Egyéb

Simonkáék nem tudnak leállni az unióspénz-szórással: egy nap alatt hat közbeszerzést toltak ki

 

Hiába a nyomozás a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségeinél, a hozzá kötődő dél-alföldi birodalom nem hagy fel az uniós-források elégetésével. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány a közelmúltban egyetlen napon hat közbeszerzésben hirdetett nyertest. A szerencsés kiválasztott ugyanaz a konzorcium, amelynek tagjai ráadásul már a Mengyi Voldemort-féle Public Sector tanácsadóhoz kötődő hálózatban is felbukkantak.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Darabonként nem szemet szúró, „mindössze” pár tízmilliós tételek, összeadva viszont 170 millió forintot tesz ki az az összeg, amennyiért az Inturbius Konzorcium március 10-én behúzott összesen hat közbeszerzést. A meghívásos tenderek kiírója a pusztaottlakai Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMT) volt.

Az alapítvány régi ismerőse a politikai korrupciós hírek olvasóinak, sőt a bűnügyi információkban is szerepelt már. Az alapítványt Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka volt polgármestere szerteágazó köreibe szokás sorolni azon oknál fogva, hogy korábbi elnöke, Gábriel Pálné neve több Simonka-érdekeltségben is felbukkant. Korábban, még a kétezres években pedig kuratóriumi tag volt Simonka Györgyné is.

A DBMT szépen húzta be az uniós forrásokat. Még jóval azután – legutóbb tavaly decemberben – is nyert, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egyik Korrupcióinfóját kifejezetten az alapítvány közbeszerzéseinek szentelte.

Méghozzá nem is keveset: 300 millió forintot kaptak őshonos állatok bemutatására, igaz, a kormányzati támogatásfigyelő oldalon a projekthez se kifizetés, se végrehajtás nem tartozik még. 2012-2014-ben több pályázatra összesen további közel 300 milliót húztak be, általában szociális, foglalkoztatást segítő, felzárkóztatási témákban.

Ezeknek a támogatásoknak a sorsát – az elköltésükre kiírt közbeszerzéseket – pedzegette annak idején Hadházy. Az uniós pénzeket nyert gazdálkodók közbeszerzésen költhetik el a támogatást, ez garantálná ugyanis, hogy jó helyre kerülnek az adófizetők pénzei. Elméletben.

A politikus arra jutott például, hogy a pályázatokat nem gondolta senki komolyan, például rendre ugyanazoktól kértek ajánlatokat. Esetenként például a Public Sector pályázatíró iker-cégektől. Azoktól, amelyek a Voldemort-botrányban is kulcsszerepet kaptak, ők bonyolították a tucatnál több megkent tendert.

Felbukkantak más cégnevek is, úgyis, mint például IBS Management Kft., Topsec Kft., Humanitas Socalis Kft. – nekik szakértői kapacitást kellett rendelkezésre bocsájtaniuk keretmegállapodások alapján.

Láss csodát, a most márciusi hatszoros nyertes Inturbius Konzorciumnak három tagja van: az IBS Management Kft., a Topsec Kft. és a Humanitas Socialis Kft. A hármat bátran lehet kettőnek is nevezni, az IBS és a Humanitas Socialis tulajdonosi lánca egy irányba, bizonyos Boncsér Zoltánhoz vezet.

Másfél éve várunk a válaszra

Neki még 2016 szeptemberében küldtünk kérdéseket. Akkoriban csak egy gyanú volt még, nem pedig egyértelmű, hogy a Voldemort-ügy, amibe a Fidesz észak-magyarországi erős embere, Mengyi Roland belebukott, összeér a Simonka-féle dél-békési balhékkal.

Mi akkor kifejezetten a Public Sectorral Északon kapcsolatban lévő közbeszerzéseket, azok indulóit, nyerteseit néztük át. Erős összefüggésekre jutottunk, erről most is aktuális táblázatot készítettünk, ami itt böngészhető. A táblázat adatait pedig a Korrupciókutató Központ segített gráfba rajzolni (lásd kiemelt képünket).

Kérdéseinket, amelyek cégeinek a Public Sectorral való nexusára vonatkoztak, Boncsér az eltelt másfél év alatt sem válaszolta meg. A szintén akkoriban készült táblázatból és a kapcsolati ábrából viszont kiderül, hogy a mostani nyertesek is szépen szerepelnek rajta, csak úgy, mint a kiíró alapítvány.

Időközben Mengyi az uniós kenőpénzek miatt bíróság elé került. Simonka ellen nincsen ugyan eljárás, de a hozzá kötődő cégek, alapítványok már jó ideje a hatóságok látókörében vannak.

A Magyar Nemzet korábbi közlése szerint például a nyomozók azt gyanítják, csaknem egymilliárd forinttal rövidítette meg az EU és a magyar állam adófizetőit a 2015. óta felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. Ebben a cégben jelenleg is érdekelt a Simonka-házaspár, továbbá más rokonaik is, a kft ügyvezetője 2012-ig Simonka felesége volt.

Egy másik másik érintett cég, a Paprikakert TÉSZ Kft. egyik kihallgatott vezetője információink szerint azt vallotta a nyomozóknak, hogy voltaképpen Simonkáéknak volt lényegi rálátásuk az ügymenetre.

Minden út a Paprikakertbe vezet

Mindez azonban nem inti óvatosságra az érintetteket. Nézzük, mit kell tennie a DBMT pályázatain nyertes Voldemort-közeli konzorciumnak a pár hete elnyert pénzéért?

Keretmegállapodásokat húztak be, ezek szerint 200-409 napon át kell rendelkezésre állniuk tanácsadásra, tanulmányok készítésére, kommunikációra, továbbképzésekre, illetve meg kell tartaniuk 42 közösségfejlesztő rendezvényt. Utóbbinál a leginkább kézzelfogható a tevékenység: összesen nettó 47,8 milliót nyertek, tehát rendezvényenként kicsit több, mint egymilliót költhetnek el. Valamennyi pályázat meghívásos volt.

A DMBT kuratóriuma időközben kicserélődött, már nem elnököl benne a hölgy, aki miatt Simonka-közelinek mondták az alapítványt. Kurátor viszont bizonyos Véró József, aki egyrészt trafikcég-tulajdonos Orosházán, ráadásul tag a Paprikakert TÉSZ-ben is. Akárcsak maga a DMBT, amely szintén résztulajdonos a Paprikakertben.

Paprikakertes a volt alapítványi elnök, Gábriel Pálné is, továbbá egy másik korábbi DMBT-kurátor, Uhrin András, akit a Magyar Nemzet korábban Simonka barátjaként mutatott be, valamint a szintén ex-kurátor, Megyeri Szabina fia, Annus Tamás.

Kapcsolódó cikkeink

Az Átlátszó által feltárt ügyben is nyomoznak Simonka György ellen

Korrupcióinfó: teleportált Simonka György családi cégének uniós pénzből épült autómosója

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Fideszes országgyűlési képviselőkhöz köthető közpénznyelő céghálózatot mutatott be Hadházy

Házkutatást tarthattak a dinnyekartelles fideszes képviselőnél

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás