The Americans

Civil szervezetek vezetőivel is találkozik hétfőn Budapesten az amerikai külügyminiszter

A február 11-én hazánkba látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter civil szervezetek vezetőivel is találkozik majd – derül ki az amerikai külügyminisztérium hivatalos közleményéből. Lapunknak a Transparency International megerősítette, hogy hivatalosak egy találkozóra Pompeóval. A 444-nek pedig a Helsinki Bizottság és a TASZ erősítette meg, hogy hétfőn találkoznak az amerikai külügyminiszterrel.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

A Mike Pompeo útjának részleteit ismertető közlemény ismét megerősíti, hogy a miniszter február 11-én, hétfőn érkezik Budapestre. Találkozni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is.

A megbeszéléseken szó lesz az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról, köztük a védelmi együttműködésről, energiapolitikáról, és régiós biztonsági kérdésekről, Ukrajna támogatásáról, és az orosz, illetve kínai befolyás ellensúlyozásáról, továbbá a nyugati szövetség megerősítéséről.

Múlt hét elején az Átlátszó és a The Wall Street Journal írta meg először, hogy Mike Pompeo Magyarországra készül. Arról is mi számoltunk be először, hogy a korábbinál jobb amerikai-magyar kapcsolatok ellenére sok kérdés okoz feszültséget a két ország között, és az amerikai diplomaták egyre frusztráltabbak a magyar kormány lépései miatt.

Az Egyesült Államok az elmúlt másfél évben számos gesztust tett Orbán Viktor kormányának, és viszonzást, támogatást várnak cserébe például Ukrajna kérdésében. A nyugati szövetségi rendszer melletti elkötelezettség jelének tekintenék az új védelmi együttműködési megállapodás (DCA) aláírását is, amelyet Orbán Viktor és kormánya jelenleg vonakodik elfogadni.

Azt is megírtuk: egyre jobban aggasztja az amerikai diplomatákat, hogy Magyarország nem hajlandó keményebben fellépni az orosz és kínai nagyhatalmi törekvések és terjeszkedés ellen.

Az is súlyos aggodalmat keltett az amerikai külügyi vezetésben, hogy Orbán december elején azt mondta David Cornstein amerikai nagykövetnek: Ausztriához hasonló semlegességet szeretne.

A magyar kormány nem hajlandó aláírni a védelmi együttműködési megállapodást az amerikaiakkal

Az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot, és hogy próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól.

Címlapkép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Washingtonban 2018. május 30-án. MTI Fotó: KKM

Megosztás