Egyéb

Freedom House: a magyar sajtó bedarálása a demokrácia leépítésének eszköze

 

Ma már demokráciákban, köztük az Egyesült Államokban és európai országokban is veszélyben van a sajtószabadság, miközben ez még öt évvel ezelőtt is teljesen elképzelhetetlen lett volna – írja a Freedom House (FH) nevű jogvédő szervezet legfrissebb jelentése

“A populista vezetők jelentős veszélyt jelentenek a szólásszabadságra ezekben a nyílt társadalmakban. Ambíciózus politikusok világszerte egyre inkább hajlamosak arra, hogy sutba dobják azokat a viselkedési normákat, amelyek elődeik ellenőrzésére szolgáltak, és eközben gyakran otromba módon aláássák a sajtószabadságot” írja az amerikai civil szervezet ma kiadott rövid jelentése.

A Freedom House a sajtószabadság helyzetéről nem szokott éves jelentést készíteni – a szabadságjogok, a fiatal demokráciák és az internet szabadságának helyzetéről ad ki ilyet.

Az FH szerint a populista kormányok a független sajtó munkáját “álhírnek” bélyegzik, ami elbizonytalanítja a közönséget abban, hogy egyáltalán kinek higgyen.

Ebben a közegben pedig már könnyű egy kormányzatnak saját üzeneteit eljuttatni a közönséghez és elterelni a figyelmet a korrupciós ügyeiről. A sajtó elleni támadások ráadásul a demokrácia többi alapja, például az igazságszolgáltatás elleni támadást készítik elő.

Az FH szerint az alapvető cél az, hogy a sajtó ne végezhesse a munkáját, azaz ne tudja ellenőrizni a kormányt, amely így szabad kezet kap.

“Magyarországon a Fidesz ennél egy lépéssel tovább ment, megszilárdította a magánkézben lévő média felett gyakorolt hatalmát, aminek módja az, hogy ezek a kormány szövetségeseinek tulajdonában vannak. A médiatermékek továbbra is megmaradnak, de az új tulajdonosok kezében függetlenségüket és kritikus hangvételüket is megsemmisítik. A sajtó kiüresítése a magyar demokrácia Fidesz általi lerombolásának kulcsfontosságú eleme” írja a jelentés.

A Freedom House az Egyesült Államokat, Lengyelországot és Oroszországot hozza fel további példaként a fentiekre, de súlyos támadások érték a jelentés szerint a sajtószabadságot Venezuelában, Ecuadorban, Kínában, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken, Grúzia, Kirgizisztán, Szerbiában, Törökországban és számos más országban is.

A magyarországi fejleményekről az FH azt írja: “Magyarországon a Fideszhez köthető vagyonos üzletemberek szerezték meg a független média utolsó bástyáinak jelentős részét, köztük egy vezető online kiadványt és minden vidéki napilapot. A vásárlások elé semmiféle akadályt nem gördített sem a Médiatanács, sem a  Gazdasági Versenyhivatal.”

Kapcsolódó cikkeink

A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország

Fedezze fel a kormányközeli médiabirodalmat!

Az Átlátszó nem ijed meg az újabb kétharmadtól, de te is kellesz a folytatáshoz!

Irritál a lakájmédia? Így támogathatod a független és kritikus sajtót a fideszes gőzhengerrel szemben

Az OCCRP kiáll a független magyar sajtó mellett

Minden médiát a hatalomnak! – Az egyszólamúsodó városi sajtó Szolnok megyében

A szegregátumokban működik a kormánypropaganda: a vidéki romák többsége a Fideszre fog szavazni

Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel

Kőműves Anita

Megosztás