közbeszerzés

Egy 12 millió forintos Volvo-terepjárót vett az Alkotmánybíróság az egyik alkotmánybírónak

A tervek szerint a kocsit Szabó Marcel alkotmánybíró használja majd, két másik alkotmánybíró, Pokol Béla és Szívós Mária pedig egy-egy 11,4 millió forintba kerülő Volvo S90-essel járhat. Ez az Átlátszó közérdekű adatigénylésére megküldött válaszból derült ki, amelyet azt követően küldtünk el az Alkotmánybíróságnak, hogy az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a testület mintegy 32 millió forint összértékű gépjármű-beszerzése.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Idén február közepén jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy az Alkotmánybíróság több új gépkocsit vásárol. A testületnek szüksége volt egy kis áruszállító járműre csakúgy, mint kettő felső közép 8-as kategóriás személyautóra, és egy 2-es kategóriás könnyű terepjáróra.

Az áruszállító járműért az Ivanics Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek 4,1 millió forintot fizettek ki, a maradék három gépkocsi – a két felső kategóriás és a terepjáró összesen 27,7 millióba került az Ab-nek. Ezeket az Alkotmánybíróság a Volvo Autó Galéria Kft.-től veszi meg, az erről szóló szerződést, ahogy az Ivanics Kft.-vel is, idén január 31-én írták alá.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek alapján közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be az Alkotmánybíróságnak, hogy megtudjuk, az autókat kinek és milyen céllal vásárolták meg.

A megkapott szerződésből kiderült, hogy az Alkotmánybíróság két Volvo S90-es autót vett, amelyek darabjáért bruttó 11,4 millió forintot fizetett. A Volvo XC60 könnyű terepjáróhoz pedig az Ab bruttó 12,3 millió forintért jutott hozzá. A gépjárműveket idén szeptember 30-ig kell a Volvo Autó Galériának leszállítania.

Az AB főtitkára, Bitskey Botond a közadatigénylésre megküldött válaszában közölte, hogy „a tervek szerint az XC60 típusú gépkocsi Szabó Marcel, az S90 típusúakat Szívós Mária, illetve Pokol Béla alkotmánybíró használatába kerül, de ez ügyben a végleges döntés a gépkocsik őszi leszállításakor, a gépkocsiállomány aktuális műszaki állapota figyelembe vételével születik majd meg.”

A Volvo XC60 a márka honlapja szerint egy „egyedien skandináv személyiségű, középkategóriás szabadidőjármű”, melynek „vezetőjeként Ön mindig a helyzet magaslatán érezheti magát”.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Volvo XC60 

Megosztás