A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország

mailbox

 

A független média komolyan vehető részének továbbra is azt kell csinálnia, amit eddig tett, de a körülmények miatt reális ambíciója csak ennyi lehet: lehetőség szerint pontosan, tényszerűen dokumentálni a történéseket az utókor számára.

 

 

A választás eredményén elmélkedő publicisztikákban rendre előkerül a sajtó (ön)marcangolása is (pl. a megszűnő Magyar Nemzet újságírójától, Pintér Bencétől itt), és a Fidesz elsöprő választási eredményeit értékelve az alábbiakra jutnak:

1. A zömében fővárosi sajtó nem ismeri a vidéket, nem foglalkozik a vidék problémáival

2. A sajtó nem tudta eljuttatni a vidéki embereknek a legfontosabb fideszes botrányokat (sem)

Ugyanez a két vádpont fogalmazódott meg a kritikusokban Trump győzelmekor a keleti és nyugati parti sajtóval, illetve a Brexitkor a londoni sajtóval szemben is. E két utóbbi sajóterepet nyilván nem ismerem, viszont a magyar sajtót igen, így a magyar viszonyokra vonatkozva szeretnék néhány megjegyzést tenni.

Hogy érdemi legyen egyáltalán a két alapállítás, elsőként két dolgot kellene bizonyítani. Az első, hogy a Fidesz valóban a kistelepüléseken élő kisemberek körében nyerte meg a választásokat. A másik, hogy az újságírásnak az lett volna most a feladata, hogy a Fideszt megbuktassa. Az elsőnek az adatok ellentmondani látszanak, a másik pedig szerintem téves szerepfelfogás. Mindkettővel később foglalkozok. Nézzük tehát az állításokat!

1. A zömében fővárosi sajtó nem ismeri a vidéket, nem foglalkozik a problémával

Nem igaz. A magyar politikusokkal ellentétben a független magyar sajtó (és a civilek egy része) nem négyévente foglalkozik a vidékkel, és igenis elmegy, ott van, beszélget, megpróbál megérteni.

Az Átlátszó mikroszerkesztőségének Országszerte rovata 2017 decemberi indulása óta 64, kizárólag vidéki problémával foglalkozó anyagot közölt, többségükhöz el kellett menni helyszínre, beszélgetni kellett a helyiekkel, de ezen felül is rengeteg helyi sztori jelenik meg más rovatokban a helyi kisoligarchákról, EU-s pénzek ellopásáról, a polgármester vagy vállalkozó visszaéléseiről.

Az Abcúg még apróbb kollektívája lényegében csak a vidék gondjait-bajait vizsgálja a szegénységtől, a helyi civil és közéleten át az iskolák, egészségügyi intézmények állapotáig. Az Átlátszó és az Abcúg cikkeit a nagyobb szájtok rendszeresen szemlézik, így több emberhez jutnak el.

Jelentős mennyiségű helyi riportot, cikket közöl az Index, a 24.hu, a 444 és a HVG is, szintén többnyire helyszíni jelenléttel. Az RTL Klub és a Hír TV szintén legtöbbször helyben tudósít. A Magyar Narancs “Kis-Magyarország” rovatát is vidéken élők írják, olyan történeteket küldenek a lakóhelyükről amelyek kiverik náluk a biztositékot, de a helyi nyilvánoságban nem jelenhetnek meg. Kisebb bozótharcosok akadnak Vas, Baranya és Fejér megyében is.

Ezek ugyan együttesen sem képesek lefedni 19 megyét és 3000 települést a megyeszékhelytől a zsákfaluig bezárólag, de a fentebbi tények ismeretében nem jelenthető ki, hogy a fővárosi székhelyű médiumok ne foglalkoznának a vidékkel és ne ismernék a vidék problémáit.

2. A sajtó nem tudta eljuttatni a vidéki embereknek a legfontosabb fideszes botrányokat

Az egyes ponttal szemben: az országos napilapok és nagy múltú hetilapok vidéki tudósítóhálózatát már a 2000-es évek közepén-végén felszámolták. A tizennyolc megyei napilap legkésőbb a kétezres évek eleje óta nem vállal semmilyen konfrontációt a helyi hatalommal, kiadóik a megyei tudósítóhálózatot szétverték, megszüntették, a tartalomgyártást már azelőtt központosították, mielőtt a Fidesz sorban felvásárolta és totális propagandaeszközzé silányította volna őket.

Az önkormányzati hetilapok, szórólapok 2010 óta a Fidesz szolgálatában állnak, csakúgy mint a helyi televíziók, rádiók. A közmédia, amely minden háztartásba alanyi jogon ingyenesen eljut, évek óta a Fidesz sajtóközleményeit, és a miniszterelnöki kabinetiroda sajtószemléit dolgozza fel mozgóképes formában, hangalámondással.

A Lokál Extra lényegében közpénzből tájékoztatja hetente ingyenesen a helyi lakosokat a legújabb migránshírekről és Gyurcsány Ferenc elmúlt nyolc évéről. Andy Vajna Rádió 1 hálózata lassan minden megyében jelen van, egyedüliként, és ahogy az összes kisebb rádióadó, ők is a Magyar Távirati Iroda híreit olvassák fel.

Ha mindez nem lenne elég, a magyar kormány csak tavaly 53 milliárd forintot (a magyar médiapiac árbevételének ötöde) költött a Soros- és migránsellenes kampányaira, a helyi Fidesz szervezetek permanens kampányaktivizmust folytatnak szintén közpénzből, továbbá az önkormányzati, hivatali dolgozók íratlan munkaköri kötelessége az ellenzéki plakátok, szórólapok letépkedése és megsemmisítése, továbbá a helyi ellenzékiek, civilek adminisztratív vegzálása, listázása, jelentése.

A részben közpénzből megvett, jelentős részben közpénzből fenntartott kormánymédia vidéki lakosságot elérő részén túl országszerte 80-120 ezer közhivatalnok segíti a Fideszt vidéken. Ez egy úgynevezett akadály még úgy is, ha ők például magasról tesznek a vidék igazi problémáira.

Még ezzel együtt sem gondolom, hogy a Fidesz legnagyobb botrányai, korrupciós ügyei ne szivárognának el a vidéki honfitársainkhoz. De nem kell az országos média híreiből tájékozódni. Az inkvizíció elé állított Menocchio, a 16. századi molnárlegény a talán ha akkor másfél ezer fős itáliai Monterealéban, szegénységben is értesült és olvasott a reformáció tanairól, politikai filozófiáról, ahogy azt Carlo Ginzburg dokumentumkönyvéből, A sajt és a kukacokból tudjuk.

A kocsmákban, piacon, játszótéren egészen biztosan szóba kerül azért a helyi potentát új vadászkastélya a község határában, a polgármester fiának lovardája, szőlészete, kocsigyűjteménye, a patak elterelése a Laci földjére, a fölbérleti jogokkal való visszaélés, a szociális ellátás újabb megnyirbálása, az elvándorlás és lassú kihalás kérdése, stb.

Az sem életszerű, hogy a vidéki emberek ne találkoznának egészségügyi intézményekkel, iskolákkal, vagyis saját bőrükön is tapasztalhatják, hogy helyi szinten a közszolgáltatások milyen minőségűek.

