Médiaháború

A Magyar Hang szerkesztősége sajtószabadság-díjat kapott az egykori népszabadságosoktól

A szólás- és sajtószabadságért kiálló tüntetéssel emlékeztek meg hétfő reggel a Népszabadság bezárásának második évfordulójáról az egykori szerkesztőség munkatársai. A Pozsonyi úton, Bächer Iván fájánál megrendezett eseményen a Népszabadság Egyesület immár második alkalommal sajtószabadság-díjat is átadott. Az idei díjazott a Magyar Hang szerkesztősége. Októberben pedig ismét megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül. 



Társadalmi célú hirdetés

A Népszabadság egykori munkatársai tavaly, a lap bezárásának első évfordulóján adták át először a közösség által alapított díjat, amelyet minden évben annak ítélnek, aki a legtöbbet tette a sajtó- és szólásszabadságért. A díjazottról az egykori szerkesztőség tagjai döntenek.

Tavaly a Szabad Pécs, idén pedig a Magyar Hang kapta a díjat. A Marabu grafikájával díszített ezüst érmet, illetve az emléklapot Babos Attila, a Szabad Pécs alapítója adta át György Zsombornak, a Magyar Hang főszerkesztőjének.

A Magyar Hang című hetilapot az áprilisi választások után bezárt Magyar Nemzet egykori munkatársai alapították.

„Fél év telt el a Magyar Nemzet bezárása óta, és még mindig nem tudtuk felfogni, hogy ez megtörténhetett” mondta György Zsombor, miután átvette a díjat. „Dolgozunk tovább, mert van tennivaló, különösen a vidéki nyilvánosságban” tette hozzá.

Az egykori Népszabadság szerkesztőségéből N. Kósa Judit mondott beszédet. Hangsúlyozta: a Népszabadság bezárása csak a kezdete volt valaminek, azóta pedig az egész országban csak egyre rosszabb lett a helyzet. Elmondta, hogy a kormány óriási apparátussal és rengeteg pénzzel „akadályozza, hogy az emberek gyakorolják a tájékozódáshoz való jogukat.”

Beszédét azzal fejezte be:

„Hiszem, hogy a hatalom nem győzhet le minket.”

A tüntetésen azt is bejelentették: az október 23-i ünnepi hétvégére ismét készül „népszabadságos” Fedél Nélkül. A szerzők ezúttal arról írnak, mit jelent nekik a „hős” fogalma, illetve kik az ő saját hőseik.

A Fedél Nélkül extra oldalainak nyomtatási költségeit ismét a Népszabadság egykori szerkesztőségének tagjai állják.

Kiemelt kép: Babos Attila átadja a Népszabadság sajtószabadság-díját György Zsombornak, a Magyar Hang főszerkesztőjének. Fotó: Átlátszó

Megosztás