közbeszerzés

Mintegy 4,1 milliárd forintért készülhet el az új budapesti híd tervdokumentációja

Egy évvel ezelőtt kihirdették az Újbudát Csepellel összekötő Duna-híd tervpályázatának nyertesét, most pedig kiderült, hogy az engedélyezési tervdokumentációra összesen 12,9 millió eurót költhet a kormány.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

2018 áprilisában választották ki a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) tervpályázatán 17 indulóból az UNStudio és a Buro Happold Engineering alkotta konzorcium pályaművét. Az Újbudát és Csepelt összekötő hidat 2028 és 2033 között építhetik meg, és kötöttpályás közlekedéssel (villamossal) együtt 2×3 sávos lesz. A nyertes tervezők ferde kábelesre, és ferdén kialakított pilonokkal álmodták meg.

Az új híd engedélyezési tervdokumentációjának elkészítésére mintegy 4,1 milliárd forintot költhet a kormány. 

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából kiderül, hogy a közbeszerzést a KKBK írta ki, és idén január 19-én kötötte meg a szerződést a konzorciummal. A megbízás összege nettó 12,9 millió euró, ebből a teljes építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítésének ára 10, 6 millió euró, az opciós rész pedig 2, 2 millió euró.

A nyertes pályamű kihirdetésekor hangsúlyozták, és az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban is szerepel: nagyon fontos, hogy Dél-Budapesten legyen egy új híd. „Ez régi adósság, hiszen Csepel és Budapest 1950-ben történt egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között.”

Hozzátették: „a Megyeri híd 2006-os átadását követően a most délen következik egy – villamospályát is tartalmazó – új híd, hogy összekapcsolódjon Dél-Pest, Észak-Csepel és Dél-Buda. Felépülését követően kelet-nyugati kapcsolatot teremt a külső kerületek között, radikálisan javítva ezzel a megközelítését és egyben napi 55 ezer autóval tehermentesítve a belvárosi hidak, napi hatezer gépkocsival pedig az Üllői út és más bevezető utak forgalmát.”

A tervpályázatot egyébként eredetileg a 2024-es budapesti olimpiára tervezett hídra írták ki, és bár később az olimpiarendezési pályázatát visszavonta Magyarország, a hídépítésről nem tett le a kormány.

A nyertes pályázat kihirdetésekor az Index azt írta, hogy az angol-holland tervezőiroda pályaműve a zsűri értékelése szerint egy olyan 2×3 forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd, amely „egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó”.

A projektnek már saját honlapja is van, amin Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár (korábban kormánybiztos), és Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter ecseteli a híd előnyeit.

Csikász Brigitta

Címlapkép: az új Duna-híd nyertes terve (fotó: KKBK Zrt.)

Megosztás