közbeszerzés

282 millióért vett festményeket a Várba a Miniszterelnökség

Öt műalkotást vásárolt meg egy magánszemélytől a Miniszterelnökség a Várban készülő új székhelyének díszítésére. Ligeti Antal, K. Spányi Béla és Bogdány Jakab képeit választották ki erre a célra.

Az uniós közbeszerzési értesítő január 19-i számában megjelent tájékoztatás szerint a Miniszterelnökség öt festményt vett meg nettó 282 millió forintért egy magánszemélytől:

– Ligeti Antal: Rózsahegy / Bodrogközi táj (1870)

– Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél (1887)

– K. Spányi Béla: Naplemente a pusztán (1891)

– Bogdány Jakab: Virágcsendélet (1700 körül)

– Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara (18. század eleje)

A műalkotásokat díszítési céllal vásárolta a Miniszterelnökség a Várba:

„A Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési beruházás megvalósítása jelenleg a kivitelezés fázisában tart. A beszerzendő festmények a Miniszterelnökség új székhelyének ornamentumaként szolgálnának, melyek egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét.”

Az öt festményt a Miniszterelnökség Kalmár Tímeától vette, aki lakcíme alapján azonos lehet azzal a személlyel, aki a Kogart Kiállítások Kft. tulajdonosa, valamint a Bankár Zrt. és a Kakasszéki Kft. vezetője. A cégek közül több felbukkant a Panama-papírokban.

Az Index megkeresésére azt közölte a Miniszterelnökség, hogy az öt festményről a belsőépítészeti tervezési koncepció alapján, művészettörténészek és igazságügyi szakértők bevonásával született döntés, és lehetséges, hogy vesznek további képeket is.

A NER többi óriásprojektjéhez hasonlóan a kormány Várba költözésére is a titkolózás és a folyamatos költségnövekedés jellemző. A kormány szerint a beruházás 200 milliárd forintba fog kerülni, szakemberek viszont ennél jóval nagyobb összegről beszélnek. Épp néhány napja foglaltuk össze részletesen a várnegyed átépítésével kapcsolatos visszásságokat.

Erdélyi Katalin

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

 

Megosztás