korrupcióinfó

Az NNI megszüntette a nyomozást, Hadházy újra feljelenti a BKK online jegyrendszer-beszerzését

Megszüntették a nyomozást a BKK botrányos onlinejegyrendszer-beszerzése ügyében – ezt ismertette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szokásos Korrupcióinfóján. A politikus új feljelentést tesz, ezúttal a közbeszerzési szabályok megsértése miatt.

Nem történt bűncselekmény a budapesti közösségi közlekedés online jegyértékesítési rendszer-beszerzésénél – ezt állapította meg a Központi Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztálya. Hadházy Ákos és Tényi István is feljelentést tett az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt, a megszüntetésről Hadházy Ákos számolt be heti Korrupcióinfóján.

Ez az a rendszer, amit egy 18 éves diák feltört, majd hiába értesítette a Budapesti Közlekedési Központot, mégis őt hallgatták ki (ugyanaz az NNI, amelyik most nem lát bűncselekményt). Ezután kiderült: kiszivárgott a BKK-tól több mint háromezer felhasználó személyes adata. A rendszer egyébként ma sem használható, bár a 2017-es vizes vb-n indult volna élesben.

A törvénytelenül kiírt közbeszerzés miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 70 millió forintra bírságolta a BKK-t, mivel semmi sem indokolta, hogy a jegykiadó automatákat korábban szállító T-Systems-et bízzák meg ezzel a munkával is – emlékeztetett Hadházy. A képviselő új feljelentést tervez tenni versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásokban elnevezésű bűncselekmény gyanújával.

A T-Systems és előde, az IQSYS a kilencvenes évek óta dolgozik a BKK/BKV-nak, és az „etikus hekkeres” botrány után is kötöttek szerződést. A jegykiadó automaták 5,5 milliárdos munkáját megfejelték például további 2,5 milliárd forinttal csak azért, hogy ne 15, hanem 5 nap alatt szüntessék meg a vandálok által eltömített automaták hibáit. Miközben a beszállító az eredeti szerződésben eltömíthetetlen masinákat ígért meg.

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld/Átlátszó

Megosztás