közösségi finanszírozás

Adománygyűjtésbe kezdett a Transparency, mert az MLSZ 400 ezret kér tőlük a TAO-papírokért

A Transparency International (TI) Magyarország közösségi adománygyűjtő kampányt indított, hogy ki tudja fizetni az MLSZ által kért költségtérítést a TAO-adatokért. Az iratok kiadására egyébként a Kúria döntése kötelezi az MLSZ-t, de a fociszövetség mégis pénzt kér értük.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Január elején beszámoltunk róla, hogy a Transparency International (TI) még 2016-ban közadatigénylésben kérte ki a sportszövetségektől az általuk kiállított támogatási igazolásokat, hogy kiderüljön, milyen cégek mennyi TAO-támogatást irányítottak az egyes csapatokhoz, és azok mire költötték ezeket a pénzeket. Hosszas pereskedés után a TI tavaly a Kúria előtt is nyert, így a sportszövetségeknek ki kell adniuk a TAO-támogatásról szóló dokumentumokat a korrupcióellenes civil szervezetnek.

Ám a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), amin a legtöbb TAO-pénz folyt keresztül a cégektől a focicsapatokig, a Kúria döntése ellenére sem adja ki az iratokat a TI-nak, hanem 400 ezer forint költségtérítést kérnek a szervezettől a sok támogatási dokumentumra, és a velük való rengeteg munkára hivatkozva.

 

Az MLSZ 400 ezer forintot kér a jogerősen kiperelt TAO-adatokért a TI Magyarországtól

A Transparency International Magyarország (TI) tavaly a Kúrián is megnyerte a sportszövetségek elleni pert az általuk kezelt TAO-adatokért. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azonban ennek ellenére sem adta ki a dokumentumokat, hanem 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a korrupcióellenes civil szervezettel.

Cikkünk megjelenése után az MLSZ közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy ők továbbra is betartják a jogszabályokat, és mindig mindent nyilvánosságra hoztak a TAO-támogatásokról a honlapjukon.

A TI próbált egyezkedni a labdarúgó-szövetséggel, de eredménytelenül: az MLSZ nem tekint el a 400 ezres költségtérítéstől.

Ezért a TI közösségi adománygyűjtésbe kezdett, hogy ki tudja fizetni a pénzt, és így nyilvánosságra kerüljön, hogy kik és pontosan mekkora összeggel támogatták a hazai focicsapatokat. Még bő 20 nap van hátra a TI kampányából, és eddig nagyjából a költségtérítés negyede gyűlt össze.

Megosztás