Több, keverten valószínűbb verzió lehetséges:

 • Nem érdekli őket
 • Érdekli őket, de a migrációtól és Sorostól jobban félnek
 • Érdekli őket, de kiszolgáltatottak a helyi Fidesz-hatalomnak
 • Érdekli őket, de az ország fejlődik
 • Érdekli őket, de szerintük mindez a liberális média hazugsága
 • Érdekli őket, de mindig is így volt

Ha nem érdekli őket, akkor nincs mit tenni, minden eddigi és további munka hiábavaló, és erős, nem pusztán akadémikus érvekre váró kérdés, hogy akkor az újságírást miért érdekelje az ő sorsa?

Nem tudom, hogy milyen a magyar választók politikai tudása, erről szóló kutatást nem olvastam. Sok szempontból nem jó összehasonlítási alap, de Ilya Somin a Democracy and Political Ignorance könyvében azt írja, hogy a kutatások szerint az amerikai választók 35 százaléka egyszerűen semmittudó (know-nothing), már ami a politikai döntésekhez szükséges tájékozottság mértékét illeti.

Ez nem egyszerűen azt jelenti, hogy ez a 35 százalék rosszul tud valamit, mert az egy másik kategória, hanem azt, hogy ezek az emberek egyáltalán nem tájékozódnak, és egyáltalán nem is érdeklik őket a döntéseiket megalapozó kérdések, vélemények, információk. Mégis elmennek szavazni.

Talán Magyarországon nincs 35 százalék a semmittudók aránya, de ha csak tíz százalék van, akkor vasárnap ötszázezer olyan ember ment el szavazni pártállástól függetlenül, akinek halvány fogalma sem volt, hogy miről és miért szavaz.

A társadalomtudományok használják a racionális tudatlanság fogalmát (Anthony Downs – An Economy Theory of Democracy), ami nagyjából annyit tesz, hogy amennyiben a megszerzett információ várható értékét meghaladja a hozzájutáshoz befektetett idő és energia, úgy az emberek lemondanak inkább az információ megszerzéséről.

Közügyekben tájékozottnak lenni nagyon idő és energiaigényes, és nem pusztán arról van szó, hogy tudjuk, ki indul a körzetünkben, vagy mire buzdít a miniszterelnök. Ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni, egy sor olyan kérdésben kellene tájékozottnak lennünk, mint gazdaság, egészségügy, oktatásügy, külpolitika, stb, miközben ezért cserébe a magyar választási rendszer alapján két x-szel rendelkezünk nyolcmillió másik honfitársunkkal együtt.

Ez nem csak a választásokkor van így, hanem az élet legtöbb területén. A széleskörű tájékozottság nagyon kevés karrierlehetőséget kínál, és ezek anyagilag nem is a legkifizetődőbbek. A legtöbb ember életének tisztességes és tartalmas leéléséhez sem kell közügyekben tájékozottnak lenni.

Tehét a választók jelentékeny része nem tud semmit, de mindenki más is alapvetően alacsonyan, vagy részlegesen, töredékesen tájékozott. A kis értékhozadék miatt pedig nagyon nehéz is rávenni őket arra, hogy tájékozottabbak legyenek. Ez kedvez a bunkósbot egyszerűségű politikai üzeneteknek, viszont ugyanezzel a lendülettel csökkenti az okos cikkek hatékonyságát.

Visszatérve az érdeklődéshez és az érdekekhez. Tegyük fel, hogy Fidesz szavazóit érdekli, hogy a Fidesz mit művelt nyolc év alatt, és ezt olyan egyszerű, bizonyítható üzenetekben is meg lehet fogalmazni, hogy lopott, csalt, hazudott, elvett. Tudja, hogy ez konkrétan a zsebére megy,  de ennek ellenére a migrációtól és Sorostól jobban félnek.

Vajon ez nem olyan irracionális cselekvés-e, amellyel szemben az újságírás szerény eszközeivel képtelenség felvenni a versenyt? Nem lebecsülve a fideszes propaganda valódi erejét, érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon mi esélye lehet az újságírásnak a tényközléssel ott, ahol emberek olyan embertársaiktól rettegnek, akikkel még soha nem találkoztak, akikkel soha nem beszéltek, semmilyen kapcsolatuk nincsen ezekkel az emberekkel, pusztán a tévén és plakátokon keresztül kap róluk dehumanizált képet?

Viszont eközben az orvosi rendelőben rárohad a penészes fal, a közutakon életveszélyes közlekedni, ivóvizet csak a kútról tud beszerezni, nem jut pénze gyógyszerre, hó közepétől csak kenyérhéjat eszik, az unokája több éve elhagyta az országot, stb.

Ha valakit jobban felbosszantanak fantomok, mint a saját bőrén érzett tapasztalatok, akkor szerintem megint nincs mit tenni, mert az újságírás nem pszichiátria, és nem is ördögűzés.

Ebben a környezetben vajon milyen hatásfokkal lehetne azzal a ténnyel érvelni, hogy az elmúlt fél évben alig pár tucat ember akart illegálisan belépni Magyarország területére? Vagy azzal, hogy a Fidesz a kötelező kvóta elutasítása mellett háromszor több olyan muszlimnak adott letelepedési engedélyt “befektetési céllal”, akik között több, a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatba hozható személy is van?

Mit kezdene a rettegő ember azzal a statisztikai adattal, hogy a hetvenes-nyolcvanas években nagyobb eséllyel lehetett volna robbantásos merénylet áldozata, mint az elmúlt tíz évben? Én is olvasom a kedves, aranyos, gyermekeik ls unokáik jövőjéért aggódó, ezért a Fideszre szavazó nyugdíjas bácsikról és nénikről szóló Facebook-bejegyzéseket, de minden empátiám mellett a kedvességnek, aggodalomnak nagyon kevés köze van – ha van egyáltalán – a jó vagy rossz döntésekhez.

Az eredményre a helyi Fidesz-hatalomtól való félelem reálisnak tűnő magyarázat. Politikusok a kampánykörutakon szívesen fenyegetnek meg településeket, hogy jól gondolják meg, kit választanak meg, mert még a végén nem jön a beígért forrás a csatorna-, iskola-, könyvtárfelújításra és a beígért új szökőkútra, termálfürdőre és műfüves focipályára lelátóval.

Racionális döntés, azzal a kitétellel, hogy ha valaki nem veszi számításba, hogy neki négy éve is ezt ígérték, és sehol a csatorna-, iskola-, könyvtárfelújítás, és ennek ellenére még elhiszi ezt az ígéretet, akkor mit lehet tenni még?

Nyilván vannak a kiszolgáltatottságnak, zsarolásnak egyéb alesetei is. Aligha van olyan közmunkás, aki a Fidesz ellen szavazott volna. Kisebb településeken nyilván mindenki ismer mindenkit, ráadásul nagyobb is a valamilyen módon állami transzferből élők aránya, ezt pedig a Fidesz biztosítja. Nagyon sok vállalkozó szintén a Fidesznek köszönheti a trafikját, éttermét, kisboltját, a földből élők jelentős részének pedig szintén a Fidesz osztott megélhetést, bérleti jogot.

Mivel a vidék megélhetési lehetőségeinek, mikro- és makrostruktúráinak a Fidesz 2010 utáni agresszív átrendezése ad legitimációt, ami nélkül – azt gondolják – nem rendelkeznének ezekkel a javakkal, ezért nekik kulcsfontosságú a Fidesz hatalomban tartása akkor is, ha egyébként hányingert kapnak tőle.

