik kihallgatott vezetője információink szerint azt vallotta a nyomozóknak, hogy voltaképpen Simonkáéknak volt lényegi rálátásuk az ügymenetre.

Minden út a Paprikakertbe vezet

Mindez azonban nem inti óvatosságra az érintetteket. Nézzük, mit kell tennie a DBMT pályázatain nyertes Voldemort-közeli konzorciumnak a pár hete elnyert pénzéért?

Keretmegállapodásokat húztak be, ezek szerint 200-409 napon át kell rendelkezésre állniuk tanácsadásra, tanulmányok készítésére, kommunikációra, továbbképzésekre, illetve meg kell tartaniuk 42 közösségfejlesztő rendezvényt. Utóbbinál a leginkább kézzelfogható a tevékenység: összesen nettó 47,8 milliót nyertek, tehát rendezvényenként kicsit több, mint egymilliót költhetnek el. Valamennyi pályázat meghívásos volt.

A DMBT kuratóriuma időközben kicserélődött, már nem elnököl benne a hölgy, aki miatt Simonka-közelinek mondták az alapítványt. Kurátor viszont bizonyos Véró József, aki egyrészt trafikcég-tulajdonos Orosházán, ráadásul tag a Paprikakert TÉSZ-ben is. Akárcsak maga a DMBT, amely szintén résztulajdonos a Paprikakertben.

Paprikakertes a volt alapítványi elnök, Gábriel Pálné is, továbbá egy másik korábbi DMBT-kurátor, Uhrin András, akit a Magyar Nemzet korábban Simonka barátjaként mutatott be, valamint a szintén ex-kurátor, Megyeri Szabina fia, Annus Tamás.

Kapcsolódó cikkeink

Az Átlátszó által feltárt ügyben is nyomoznak Simonka György ellen

Korrupcióinfó: teleportált Simonka György családi cégének uniós pénzből épült autómosója

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Fideszes országgyűlési képviselőkhöz köthető közpénznyelő céghálózatot mutatott be Hadházy

Házkutatást tarthattak a dinnyekartelles fideszes képviselőnél

Rádi Antónia

Megosztás