Egyéb

Elakadt a Simicska-Ungár üzlet a Magyar Nemzetről?

 

Zsákutcába kerültek információink szerint Ungár Péter LMP-s politikus tárgyalásai a Simcska-céggel a Magyar Nemzet-médiacsoport felvásárlásáról. Simicskáék mintha csak félszívvel akarnák eladni a szerdán megszüntetett napilapot.

Finanszírozási problémákra hivatkozva a választások másnapján jelentette be a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft., hogy szerdától beszünteti tevékenységét, vagyis nem jelenik meg többé az 1938-ban alapított Magyar Nemzet, sem annak online kiadása, az mno.hu.

Nem sokkal később kiderült, a kiadói jogokra ajánlatot tett Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. Az Átlátszó úgy tudja, Ungár már hetek óta tárgyal a Simicska-birodalommal, méghozzá nem csak a Nemzet, hanem csomagban a másik cég által működtetett, de a szintén a Simicska-csoportba tartozó, és kedd éjféltől szintén beszüntetett Lánchíd Rádióról, valamint a bizonytalan sorsú Heti Válaszról is.

Azonban egyelőre akadozik a megállapodás. Ez, ha igaz, azért különös, mert a bezárás miatt napról napra értéktelenebb a kiadói jog: egy napilapnak, ami nem jelenik meg, bajosan mérhető az értéke, ha egyáltalán.

„Mintha Simicska célja kifejezetten a bezárás lett volna. Méghozzá nem drámázásból, mert ebben az esetben nem időzítette volna éppen akkorra a bejelentést, amikor mindenki a választási eredményeken agyalt: így még annyi visszhangot sem kapott, mint a 2016 őszén kivéreztetett Népszabadság” – lamentált az eseményeket ismerő forrásunk.

Ráadásul tudomásunk szerint az eladók borsos árat, egymilliárd forint feletti összeget kérnek a pakkért. A médiacsomag hátterében álló valamennyi üzemeltető cég veszteséges, a Nemzet Kft. például 2016-ban 760 millió forint mínuszt hozott össze.

A részletekről kérdeztük a Nemzet Kft.-t és Ungárt is, előbbi cégtől egyelőre nem kaptunk választ, Ungár pedig a folyamatban lévő tárgyalások miatt hárított.

Az LMP-s politikusnak édesapja, Ungár András üzletember hagyatékából lehet pénze hasonló akvizíciókra, családja cége a legnagyobb tulajdonos a közel 20 milliárd forintos eszközállományú ingatlanberuházóban, a BIF Nyrt. tőzsdei cégben. Kérdés ugyanakkor, hogy a naponta többmilliós – a 2016-os adatok alapján 2,4 millió/lapszám – veszteséget produkáló Magyar Nemzet és társai megjelentetésében akár középtávon mi a ráció.

Kapcsolódó cikkeink

A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország

Oligarcha-alkuk, zsarolások és gyáva arrogancia – ezért zárták be a Népszabit

A pártalapítvány esete a kiürített kiadónál: a Népszabadság nehéz napjai

Ilyen volt belülről a hatalomátvétel a Somogyi Hírlapnál

Fantomtulajdonosok a kormányfüggetlen médiában: kik állhatnak a 168 óra megvásárlása mögött?

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak

Rádi Antónia

Megosztás