Számos, a kritikus médiában is feldolgozott adatközlés támasztja alá, hogy az ország együttesen is, de sok település önmagában is fejlődött az elmúlt nyolc évben, legalábbis a felszínen. Arra most nincs mód, hogy ezeket az adatközléseket és interpretációjuk módját kritizáljam, de ha a fejlődés indikátorait térkövekben, tisztasági festésekben, ablakkicserélésben, szökőkútban, termálfürdőben, két világháború közötti nemzeti nagyságaink, szimbólumaink szobraiban mérjük, akkor elégedettek lehetünk mindnyájan.

Nyolc év alatt a Fidesz sok kórházat, iskolát felújíttatott. Biztosan javult valamelyest a közutak állapota. Sok településen lecserélték a közvilágítást, bár annak minősége nem javult, de legalább volt vele munka. Ezt uniós forrásokból finanszírozta a Fidesz, tehetjük hozzá, de most ez mindegy is.

El lehet fogadni, hogy a közmunkaprogramok nem csupán a település addig is dolgos lakosainak, hanem a közmunkában részt vevőknek is morális megalapozottságú, hiszen aki nem dolgozik, az ne is egyék – gondolhatják. A rezsicsökkentést sokan megváltásnak fogják fel, a jótevő Orbán Viktor ajándékának, függetlenül attól, hogy egyéb költségeik, terheik milyen mértékben nőttek, vagy a csökkentést biztosító államosítás strukturális fenntartása országos szinten mennyi közpénzbe kerül.

Az is biztos, hogy a kampányszerű Erzsébet-utalvány-kiutalás és krumpliosztás sok embernek átmenetileg enyhíti a gondjait, és ezeket a kegyúri figyelmességeket meghálálják a szavazófülkében. Ez a kiszolgáltatottság, ez a hűbéri rendszer, ez a megalázó függőség évszázadok óta velünk él, aligha a fővárosi sajtó a hibás, hogy ezen ennyi idő alatt sem tudott változtatni.

Nyilván vannak olyanok, sokan, akik nem hiszik el, amit a kormánykritikus sajtó a kormány és a Fidesz botrányairól ír. Százéves kutatási múltja, könyvtárnyi szakirodalma van a befogadás- és hatáselméleteknek, a kognitív disszonancia működésének, a felmentésnek, a kettős mércének, az érvelési hibák sokaságának.

Ez nemcsak a Fidesz szavazóira érvényes, hanem az ellenzék támogatóira is, akik szintúgy az ún. liberális médiát gyepálják, ha a DK-ról, az MSZP-ről, az LMP-ről vagy az MKKP-ről negatív írás, tényfeltárás jelenik meg. Ők ugyanazokkal az összeesküvés-elméletekkel magyarázzák az okokat, mint ahogy a Fidesz szavazói és politikusai a kormánykritikus cikkeket.

Részben a szakirodalom ismerőjeként is írom, hogy fogalmam sincsen, mit lehetne ezzel kezdeni, de első lépésként azt lehetne minél több emberrel megértetni, hogy vannak még szép számmal Magyarországon is olyan újságírók, akik a hatalommal rendelkezők ellenőrzését és elszámoltatását pártállástól és ideológiától függetlenül tartják fontosnak.

Ez nyilván nem lenne elegendő, hiszen számos szavazó a saját szemének sem hajlandó hinni, ha pedig elhiszi, hogy látja a földből kinövő vadászkastélyt, akkor azt mondja, hogy megérdemelte a képviselő úr az értünk tett áldozatos munkájáért cserébe. Esetleg eszébe jut érvként, hogy legalább nem a kommunisták lopnak, hanem rendes keresztény magyar emberek gyarapodnak.

Végül pedig nyilván benne van, hogy a vidékieket is nagyon felbosszantja a jelenlegi hatalom terjeszkedése, arcátlansága, visszaélése, de nem látja, miért lett volna jobb a szocialisták alatt, és miért lenne más egy kormányváltással.

A szocializmus alatt a TSZ-vezető és családja épített kacsalábon forgó palotát, a rendszerváltás után a posztkommunisták és a hozzájuk ragadt bűnözők, a Gyurcsányék alatt a szocialista vállalkozófélék és nyakkendős tanácsadók híztak, most pedig a Fidesz helyi funkcionáriusai és talpnyalói. Számukra ez mindig is így volt.

Magyarországon nagyon sokan lehetnek azok, akik a korrupció nagykönyvi eseteit lokális szinten business as ususalként élik meg. Gordon Hull, az Észak-Karolinai Egyetem filozófiaprofesszora egy előadásában azt mondta, hogy a korrupció miatt elkapott politikusok, fehérgalléros bűnözők körében végzett kutatások azt mutatják, hogy jelentős többségük nagyon is erkölcsös, konzervatív, filantróp, empatikus ember, ha a családjukról, barátaikról, közvetlen környezetükről van szó.

A korrupciós aktust azonban sohasem morális alapon, hanem pusztán üzleti alapon közelítik meg, vagyis nem azt nézik, hogy mit és kiknek ártanak vele, hanem azt, hogy közgazdaságilag egyes célok eléréséhez ez a könnyebbik és gyorsabb haszonnal járó út. A vagyongyarapodásukat firtató kérdésekre általában azt felelik, hogy tehetségükkel, szakértelmükkel és szorgalmukkal mindenképpen elérték volna a vagyongyarapodást, ők csak az idejét vágták rövidebbre. Ez ugyan az ész csele, de helyi viszonyokra lebontva számítani lehet a korrupció ilyen magyarázatára és jelentős arányú elfogadottságára.

Én alapvetően szeretem a news about the news tényfeltárásokat és okoskodásokat, de ezek gyakran át tudnak csapni parttalan és nem különösebben megalapozott önostorozásokba is. A „média” felelősségét firtató publicisztikák általában megérzésekre, benyomásokra épülnek, és igen gyakran érdekes módon a politika médiaellenes kirohanásainak paneljeit átvéve elemzik többnyire a liberális média felelősségét egy-egy választási kudarc, csalódás, meglepetés után.

Vonzó opció egy ország állapotát a médiára kenni, jómagam is fel szoktam csattanni a fotelből, ha m1-et nézek. Ennél azonban összetettebb a helyzet, és nem megalapozott homogénként kezelni megannyi tudásszintet, kulturális hátteret, emberi kapcsolatot. Az ilyen írások kimondatlanul is abból indulnak ki, hogy a média önmagában is mindenható. Jelen esetben azt sugallják, hogy ha a liberális média minden áldott nap minden áldott órájában minden kistelepülésről tudósított volna, akkor nem lett volna harmadszor is Fidesz-kétharmad (vagy Trump, vagy Brexit), sőt, kormányváltás lett volna. Ezt ugyan lehetetlenség leteszteni, de valószínűsége inkább nulla.

A még álló, álldogáló független média maradéka nem rendelkezik jelentős változások megalapozásához szükséges anyagi feltételekkel és személyi apparátussal, és ezen az sem segítene, ha eközben minden kiadó minden részlegén csúcsszakértők dolgoznának. Utóbbiról biztosan állítható, hogy nincs így.

