szolgálati közlemény

Minőségi Újságírásért Díjat kapott az onkológiai magánklinikák betegturizmusát bemutató cikksorozatunk

Becker András és Parászka Boróka kelet-közép-európai onkológiai magánklinikák turizmusát bemutató cikksorozata nyerte a januári Minőségi Újságírásért Díjat. Az Átlátszón megjelent cikksorozat (I. rész, II. rész) olvasmányosságával, alaposságával nyerte el a zsűri tetszését, illetve azzal, hogy egy olyan témát mutat be, mely a hazai sajtóban nincs reflektorfényben.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A győztes íráson túl a szokásosnál is több beérkezett munka közül a zsűri ezúttal is hármat emelt ki: Előd Fruzsina (Index) járadékvadászatról szóló részletes és közérthető cikkét, Stumpf András Válasz online-on megjelent Diktatúra vagy tiszta káosz? A kultúrharc kulisszái mögé nézünk című munkáját, mely a hazai kultúrpolitikai helyzetet mutatja be visszafogott hangnemben, alaposan feldolgozva, illetve elnyerte tetszését a 24.hu sorozata is (I. rész, II. rész, III. rész, IV. rész), ahol a szerzők, Pető Péter és Fábián Sándor rengeteg adat felhasználásával és vizualizálásával járják körül a hazai gyógyszertárhelyzetet.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Dudás Gergely, Nyáry Krisztián, Pistyur Veronika, Sonnevend Júlia, Veiszer Alinda és Weyer Balázs. A nyertes írás szerzője 200 000 forint jutalomban részesül. A februári díjra március 3-ig várjuk a nevezéseket a [email protected] címen.

Onkoturizmus Kelet-Közép-Európában: kirándulás élet és halál között a román-magyar határon

Nő a nemzetközi hálózatban működő onkológiai magánklinikák száma, forgalma: Románia a kelet-közép-európai paradicsoma ezeknek az intézeteknek. A magánklinikák egy része ösztönzi a nemzetközi betegforgalmat, a fizetőképes betegek külföldi kezelését Törökországtól Nyugat-Európáig, egyúttal forrásokat szívnak el a közegészségügyi intézményektől.

Onkoturizmus Kelet-Közép Európában: biztosítási játszmák és harc a túlélésért

Egyre nő a terhelés a közegészségügyi rendszeren Romániában és Magyarországon, ahogy a nemzetközi rendszerben működő romániai onkológiai magánklinikák fejlődnek. A fizetőképes és kevésbé súlyos állapotban lévő betegek jelentős része magánellátást igényel, a kevésbé tehetősek és a hosszútávú kórházi ellátásra szorulók a közegészségügyre szorulnak.

Megosztás