közbeszerzés

Három 12 milliós Skoda Superbet vásárolt az OBH Handó Tündének és két helyettesének

Az Alkotmánybíróság után az Országos Bírósági Hivatal is beújította a vezetők számára fenntartott járműparkot: mintegy 36 millió forintért vett három Skoda Superbet Handó Tünde elnöknek és két helyettesének. Az OBH részéről hangsúlyozták, hogy az elnök eddig egy alacsonyabb kategóriájú Skoda Superbet használt, amit 2013-ban vásárolt a hivatal, és azóta csaknem 170 ezer kilométert tett meg.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Három felsőkategóriás járművet vesz az Országos Bírósági Hivatal (OBH), az autók darabjáért 12 millió forintot fizet ki a kiskunfélegyházi székhelyű cégnek, a CPM Hungary Kft.-nek. Az adásvételi szerződést március 1-jén kötötték meg a tervezettnél valamivel nagyobb árra. A beszerzés becsült összértéke ugyanis nettó 24,6 millió forint vagyis bruttó 31,2 millió forint volt, ám végül 35,9 milliót fizetett az OBH a gépkocsikért.

Valószínűleg azért, mert az autók „5 ajtós, benzines, felső-közép kategóriás személygépjárművek (állami normatíva 8. kategória), a normatíván túli követelményekkel.” Amiben a teljesség igénye nélkül benne van az automata sebességváltó, belső tükör automatikus elsötétedéssel, esőérzékelős ablaktörlő, hegymenet asszisztens, gerinctámasz a vezető és utas oldalán, ami vezető oldalán elektromosan állítható, 3 zónás automata klímaberendezés, és kanyarkövető ködfényszóró .

Mindez március 11-én jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Mivel nem szerepelt az eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban, hogy az OBH milyen autókat nézett ki és kik számára vásárolja meg azokat, megkeresést küldtünk.

Az Országos Bírósági Hivatal a válaszát azzal a figyelemfelhívással kezdte, hogy „a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény szerint az OBH elnökét a miniszterekével, helyetteseit pedig az államtitkárokéval megegyező juttatás illeti meg. Ez vonatkozik a gépjárművekre is.”

Ezzel együtt hangsúlyozták, hogy „az állami vezetőket, közjogi méltóságokat szállító gépkocsikkal szemben a világon mindenütt alapvető elvárás, hogy használóik számára megfelelő biztonságot és méltó megjelenést biztosítsanak egyszerre. Ezért a 14/2012 NFM utasítás kategóriánként részletezi az állami gépjárművekkel szemben támasztott műszaki követelményeket.”

Így „a miniszterek – és a fent említett szabályozásból fakadóan az OBH elnöke – számára kategória megkötés nélkül, míg az államtitkárok – és az OBH elnökhelyettesi – részére úgynevezett felső-közép 8. kategóriájú személygépkocsit kell biztosítani.”

Handó Tünde igényei ehhez képest szerényebbnek tűnnek. Mint írják:

„A törvényi lehetőségek ellenére az OBH elnöke ehhez képest hivatalos útjai során egy alacsonyabb – felső-közép 7-es kategóriájú – Skoda Superb gépkocsit használ, amit 2013-ban vásárolt a hivatal, és azóta csaknem 170 ezer kilométert tett meg. Csak összehasonlításként: ez a táv Földünk egyenlítő mentén mért kerületének több mint négyszerese.”

Ráadásul, segítőkész is Handó Tünde, mert „ezt a gépjárművet nem csak az OBH elnöke, hanem elnökhelyettesei és szükség esetén dolgozói is használják hivatali tevékenységük során. Ez igaz lesz az újonnan vásárolt 3 Skoda Superb gépkocsira is, amelyeket a jogszabályi kötelezettségünknek megfelelően közbeszerzési eljárás keretében szereztünk be.”

Mindezek mellett kiderül az is, hogy az autók megvásárlása nem az adófizetői forintok pazarlása. „A 12 millió forintos listaárú Skoda Superb alighanem a legáltalánosabban elterjedt felső-középkategóriás jármű Magyarországon, olyan ár-érték aránnyal, ami a felelős gazdálkodásáért 2015-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kitüntetett OBH véleménye szerint tökéletesen megfelel hétköznapi használatra és reprezentációra, például egy külföldi delegáció fogadására, szállítására is.”

Nemrég írtunk arról, hogy nagyjából hasonló értékben vett autókat az Alkotmánybíróság is. A 12 millió forintos Volvo-terepjárót Szabó Marcel alkotmánybíró használja majd, két másik alkotmánybíró, Pokol Béla és Szívós Mária pedig egy-egy 11,4 millió forintba kerülő Volvo S90-essel járhat.

Egy 12 millió forintos Volvo-terepjárót vett az Alkotmánybíróság az egyik alkotmánybírónak

A tervek szerint a kocsit Szabó Marcel alkotmánybíró használja majd, két másik alkotmánybíró, Pokol Béla és Szívós Mária pedig egy-egy 11,4 millió forintba kerülő Volvo S90-essel járhat.

Csikász Brigitta

Fotó: Handó Tünde, az OBH elnöke/MTI Soós Lajos

Megosztás