A hatalomtól függetlenül működő demokratikus társintézmények (ügyészség, rendőrség, bíróságok, hatóságok, felügyeletek), továbbá együttműködő hálózatok, helyi politikai aktorok hiányában mérhető le igazán, hogy milyen hatást tud elérni a média. Ennyit. A Fidesz ezt pontosan tudja, felmérte, ennek ellenére szerintem nem nyugszik addig, amíg két vállra nem fekteti az Indexet, a 444-et, a 24.hu-t, eltakarítja az RTL-t, a civilekkel együtt pedig ellehetetleníti az Átlátszót és a Direkt36-ot. Ezúton is üzenjük, hogy nem ijedünk meg.

A Fidesz egykori főoligarchája, Simicska Lajos tegnap bejelentette, hogy Sexit. Az ország egyik leggazdagabb embere, aki saját bevallása szerint addig nem nyugodott volna, amíg egykori legjobb barátját, Orbán Viktort el nem távolítja a hatalomból, a választások utáni második napon megadta magát. Simicskát három évig vezették az érzelmei, vasárnaptól ismét racionálisan gondolkodik.

A kormánnyal kritikus média egyből két szereplőt veszített egyelőre. Rajta, és a még tulajdonosokon (Varga Zoltán, Szauer Péter) kívül közel-távol nincs olyan hazai milliárdos üzletember, se olyan vagyonos csoportosulás, de még húszezer ember sem, amely azt mondaná, hogy a független média maradékáért hajlandó lenne akár egy petákot is áldozni.

Persze mindez lehet szimpla kifogás is arra, hogy az embernek ne kelljen összepiszkolnia a kezét, bár a média területén olyan nagy csodák nincsenek. Hatékonyan működő médiát, főleg médiumok hálózatát csak nagyon sok pénzből lehet működtetni.

Tudjuk, hogy a vidéki emberek egy jelentős része nemhogy internetet nem olvas, hanem alapvetően nem fogyaszt semmilyen médiaterméket. Ha igen, akkor az ingyenesen elérhető közmédia, Lokál Extra, önkormányzati lap, helyi rádió és helyi tévé a választéka. Legalábbis az indexes Földes András érzékletes riportja szerint. Ha elő is fizet valamire, akkor leginkább a megyei napilapra.

Ezt ellenpontozni évi nagyjából 35-40 milliárd forintból lehetne, már ha azzal számolunk, hogy az önkormányzatok beengednének még egy ingyenes vidéki hetilapot, az NMHH engedélyezne még egy országos rádióhálózatot, ha a GVH és a Médiatanács engedélyezne 18 másik vidéki napilapot. Már a médiaegyensúly megteremtése érdekében.

Mások megoldásként felvetik, hogy ki kell nyomtatni az internetet és be kell dobni a vidéki postaládákba. Ha minden településen van legalább tíz-húsz önkéntes, egy-két nyomtató, heti pár ezer forint, akkor ez igenis megoldható. Nem tűnik kivitelezhetetlennek, ám valamiért mégsem történt meg, nem terjedt el, pedig voltak és vannak hasonló kezdeményezések.

Példaként merült még fel a Kétfarkúék plakátkampánya, amely crowdfundinggal összeszedett pár tízmillióból tudott állítólag országos lefedettséghez jutni és az online sajtó reprodukcióival állítólag több millió emberhez eljutni. Ezek létező megoldások, fontosak, talán nem is hoztak ki belőlük minden lehetőséget még, de nem helyettesíthetnek egy professzionálisan működő, egymásra építő és egymásra felelő médiahálózatot.

Figyelembe kell venni, hogy a még megmaradt, kormánytól független média egy része (mert más része meg nem) nem pusztán egy demokratikusabb, normálisabb, élhetőbb, szerethetőbb országért versenyez a Fidesz propagandájával szemben, hanem egymással is a még megmaradt közönségért, hirdetőkért, támogatásokért.

Ebbe szerintem sokszor becsúsznak etikátlan húzások is, mindenesetre megpróbálnak úgy tenni, mintha egy normális ország normális piacán működnének, ahol éles a konkurenciaharc és a hirdetők nem fossák le a bokájukat egy államtitkári szemöldökvonástól. Az persze teljesen természetes, hogy lapok és újságírók egymás hibáira is utaznak, az viszont nem, hogy ebben a versenyben még el is vágnák a másik torkát.

Nem lesz több anyagi forrás, csak kevesebb. A crowdfundingban rejlő lehetőségek szerintem kimerültek, az elmúlt években láttuk, hogy összesen hány magyar állampolgár, mire és mennyi pénzt hajlandó adni. Elképzelhető, hogy a nagyobb nyomás alatt még több pénztárca nyílik majd meg, de számoltam: a teljesen vagy csak részben a crowdfunding-modellre épülő médiumok, mint az Átlátszó, a Direkt36, a 444, a Mérce és a Klubrádió (a HVG-t még nem számolom ide, mert az adományozási lehetőséget frissen indították el, az ÉS reklámmodelje nem ide tartozik) egy év alatt összesen kb. maximum 200 millió forintot tudnak összeszedni adományokból, támogatásokból.

Az így kapott pénzek évente valamelyest talán növekszenek, de ebből a szempontból is fontos a Politis bukása: Dudás Gergely széles kapcsolati tőkéjével, számos jelentős értelmiségi bevonásával és támogatásával, nagyon is tudatosan célozva három hónap alatt 2951 embert és 36 millió forintot tudott megnyerni az ügyének, miközben a Facebookon a még el sem induló Politisnak hétezer követője volt, a kampányvideók, Dudás tévés szereplései, interjúi sok tízezer emberhez jutottak el, és nyilvánvaló, hogy Magyarországon milliónyian vannak olyanok, akik évente megengedhetnének maguknak tízezer forintot Dudás ígéretére.

Nem tudom, hogy a kormánnyal kritikus középosztály hány embert jelent, de az látszik, hogy a potenciális adományozók körének csak töredékét, talán maximum 5 százalékát sikerült eddig megtalálni és fizetésre buzdítani az évek során. Miközben a Fidesz agresszív térnyerése nem suttyomban történt, hanem előre megjósolható módon.

Vagyis nemcsak arról van szó, hogy a fővárosi, liberális, kormánykritikus, stb. médiatartalmak nem jutnak el vidékre, hanem azzal is számolni kell, hogy a kormánnyal kritikus közönségnek sem annyira fontos egy erős, független médiahálózat megléte. Eddig legalábbis nem tűnt fontosnak. Az kétségtelen, hogy ez a közeg eddig ingyen is hozzájutott az őt érdeklő információkhoz, hírekhez, de az eddig is tapintható veszélyekhez és a Fidesz nyomulásának tempójához viszonyítva szerintem rendkívül alacsony az országot féltők fizetési hajlandósága. Ez egyelőre nem tudjuk megmagyarázni.

Nem szeretném a pesszimizmusomat realitásként eladni senkinek, így elfogadom, hogy a valós helyzetnél, lehetőségeknél én borúlátóbb vagyok és a legrosszabb forgatókönyvre készülök. Ezzel együtt azt gondolom, hogy az elmúlt nyolc évben a magyar sajtó független részének majdnem mindegyike produkált pazar cikkeket, sorozatokat, médiatartalmakat, kiemelkedő egyéni és kollektív teljesítményeket.

