BD FCKN PST ZRT

Tiborcz István ingatlancége a választások után felvásárolt 13 belvárosi luxuslakást is

A Bellavista Apartments Kft. nevét már emlegették a magyar sajtóban a Tiborcz-érdekeltségek között, de eddig senki nem fejtette meg, hogy valójában mit rejt ez az ingatlankezelő vállalkozás. Az Átlátszó most megtudta: a cég összesen 1118 négyzetméternyi belvárosi lakást gyűjtött be idén tavasszal – 12 darabot a Dorottya utcában és egyet a Hajós utcában.



Társadalmi célú hirdetés

Viharos gyorsasággal írja felül az élet a miniszterelnök vejének ingatlanportfoliójáról szóló híreket. Noha szeptember végén ebben a cikkben azt írtuk, hogy az épp összefonódó Gránit és Takarékbank közel 10 milliárd forintnyi kölcsönt öntött a Tiborcz család érdekeltségeibe, ez a szám máris 11 milliárdra „kerekedett”.

Két bank önti a pénzt a Tiborcz-érdekeltségekbe – már közel 10 milliárd forintnyi hitelt kaptak

Az elmúlt hetekben csak találgatni próbálta a sajtó, vajon hogy teremt elő újabb és újabb milliárdokat a semmiből – például műemlékfelújítására – a kormányfő veje. A turai kastélyra 1,9 milliárd forint kölcsönt kapott a BDPST Group, ezzel a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelíti a 10 milliárd forintot.

A Takarékbank ugyanis a minap még rádobott 1,2 milliárdot a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítása munkacímű projektre (melyet az itt működő Vajna-cégek kiköltöztetésével kezdtek), így ennél az épületegyüttesnél már bő 7 milliárdon áll a hitelszámláló.

Szétköltözött Tiborcz István és Andy Vajna – indulhat a luxusfejlesztés a Mahart-házban

Roma Oktatási és Kulturális Központ Nemzeti Hajsza környezetvédelmi engedélye Nemzeti Hajsza környezetvédelmi engedélye Gyermekvédelmi feladatok – utasítások Nemzeti Hajsza környezetvédelmi engedélye Ózdi Járási Hivatal Építésügyi Osztály határozata Bánhorváti, Rákóczi u. 2. sz. alatti épülettel kapcsolatban .

A 11 és a 7 milliárd különbözetéből más ingatlanvásárlásokat, -felújításokat finanszíroztak: a turai kastély rendbetételét, földszerzéseket, egy Andrássy úti palotaszint kiglancolását, továbbá még valamit 670 millió forint értékben. Utóbbi hitelrészről mindeddig csak annyit lehetett tudni, hogy a Tiborcz-féle BDPST Group leánycége, a Bellavista Apartments Kft. kapta. Ám hogy ez a társaság ténylegesen milyen javakat rejt, csak most sikerült kiderítenünk.

A kft. a földhivatali nyilvántartás szerint idén április 27-én lett bejegyzett tulajdonosa 1118 négyzetméternyi luxushajléknak – ebből 12 lakás a belvárosi Dorottya utca 9. szám alatti társasházban található, egy pedig az Operaház közelében, a VI. kerületi Hajós utcában. Az érintett egységek közül a legnagyobb 147, a legkisebb 37 négyzetméteres – és az ingatlanegyüttest egy pakkban vette meg a Tiborcz-cég egy magyar-olasz-luxemburgi csoporttól.

Utóbbiak a korábbi mérlegeikben 950 millió forintnyi lakásállományt mutattak ki, de az majd csak a 2018-as évről szóló beszámolókból derül majd ki, hogy a Bellavista mind a 950 milliónyit felvásárolta-e. Ingatlanpiaci szakértőink mindenesetre a kft. által felvett hitel 670 milliós összege és a 950 milliós maximumérték közé becsülik a 13 lakás árát.

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Kis színesként egy további adalék – immár a főváros határain kívülről. Tiborcz István annyiban kezd klasszikus ingatlankereskedővé válni, hogy nemcsak vesz és vesz, hanem néha eladni is képes. Az Átlátszó ugyancsak most szúrta ki, hogy a BDPST Zrt. augusztus végén értékesítette a műemléki besorolású badacsonyi Ranolder-villát a Zemplén Market Zrt.-nek.

Békeházy Ince

Címlapfotó: a szerző felvétele.

Megosztás