választási kampány

Ungár Pétert még nem kereste a nyomozóhatóság az ajánlóívein talált elhunyt személyek miatt

A kormányzat eldurvult választási kampányát okolja Ungár Péter LMP-s politikus amiatt, hogy a jelöltállításhoz szükséges ajánlóívein elhunyt személyek adatai és aláírásai szerepeltek. Az üggyel kapcsolatban még nem kereste meg a nyomozóhatóság.

Nemrég összesítette az Átlátszó, hogy a választókerületekben mely szervezetek egyéni jelöltjeinek ajánlásainál merült fel a hamisítás gyanúja a országgyűlési választás során. A gyanús ügyekben több száz feljelentés született, és a rendőrség 111 büntetőeljárást indított. Ebből 43 ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Valószínűleg ezen eljárások között van az LMP-s Ungár Péter ajánlásaira vonatkozó, amellyel kapcsolatban megírtuk, de a kampány során már a Magyar Hírlapban is megjelent, hogy az ajánlóívek ellenőrzése során korábban elhunyt személyek adatai és aláírásait találták meg rajtuk.

Ungár a II. kerületben indult, ami Budapest 4. számú országos egyéni választókerülete. A helyi Választási Bizottság március 9-én döntött arról, hogy a történtek miatt a Választási Iroda vezetője tegye meg a szükséges jogi intézkedéseket, vagyis forduljon feljelentéssel a nyomozóhatósághoz. Hogy ez az eljárás hol tart, nem tudni.


A helyi választási bizottság határozata

„Még azelőtt, hogy kézhez kaptam volna a helyi választási bizottság döntését, a Magyar Hírlapból értesültem arról, hogy elhunyt emberek adatai és aláírásai is szerepelnek az ajánlóíveimen. Persze már ez érdekes volt. Főleg, hogy velem senki nem beszélt, nekem semmilyen értesítést nem küldött. Most sem tudom egyébként, hogy melyik ajánlóívekkel akadtak gondok” – közölte Ungár Péter az Átlátszó érdeklődésére. Az LMP politikusa megjegyezte, még a nyomozóhatóság sem kereste meg.

Mindenesetre Ungár úgy gondolja, hogy a választási kampányban a kormányzat részéről akartak egy ellenzéki politikust találni, akire rámondhatják, hogy a kamupártokhoz hasonlóan szerezte az ajánlásokat.

A kamupártok célja az aláírások másolásával az volt, hogy valós támogatók híján is képesek legyenek egyéni jelölteket állítani, hiszen ezt az állam busásan megfizeti. Egy képviselő-jelölt után ugyanis 1 millió forint járt, ráadásul, ha sikerült 27 jelöltet összeszedni legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor már országos listát is állíthattak, ami még több ingyen pénzt jelent, ebben az esetben további 153 millió forintot kaptak kampányolni.

Csikász Brigitta

Megosztás