Sokszor a körülményeket meghazudtolva volt képes kiásni, feltárni ordenáré ügyeket, elképesztő korrupciós eseteket, lopásokat, visszaéléseket, és ezeket nem egy esetben nemzetközi színvonalon tudta feldolgozni, illetve tálalni. Nem hiszem, hogy egy közügyek iránt akár csak minimálisan is érdeklődő állampolgár pártállástól, demográfiától függetlenül ne találkozott volna valamilyen formában ezzel a több száz információval. Így feltehető, hogy valójában belőlük van nagyon kevés.

Meglehet, hogy számuk csökkenésében (ha egyáltalán volt valaha több) nekünk is óriási felelősségünk van. Ez a felelősség azonban nem vonatkozhat minden újságíróra és médiatermékre egyformán. Abban nem hiszek, hogy a sajtónak mindenáron idomulnia kellene az ország lakosságának elvárásaihoz, félelmeihez, ellenségképeihez, igényeihez, ahogy ezt néhány elemzés az ellenzéki politikától megköveteli, vagy csak sugallja.

Ha így döntenénk, akkor a legegyszerűbb módon elég lenne az Index térképére nézni, és a Fidesz, valamint a második helyen végző Jobbik eredményeiből kiindulva mindenkinek torkaszakadtából azt üvöltenie, hogy jönnek a migránsok és felfalnak bennünket. A már idézett Földes András-cikk szerint ugyanis ez működik, ez a vidék problémája. Erről azonban csak anekdotikus elbeszélésekből van tudomásunk, valójában nem tudunk adatokat arról, hány emberre milyen hatással volt a gyűlöletkampány.

Szintén az Index egyik cikkét nézem, amely címében azt írja, hogy a szegénység és a falvak nyerték meg a Fidesznek ezt a választást. Ez a liberális média kritikájának egyik alapja is. Itt térnék vissza a cikk elején megfogalmazott kételyemre, miszerint nem látom bizonyítottnak, hogy a Fidesz kizárólag a szegények és a falvak pártja lenne.

Ha valaki végig is olvassa a cikket, és elmerül Szémann Tamás pompás adatvizualizációiban, azt láthatja, hogy a Fidesz a szavazatainak csak a harmadát kapta a kistelepülésekről és falvakból (a cikkben községként vannak írva), összesen ugyanennyi szavazata érkezett Budapestről és a megyei jogú városokból is, ez pedig 840 ezer embert jelent. Ez alapján azt is lehet még mondani, hogy a településenkénti eloszlásban a Fidesz szavazótábora volt a legkiegyensúlyozottabb.

A cikk később azt is elemzi, hogy a Fidesz a KSH indikátorai szerint legfejletlenebb településeken tarolt a legnagyobbat (65%), de sajnos nem fordít figyelmet arra a tényre, hogy a legfejlettebb településeken is a Fidesz volt a legnépszerűbb párt (44%).

Ebből szerintem nemcsak az következik, hogy a Fidesz a szegény, falusi körzetekben tarolta le az országot (ott is persze), hanem az is, hogy a fejlettebb, jobb anyagi lehetőségekkel bíró városi településeken is a Fidesz volt a legnépszerűbb. Ott is, ahol vélhetően több lehetőség van a tájékozódásra, és jelentősen több is a diplomás. Ezt az eredményt ez alapján szerintem nagyon egysíkú lenne a Soros-kampány hatékonyságával magyarázni.

A HVG kutatásának Fidesz-profilja is ellentmond ennek, amiből leginkább az derül ki, hogy nincsen olyan, hogy átlagos Fidesz-szavazó. Ha elfogadjuk a HVG választás előtti kutatásának adatait, akkor azt kell mondanunk, hogy a mikrocenzus által megadott 1,7 millió magyar diplomás 38 százaléka, vagyis 646000 diplomás szavazott a Fideszre vasárnap, vagyis szavazóinak 26 százaléka rendelkezik egyetemi vagy főiskolai végzettséggel.

Ez nem csupán számban és arányában számottevő (egyben “a bunkó fideszes” toposzának ellentmondó), hanem azt is jelenti, hogy arányaiban vélhetőleg a Fideszre szavazott a legtöbb magyar diplomás (hiszen a többi diplomás szétszóródott a többi ellenzéki párt között). Erre rosszindulattal még mindig lehetne mondani, hogy a diploma még nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki nagyon tájékozott, művelt, pallérozott elme lenne, viszont akkor ezt az állítást fenn kell tartanunk az ellenzéki pártok diplomás, értelmiségi státuszú szavazóira is. És szerintem tartsuk is fenn.

Hogy mindebből mégis mi következik arra az állításra vonatkozóan, hogy a kormánnyal kritikus médiának is mélyen magába kell néznie, mert nem tájékoztatta rendesen és hatékonyan sem a vidéket, sem mindenki mást a nagy bajokról? Szerintem annyi következik, hogy ez az állítás nem igaz. Rendesen tájékoztatta, de az, hogy ennek nem volt semmi hatása, egészen más indokokra vezethető vissza.

Újságíróként ismerjük azt a frusztrációt, amikor akármennyi tényt is közlünk, akármilyen jól is érvelünk, mintha a levegőbe írnánk a cikkeinket. Ezt a frusztrációt el kell engedni. A független média komolyan vehető részének szerintem továbbra is azt kell csinálnia, amit eddig tett, a körülmények miatt viszont reális ambíciója csak ennyi lehet: lehetőség szerint pontosan, tényszerűen dokumentálni a történéseket az utókor számára, hátha ők okosabbak, jobbak, ötletesebbek, hozzá értőbbek lesznek, mint mi vagyunk.

Ha van valakinek ötlete, hogy mit és hogyan lehetne még tenni, biztosan megtalál bennünket.

Bátorfy Attila

Kapcsolódó cikkeink

Az Átlátszó nem ijed meg az újabb kétharmadtól, de te is kellesz a folytatáshoz!

A szegregátumokban működik a kormánypropaganda: a vidéki romák többsége a Fideszre fog szavazni

Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Pista bá’

  😀 Beszoptátok libsik.

  • Táltos Touré

   te is, de még nem tudod. akkor majd fájni fog

   • Mongol Janos

    …még vagy 2x ilyen 4 év…és akkor már nem számít hogy ti mit mondtok…habár eddig sem sokat számított

    • Táltos Touré

     jól látod. nem számít, eddig se számított. majd amit érzel, az fog

     • Mongol Janos

      …helyes…ne félj

 • Koko68

  Ez a cikk pl. nekem túl hosszú , bár ameddig eljutottam van benne valami . Egyet nem értek , az elmúlt napokban , sőt az elmúlt években sem olvastam egyetlen olyan elemzést sem ellenzéki politikustól , hogy inmoptensek vagyunk , lejárattuk magunkat , nem tudunk hihető alternatívát kínálni . Pedig ez van bizony és amíg nincs hiteles ellenzék marad a Soros !

  • helena bu

   Le járatták magukat és impotensek, így van, ezt már Gyurcsány is be vallotta, hazudtunk reggel este, délben és éjszaka és mindig, a folytatást mindenki ismeri. Ha az ellenzék bármelyikét nézem mind ugyanaz egy akolból valók, nem volt kire másra szavazni mint a Fideszre.

   • Mongol Janos

    …minden józan ember ezt tette…itt a REND és anarchia között lehetett választani…

   • kobra2

    Orbán meg azt mondta, ne azt figyeljék, amit a szájával mond, hanem amit csinál. Vagyis ugyanaz vallomás: hazudik.

