Egyéb

Ezt kell tenned, ha visszaéltek az adataiddal a pártok gyűjtőívein

 

Pénteki posztunk nyomán rengetegen azt találták, hogy kamupártok gyűjtőívein szerepelnek ajánlóként a tudtukon kívül. Mivel úgy tűnik, soha ennyi hamis ajánlás nem szerepelt az ajánlóíveken, hasznos lehet az érintetteknek egy minta, amit kitöltve egyszerűen tudnak feljelentést tenni. Ezért készítettünk egyet, amit bátran használhattok. Azt is eláruljuk, hogy ha elektronikusan adnátok be a feljelentést, azt milyen módon tehetitek meg. 

 

 

Előzmények

Segíts lebuktatni a kamupártokat!

Ezzel a jelöltállítási rendszerrel nem szabad nekimenni még egy választásnak

Zuglóban az “álbalos” Lévai Katalin és a fideszes jelölt ajánlásai még sorrendre is megegyeznek

Kamupártok tánca: mostani állás szerint 8,7 milliárd forint is kimehet a pártok kampánytámogatására

MINTAFELJELENTÉS

„a [helyi rendőrkapitányság neve] Rendőrkapitányság részére

[a helyi rendőrkapitányság címe]

Tisztelt Rendőrkapitányság!

Alulírott [feljelentő neve és lakcíme] büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján ismeretlen tettes ellen feljelentést teszek a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C.törvény 350. § (1) bekezdés d) pontja szerint minősülő, a választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt az alábbi tények alapján.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 2. § (4) bekezdésére figyelemmel a [tájékoztatást adó választási iroda megnevezése] országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától felvilágosítást kértem, hogy az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán mely jelöltek adtak le az én személyes adataimat és aláírásomat tartalmazó ajánlást. A kapott tájékoztatás szerint [pontos szám megjelölése] jelölt ajánlóívein volt megtalálható az ajánlásom.

Ezek közül a [azon pártok megnevezése, amelyeknek a feljelentő adott ajánlást] jelöltjei részére én adtam az ajánlást, azonban a [azon pártok megnevezése, amelyeknek a feljelentő NEM adott ajánlást] jelöltjei részére nem adtam ajánlást, így ez utóbbi esetekben a nekem tulajdonított ajánlás hamis.

A Btk. 350. § (1) bekezdés d) pontja alapján „a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény”-t követ el, „[a]ki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során (…) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel”.

Mivel a választáson induló jelöltek, illetve pártok költségvetési támogatásra is jogosultak lehetnek, a fentiek mellett álláspontom szerint a büntetőeljárásban vizsgálni kell a Btk. 396. § (1) a) pontjába ütköző költségvetési csalás vagy annak kísérlete esetleges megvalósulását is. Egyúttal a Btk. 219. § (1) a) pontjába ütköző személyes adattal visszaélés bűncselekmény megalapozott gyanúja is felmerül az esetben.

Figyelemmel arra, hogy az ajánlóíveket a Ve. 128. §-a alapján a választási irodának 2018. július 7-én meg kell semmisítenie, kérem, hogy azokat haladéktalanul szíveskedjenek lefoglalni.

Tisztelettel,

[dátum, aláírás]”

Letölthető verzióért kattints ide

Ha elektronikusan szeretnétek beküldeni a feljelentést, akkor az alábbi lépéseket kövessétek:

1) Menjetek az epapir.gov.hu oldalra

2) Jelentkezzetek be ügyfélkaputokkal

3) Válasszátok ki az ÜGYTÍPUS alatt a „Bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok (bejelentés/feljelentés) menüpontot

4) A címzettek közül válasszátok ki a címzett rendőrkapitányságot

5) A levél tárgyához írjátok be, hogy „feljelentés hamis ajánlások miatt”

6) A levél szövegéhez másoljátok be a feljelentés szövegét (a lakcím a beírása után)

7) Küldjétek be a feljelentést

Megosztás