kultúrharc

Gál András Levente tárgyal ügyvédként az MTA-val, a minisztérium leszerződött az irodájával

Az igazságügyi tárca egykori nagyhatalmú közigazgatási államtitkára, Gál András Levente is eljár az Innovációs és Technológiai Minisztériumot erősítve az MTA ügyeivel kapcsolatos tárgyalásokon – ezt az eseményekre rálátó olvasónk jelezte nemrégiben. Közadatigénylésünkre adott minisztériumi válaszból annyi biztosra vehető, hogy Gálnak van két, összesen 41 milliós keretösszegű megbízása a tárcával.

Gál András Levente a második Orbán-kormány elején, nem sokáig, 2011 végéig volt igazságügyi közigazgatási államtitkár, majd 2012 szeptemberéig a „jó állam” közigazgatási koncepció kidolgozásáért felelős kormánybiztos.

Ez idő alatt arról szóltak a politikai bennfentesek mondásai, hogy Gál nagyjából élet-halál ura a közigazgatásban, akár miniszterekkel is összeveszhetett, a kormányfő bizalmát élvezve általában az ő akarata ment foganatba.

Azóta is rendre föl- fölbukkan a neve, elnökölt például a vitorlásszövetségben is, jelenleg a CESCI nevű határmenti európai kezdeményezés alelnöke. Itt az első ember Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A tárgyalásokra rálátó forrásaink szerint mostanában aktív akadémikusokkal is találkozhat Gál – információink szerint legalábbis több, az MTA-ügyben folyó tárgyalási fordulón is megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében. Ráadásul forrásaink úgy érzékelik, Gál mandátuma meglehetősen erős, olykor még a hivatalos minisztériumi delegáltak álláspontját is fölülírhatja.

Közadatigénylést kültdünk az ITM-nek, amiben Gál András Levente ügyvéd, illetve a Gál és Társai Ügyvédi Iroda szerződéseire kérdeztünk rá, illetve próbáltuk konkrétan is megerősíttetni az MTA-s tárgyalásokra vonatkozó hírt. Egzakt válasz az első kérdésre érkezett (joggal, hiszen az vonatkozott megfoghatóan közérdekű adatra).

E szerint két szerződés van életben a minisztériummal (hogy Gál személyesen-e vagy az irodája a partner, az nem derül ki a válaszból, de talán nem is fontos). Mindkettő tavaly decemberben született és idén november végéig hatályos, az egyik nettó 40 millió, a másik pedig 1 millió forint keretösszegről szól.

A vaskosabb megbízás „jogi szakmai segítségnyújtásra”, a soványkább peres és nem peres jogi képviseletre, okiratszerkesztésre vonatkozik. Az ITM ezen felül azt is közölte, hogy „Gál András Levente ügyvéd úr jogi szakmai munkacsoportban jár el meghatalmazottként”.

Rádi Antónia

Fotó: Gál András Levente 2012-ben, kormánybiztosként. MTI/Kollányi Péter

Megosztás