    • helena bu

     Ez a hazugság bele fér ha az hazánknak előnyére válik, egyébként igaz amit írtál.

 • Isti

  “Független média.”
  Mitől független, talán az igazságtól?

  • Kyel

   Talán attól, hogy nincsen párthovatartozása? A Fidess-nek iszonyú sok van és ezért olyan félinformációkat és/vagy hamis híreket tudnak leadatni vagy papírra nyomtatni vagy híroldalakra kiadatni amilyet csak akarnak. Had mondjak párat. Híroldalak: 888, Origo, Magyar, idők
   Újságok: Lokál ami iszonyúan el van terjedve vidéken ( főleg mert ingyen dobálják a postaládákba) hála az adónkból…
   Tv műsorok: két állami csatorna ami szintén akárkinek elérhető, TV2 és az MTV

   • Gál György Ferenc

    De az !ATV és as RTLKlub is!

    • gvandor

     Meg a Hír TV is.

   • gvandor

    Én néztem sokat a Hír TV-t (mazoista vagyok), de az minden volt, csak nem független. Ömlött belőle az egyoldalú uszító bal-lib propaganda. Legyen tisztában mindenki vele: nincs Magyarorszgáon objetív, független tájékoztatást adó média.

   • Laciapu

    A két állami csatorna az összesen inkább 7 állami csatorna…

 • Megfeszített

  Sajnos nagyrészt tényleg nem az újságírókon múlt ez a választás. A pártok nem végezték el a maguk munkáját terepen 4 év alatt vagy munka volt csak alacsony hatékonyságú. Talán a Jobbik dolgozott vidéken a legtöbbet, de az utolsó évben az ő energiáikat is elvonta a néppártosodás. Az ellenzéki sajtónak sajnos a hitelessége sérült szerintem és erről nagyrészt az újságírók tehetnek.

  • Gál György Ferenc

   Hát én az elmúlt években annyi,de annyi pocskondiázást,hazugságot,kamu híreket olvastam az ún. ballib sajtóban,hogy ha olyan hiszékeny és vak vagyok,akkor be is dőltem volna nekik! Ergo a ballaib újságírók igenis sokat tettek,hogy ne a Fideszre szavazzon a hiszékeny polgár,vagy mégsem jött be ez nekik(sem)?

 • heizer

  1. Miért a média végezze el azt a munkát, amit a pártoknak kellene? Nem tartjátok Ti magatokat egy kicsit túl sokra?

  2. Ha arról beszélünk, hogy független és tényszerű újságírás, akkor abban egyenlő súllyal kéne szerepelni a kormány lopásai mellett a kormány jó döntéseinek is nem? A csak a kormányt hátrányosan érintő tudósításokat közlő médiákat miért nevezzük függetlennek vagy objektívnek? Akkor miért nem vállaljátok fel, hogy ellenzéki média vagytok? Nem szégyen az, de tényleg?

  3. Nem tudom feltűnt e bárkinek a nagy fidesz propaganda és médiatúlsúly közepette, hogy az ellenzéki vagy független média konkrétan a kormánypárttal (!) is el tudta hitetni, hogy az ellenzéknek van esélye!!!!

  Miközben feketén fehéren kiderült, hogy nincs, és igazából nem is volt! Olyan esélyekről beszéltek potenciálisan bekövetkező lehetőségként, mantraszerűen, tömegesen, amire igazából a közvéleméynkutatók nem tudtak konkrét alátámasztást adni! Gyakorlatilag egy “a labda gömbölyű” szintű érvelést mindenki, (mondom, még láthatóan a kormánypárt is) becumizott – és ha valami, akkor ez mozgósította azokat a Fidesz szavazókat, akik bizonytalanok voltak, de mivel látták , hogy az ellenzék milyen szinten hikomat, inkább orrbefogva behúzták a Fideszt.

 • storm

  kistelepüléseken élő kisemberek? kedves anyukád hogy van?

 • Vince Muntag

  Egyetlen tényezőt hiányolok a cikkből, amit szintén lehetne mérni: a független/ellenzéki és a nem független média fővároson kívüli elérhetőségét a szöveges és képi közlés arányában. A NER sejthetően nem a kommunikációja fogalmi oldalával hódít, hanem a rendkívül agresszív vizuális megjelenésével: az öreg vigyorgó főgonosz bácsival, a sötétebb bőrű, előreugró állú, erőtől duzzadó agresszorral vagy az átláthatatlanul arc nélküli tömeggel. Képet nézni és érteni bizonyítottan könnyebb és gyorsabb, mint olvasott szöveget értelmezni, és erősebb is az érzelmi hatása. Különösen ilyen primitív metaforáknál. Adataim nincsenek, de az az érzésem, a nem kormányhű média vizuális teljesítménye és annak elérhetősége sokkal gyengébb, mint a propagandáé. Vagyis a Fidesz kétharmadához valószínűleg nagyban hozzájárult, hogy a választók jelentős részének sem ideje, sem indíttatása, de akár még technikai esélye sem volt továbbkapcsolni a közmédia csatornáiról, és a plakátok pártmegoszlása erre csak ráerősített.

 • László Benkő

  Az a tény minősíti legjobban ezt a roncsderbit, hogy ugyan egyetlen szavazókörből nem érkezett mostanáig hivatalos panasz, aközben csalást üvöltöznek a nap 24 órájában. Magyarán nem csak nyerni nem tudnak, de veszíteni sem. Egyetlen szavukra sem érdemes odafigyelni, arra meg pláne nem, hogy szerintük milyen az átlagos fideszszavazó.

  • Kyel

   Az átlagos Fidess szavazó? Elvtelen, lefizethető, politikában a belföldi és külföldi hírekben nem túl jártas, gyűlölködő, rasszista, paranoiás, naív ember. És minden egyes állításra lehet mondani kismillió példát is, hogy miért igaz ez a többség Fidess szavazóra

   • gvandor

    ugyanezt el lehet mondani szó szerint a baloldalról, és liberálisokról is.

    • Devo

     Elmondani el lehet, csak attól nem lesz igaz, maximum magatokat próbálod megnyugtatni azzal, hogy nem csak ti fidesznyik ál-jobboldaliak. Pedig de, sajnos….

   • László Kerekes

    Ta meg az átlagos beképzelt, nagyképű, szarevő , ostoba liberális ellenzéki seggfej.

    • Kyel

     Húú te aztán megmondtad a magadét csak éppen olyan szavakat használtál ami inkább a bullshit kategória.Hadd részletezzem.
     Elvtelen, mert a százalék adatok mutatják, hogy rengeteg szegénysorban élő inkább megtagadja az elveit, ha kap bármi apró támogatást ( mondjuk szerencsétleneket megértem, de az már gusztustalan, hogy erre a kormánynak a választások előtt jutott eszébe).

     Lefizethető: mert meg lehet őket venni Tűzifával, Erzsébet utalvánnyal, alapvető élelmiszerekkel ami nem egy felmérés bizonyítja. eldobják a hosszú távú jövőjüket egy rövidebbért cserébe amit megint csak egyszeri alkalomból kaptak fura mód megint választás közeledtével.

