Egyéb

Nyomtass te is!: félbehajtott A4-es lappal a mindent beterítő kormánypropaganda ellen

A megyei napilapok tavalyi felvásárlása után széles rétegek nem tudnak hozzáférni a kormánnyal szemben kritikus hírekhez. A Nyomtass te is! mozgalom a független sajtóban megjelenő cikkeket juttatja el azokhoz, akik egyébként csak a kormánypropagandát fogyasztanák. Interjú L. László Jánossal, a Nyomtass te is! mozgalom ötletgazdájával, a lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület elnökével.

Honnan jött a „Nyomtass te is!” ötlete? És mikor indult a projekt?

László János: Orbán Viktor külföldi újságírók előtt rendszeresen azzal szokott érvelni, hogy Magyarországon mindent meg lehet írni, tehát sajtószabadság van. Jóllehet, a sajtószabadság azt is jelenti, hogy az állampolgároknak a közügyekben való tájékozódásához széleskörű, sokoldalú és egyszerű lehetőséget kell biztosítani. Ezt elméletben az alaptörvény is garantálja. Magyarországon ez a lehetőséget ma mégsem biztosítják a vidéken élők nagy részének. A Nyomtass te is! projektet azért indítottuk el, hogy egy olcsó és egyszerű eszközzel elérjük azokat a milliókat, akik kényszerűségből, vagy megszokásból csak az M1 televíziót nézik, a Kossuth rádiót hallgatják, a fideszes polgármesterek által kiadott helyi újságokat, és a kormány által elfoglalt megyei lapokat olvassák. Noha az ötlet egy ideje már megvolt, a végső lökést az adta, amikor a fideszhez köthető üzleti körök a nyáron felvásárolták a megyei lapokat.

Milyen szempontok szerint válogatják a szemlézendő cikkeket?

Elsődleges szempontunk, hogy a kormányhoz közel álló sajtótermékekben, televíziókban és rádiókban elhallgatott legfontosabb híreket eljuttassuk az emberekhez. Maradt még ugyanis néhány független újság és hírportál Magyarországon, amelyek tisztességesen végzik a munkájukat, csakhogy ők nem jutnak el elég emberhez. A cél tehát az, hogy ne csak az elfogult, gátlástalan propagandának legyenek kitéve a (főleg vidéken élő) állampolgárok, de más vélemények is elérjenek hozzájuk. Hetente szemlézzük a független sajtót, és az innen kiválogatott, rövidített, közérthetővé tett cikkeink elsősorban a szegénységről, a korrupcióról, az egészségügy, illetve az oktatás állapotáról szólnak. A Nyomtass te is! megyei változataiban pedig a helyieket érintő ügyekről számolnak be. (A megyék a lap negyedik oldalát kapják meg, ahová a helyi aktivisták, ott élő újságírók javasolnak híreket.)

Hány lapszámot nyomtatnak jelenleg?

Mivel sokan egyszerűen csak kinyomtatják, és saját maguk terjesztik a Nyomtass te is! aktuális számait – anélkül, hogy nekünk szólnának erről – nehéz pontos kimutatásokat szereznünk (az újság a mozgalom weboldaláról, valamint a Facebook-oldaláról is letölthető). Az mindenesetre biztos, hogy például Miskolcon heti 3500 példányt nyomtatnak ki, vagy Tótkomlóson 1200-at, de akadnak helyek ahol csak pár tucatnyit. Becslésünk szerint 5-10 ezer körül nyomtatunk hetente. De ez a szám folyamatosan növekszik.

Hány településen terjesztik?

Ahogy az a honlapunkon megtalálható térképen is jól látszik, már több mint ötven településen vagyunk jelen. A cél ugyanakkor az, hogy a megyeszékhelyekről kiindulva előbb-utóbb a legkisebb falvakba is eljuttassuk a Nyomtass te is! aktuális számait. Január közepére már 18 megyében lesznek független médiapartnereink (internetes portálok) és helyi aktivistáink.

Vannak megyei lapszámaik: minek az alapján dől el, hogy egy-egy megyében indítanak egy ilyen megyei számot?

Első körben azokkal a megyékkel vettük fel a kapcsolatot, ahol az alapítóknak, illetve az aktivistáinknak a rokonság és a barátok révén nagyobb beágyazottsága volt. Január 19-ig azonban már minden megyében szeretnénk ott lenni. Miért pont eddig? Azért, mert az amerikai külügyminisztérium még november elején kiírt egy pályázatot ‘Az objektív média támogatása Magyarországon’ címmel, aminek ez a határideje, és amin természetesen mi is szeretnénk indulni. Egy ilyen volumenű pályázat elnyeréséhez ugyanakkor az egész országban jelen kell lennünk. Az építkezés nem áll rosszul, ezen a héten például Kecskeméten és Csongrádban is sikerült olyan helyi internetes portálokat találnunk, amelyek partnerként szívesen részt vennének a Nyomtass te is megyei verzióinak elkészítésében és terjesztésében.

Milyen visszajelzéseik vannak az olvasóktól, illetve az olvasókkal találkozó aktivistáktól?

Az indulás óta szinte nem telt el olyan nap, hogy ne kaptunk volna e-maileket vagy facebookos megkereséseket a lappal kapcsolatban. Ezek túlnyomó többsége támogatta az ötletet, csak elvétve fordultak elő mocskolódó üzenetek. Fontosnak tartják a kezdeményezést. Gyakran kapunk témajavaslatokat, illetve ilyen észrevételek alapján növeltük meg például a betűméretet.

Előfordult olyan, hogy a terjesztést akadályozni próbálták?

Ilyesmiről szerencsére nincs tudomásunk. Bár ehhez feltehetően hozzájárul az is, hogy – főleg a nagyon kicsi településeken – az aktivistáink egy része csak titokban vagy éjjelente terjeszti a Nyomtass te is! példányait. Míg a nagyvárosokban inkább csak ironikusan nevezzük XXI. századi szamizdatnak a mozgalmat, addig a kistelepüléseken ezt az emberek ténylegesen úgy élik meg, mintha valami illegális kiadványt terjesztenének a hatalom háta mögött.

Mekkora költségvetéssel működik jelenleg az egyesület?

Egyelőre inkább önkéntes munkára alapozva és kisebb, jellemzően 5-10 ezer forintos magán pénzadományokból működtetjük a mozgalmat. A pénzt szinte kizárólag nyomtatásra költjük. A hazug híresztelésekkel ellentétben például Soros György nem támogatja a projektet. Akik önkéntes munkával vagy papírral, nyomtatóval, netán pénzzel akarják támogatni a munkánkat, azok a www.nyomtassteis.hu oldalon találják meg az elérhetőségünket.

Sipos Zoltán

Megosztás