     Hírekben alul informált: kis mértékben megtudom érteni őket, de csak a vidékieket ( hál Isten azért a főváros tartja magát). Úgy elárasztották őket a propaganda kormánypárti médiájukkal, hogy az már a legsötétebb korokat idézi. Szinte semmilyen hírforráshoz nem jutnak hozzá a szegény sorba élők a nyugdíjasok és az online híreket nem használok csak a Fidess propagandához.

     Gyűlölködő: Gyűlölitek az ENSZ-t a menekülteket, az UNIO-t , Civil alapítványokat stb. Mindenkit akit a kormány is. Még a saját környezeteteket is ha rájöttök, hogy ellenzék és mindenhová beképzelitek Sorost is.

     Rasszista: Semmi gond nem volt a különböző rasszokkal itt Magyarországon amíg el nem jött a menekült válság ideje és a Fidess belétek nem ültette, hogy minden arab/fekete terrorista ezért tagadjátok meg őket. Üldőzitek őket akkor is ha kiderül többször is, hogy ártatlan családokról sőt magyar állampolgárokról van szó akik már egy ideje itt élnek.

     Paranoiás: És ebből kifolyólag mindenkitől féltek. Mindenben és mindenkiben az ellenséget látjátok, főleg ha az nyugatról jön, mert ezt sulykolja belétek a kormány propagandája. És ha valakit így meg lehetett téveszteni, hogy van mitől bőven félnie az egyetlen olyan párthoz fordul aki nem csak, hogy terjeszti ezt hanem gyógyítja is de csak , mint placebo hatás.

     Naivak vagytok ha mindent elhisztek egy olyan kormánynak, aminek csak egyetlen célja van és az a hatalom megtartása és ennek érdekében szinte mindenre képes. Nem látjátok a fától az erdőt pedig csak körbe kéne nézni. Nem furcsa, hogy a kormány médiában csak pozitív gazdasági helyzetről oktatásról, kórház fejlesztésekről olvastok? És ha történne egy globális dolog (pl. CEU) Magyarországon ami negatívan érintené a kormányt ( nem az országot) rögtön előveszik a felelősöket és minden szír-szart rájuk pocskondiáznak?

     El kéne gondolkodni, hogy vajon miért volt szinte rekord tüntetés 2016 és 17-ben. Nem véletlenül.

    • Devo

     Mondja ezt egy agyhalott fideszterrorista, seggbuta, szervilis, kézivezérelt narancstakony, orbán szaros seggéből kikandikálva.

   • Zóbány Állam (jobbel göjény)

    Az agymosott prolinyuggerek szavaztak a Fideszre.

    http://bunkonyilas.blog.hu/2018/04/11/a_titok_nyitja_692

   • nautil

    Erre a hozzáállásra válasz a választás eredménye.

    • Devo

     Annak a hozzászólásnak az igazságára válasz a választás eredménye. Fáj? Nem rajta múlik, hogy az igazság fájdalmas neked.

     • nautil

      Nyilván nem a hozzászólásra, hanem a hozzászólás mögötti milyenségre gondoltam, hiszen a totális obstrukció valóságában létezünk, ahol tilos nyitni a másik felé, mert hűű, meg haaa lesz belőle. Talán először is meg kellene ismerkedni egymással, kit mi motivál, mi a célja, mitől fél, mitől tart. Enélkül nem lehet konszolidálni egy vérmes szembenállást, max mindenki marad a saját buborékjában és nyomja tovább a show-t.

   • helena bu

    Az ellenkezője is igaz. Itt nem lehet csak az egyik oldalt szapulni. Tájékozódjál.

    • Devo

     Hát azt inkább neked kéne, nyuszómuszó, mert ezzel a relativizálással, az egyik 19 a másik egy híján 20 dumáddal igen csak mellélőttél. Tudom, hogy az igazság kurvára fájdalmas dolog, de jobb lenne, ha szoktatnád magadat hozzá, és nem beszélnél mellé. Nagyjából olyanok vagytok, mint amilyennek az olvtárs lefestett benneteket, a kevés kivétel csak erősíti a szomorú szabályt.

     • helena bu

      Én nem beszélek mellé sőt, Az előző kormány tettét és a jelenlegiét a saját bőrömön megtapasztaltam ezért nem volt kétséges a szavazásom. Néhány éve nem vagyok elfogult mert kizárólag a hazám és önmagam előre jutását tekintem a választási lehetőségek közül mérvadónak. Az a világ már elmúlt nálam amikor abból választottam ki mit ígér, na az volt a hazugság mert mindegyik ígért fűt fát és annak ellenkezőjét váltotta be. Ma már a hazám és önmagam érdeke dominál.

 • Ioska Balogh

  A politikában nem hegy alatt kell abrakolni a lovat.

 • László Kerekes

  Az eszükbe sem jut a firkászoknak, hogy sokat foglalkoztak a vidékkel, de nagyon sokat hazudtak és ez nem jött be.

  • Flying Dutch

   Te, nincs elég fideszes szennyportál, ahol a magadfajták kifröcsöghetik magukat? Muszáj mindenhová odaszarnotok, ahol nem az általatok egyedül üdvösnek tartott “igazságokat” lehet csak olvasni? Csak kérdem.

   • helena bu

    A szólás szabadság mindenkire érvényes, egyébként a tifajtátok is fröcsög a fideszes portálokon.

    • ruszki

     “Tifajtatok”

     Ilyen fajta nem letezik.

     • helena bu

      Le vagy maradva egy kicsit, nagyon.D Ezer évre vissza térsz is találkozol vele. De nekem mindegy, hogy te ismered e vagy sem.Most látom neked az a problémád hogy nem külön írtam azt hogy ti fajtátok, ez előfordul ha már későre jár és fárad az ember. Gondolom neked is elő fordul a helyesírási hiba néha napján. Ezeket én nem szoktam soha kritizálni mert a lényeg a fontos.

     • ruszki

      Honnan ismernem? Miert kene ismernem? Csak meglattam toled egy paraszt kommentet, es leirtam, hogy nincs olyan, hogy “tifajtatok”, vagy “ti fajtatok”, ahogy akarod. Nem egy homogen csoportrol beszelsz. Felolem kepzelheted, hogy a helyesirassal van bajom, mikozben nem hasznalok ekezeteket, a te bajod. Nem en fogok hulyesegeket gondolni.

     • helena bu

      Valaki fel nevelt és valamilyen környezetben éltél és élsz, soha senkitől nem hallottad és nem volt téma ez az egyetlen szó? Meg az sem hogy mit jelent az hogy származik, ered? Ja igen te nem paraszt közegből származol, én sem, de sok mindent hallottam és tanultam őseimtől. Engem nem a számítógép és a bulis közeg nevelt fel. Az pedig hogy te hülyeséget gondolsz vagy sem magán ügy, nekem viszont sok mindent elmond.

     • ruszki

      Te mirol beszelsz? Nekem valaszoltal egyaltalan? Mert nincs koze a valaszodnak ahhoz, amit irtam. Meg az elozo valaszod fele sem stimmelt.

    • Devo

     Ne hazudozzál nyuszómuszó, ez nem igaz. Minden kvázi ellenzéki helyet széttrollkodtok, utána meg megy a tagadás, és a ködösítés: “a tifajtátok is fröcsög a fideszes portálokon”.

     • helena bu

      Ezeken nem vitatkozom mert igaz. Viszont meg kell vizsgálni a mindkét tábor hazugságát és abból kideríteni melyiké előnyösebb az országnak.

   • tollas

    Hát igen, talán az ilyen Flying Dutch-os fennhéjázó magatartás vezet már harmadszor is a kétharmados fideszes győzelemhez.

    • Flying Dutch

     A Fidesz a szavazatok kevesebb, mint felét kapta. Úgyhogy a torz választási rendszer okozta a Fidesz kétharmadát, meg persze a hozzád hasonló nagyon tisztestiszt, nagyon tájékozott szavazók, akik a rengeteg korrupció ellenére is képesek voltak megint rájuk szavazni!

 • nautil

  Csak így hirtelen két állatorvosi ló, nem tőletek, de egy most meg nem nevezett baráti, és “független” hírportáltól:

  A még át nem adott új remiz egyik mellékvágányán egyelőre véletlenül bent marad egy oszlop, amit majd még onnan ki kell vágni, hogy ez a vágány is használható legyen végül:
  “Az EU-s pénzből olyan remizt építettek, ahová nem fér be a villamos!”

  Simicska kivonul az MN-ből ami miatt az megszűnik:
  “A nyilasok és az ávósok után most a kétharmad némítja el a Magyar Nemzetet!” és a cikkben sincs sehol egy utalás Simicska piaci döntésére amúgy.

  Ez a kettő jut most így eszembe hirtelen… szóval az van, hogy amíg a valóság látszataira sem ad valaki, addig ennyit is fog használni, érni a szava, ennyire fogják komolyan venni az emberek, akik nem hülyék, és akiket nem elemezni kell, hogy kicsodák, meg mennyire nem tudhatnak semmit. Pontosan tudják az emberek mi az élet. 🙂 Dönteni is tudnak. A saját szempontjaik alapján.

 • liverbörd (cluster headache)

  Életkorhoz és végzettségheez kell kötni a szavazat sulyát. Minél fiatalabb és iskolázottabb vki annál nagyobb sulya legyen a szavazatának.

  • helena bu

   Ezt a baromságot honnan szedted? A kevésbé iskolázottak kevesebb bérért dolgoznak, de ők tartják el az iskolázottakat is. A nagyobb végzettséggel rendelkezők mikor fognak termelői munkát végezni, soha. Az irodában ülő emberek az ország fenn maradásához nem járulnak hozzá.

   • liverbörd (cluster headache)

    :D..akkor te a kevésbé iskolázottakhoz tartozol….szerinted az irodai dolgozók feleslegesek??? Ki veszi fel a munkát a megrendelötöl? Ki rendel komponeseket a késztermékekhez? Ki szerez fuvart a szállishoz? Ki számlázza ki a munkát? Szerinted miért kap több fizut az irodás a.fizikai melósnál? Minden cégtulaj lye?

    • helena bu

     Mindezeket amit te itt felsoroltál jó magam is csináltam egy ideig amíg nem váltottam magánvállalkozásba kényszerből, azonban újra leírom, ha melósok nem lennének, akkor irodai melósra sem lenne szükség.

     • liverbörd (cluster headache)

      nyilván, ha nincs elég fizikai melós, akkor becsukhat a cég és irodai melósok sem kellenek.

   • ruszki

    > A kevésbé iskolázottak kevesebb bérért dolgoznak

    Ez nem az iskolazottsag kerdese. Teljesitmenye. Persze vannak cegek, ahol tobbet fizetnek, ha van xy diplomad, de akkor is kereshetsz annyit, hogy ha jol dolgozol.

    Egy mezogazdasagban dolgozo, ha megfelelo mennyisegu output-ot termel siman keres annyit, mint mondjuk egy programozo. Viszont ha csak egy kisebb teruleten akarja kitermelni a penzt, akkor nyilvan ez lehetetlen.

    • helena bu

     Van benne igazság, azonban a mezőgazdaság csak akkor érvényes, ha saját földed van hozzá. Azok akik csak havi bérért dolgoznak ezen a területen messze eltér a bérük egy programozóétól pl.

     • ruszki

      Akik bermunkaskent nem keresnek eleget egy foldon, azok tul kicsi foldon dolgoznak, rossz mezogazdasznal. Vagy a munkajuk a jelenlegi technologiaval folosleges, vagy idejetmult.

     • helena bu

      Régen ezeket napszámosoknak hívták akik nagy földterülettel rendelkező embereknek dolgoztak kegyetlenül sokat éhbérért, ma is ez történik. A technológiákat én nem ismerem, mert városban élek, és itt is maradok amíg lehet, de sok ismerősömtől és rokonaimtól hallok ezekről.

     • helena bu

      Ebben bizony igazad van, azonban vidéken nincsen válogatási lehetőség, örülnek ha erre is lehetőségük van és megkereshetik a minden napi kenyeret.

  • ruszki

   Garantalom, hogy tobbet tudok, es jobban dolgozok web fejlesztokent, ugy hogy nem vegeztem el a diplomat, mint a diplomas web fejlesztok tobbsege. Arrol nem is beszelve, hogy mennyire vagom a kozeletet/politikat. Eleg durvan felulteljesitonek szamitok mindket teruleten az atlaghoz kepest. Az iskolazottsagnak ehhez semmi koze, es egyre kevesebb koze van, mar csak a statisztikak alapjan is. Egyre nagyobb a nem diplomasok aranya az olyan munkakorokben, ahol elvileg kotelezo a papir.

   • liverbörd (cluster headache)

    elhiszem, vannak kivételek, de valamilyen szabályt rá kéne húzni a társadalomra. végzettség, életkor, büntetett előélet, közlekedési bírságok, ezek mind beleszólhatnának a szavazat súlyába. ha valaki(pl. te) úgy érzi hogy jól képben van a közéleti kérdésekkel, akkor jelentkezhessen hogy magasabb kategóriába essen. mittudomén, de valamilyen szabály kéne. ugyanazok szavazták meg orbánt, akik trumpot meg a brexitet. retardok döntöttek felettünk.

 • ingyenebed

  Attila,

  nem jó irányba keresitek a megoldást.
  a hiba nem a médiával van, hanem a polgárokkal.
  konkrétabban a polgárok motivációs rendszerével.
  a megoldás az, hogy ezen kell változtatni.
  ezen pedig úgy lehet változtatni, hogy megváltoztatjuk a polgárok és az állam viszonyát, illetve a polgárok egymással való viszonyát.
  fel kell bontani az állam által által kikényszerített kényszersorsközösségeket, hogy valódi sorsközösségek jöhessenek létre.

  például:
  amíg mindenki a nagy közös nyugdíjrendszer tagja, és mindenki az államtól reméli a nyugdíját, addig nem motivált abban, hogy információkat keressen a pénzről, piacról, befektetési lehetőségekről. mi a megoldás? hogy könyörögsz neki? nem. az a megoldás, hogy megszünteted az állami nyugdíjat. előírhatja az állam kötelezően, hogy legyen nyugdíjmegtakarítása (mint ahogy a kgfb-re is kötelez), de semmi több. oldja meg!

  vagy:
  amíg a devizahiteleseket nem lehet utcára tenni, ha nem fizetnek, mert kötelességünk elfogadni azt az érvet, hogy ők áldozatok (miközben pusztán az olcsóbb devizahitellel spekuláltak a drága forinthitel helyett), addig miért akarnának felelősen dönteni? elég a kormánynál verni az asztalt, hogy védje meg őket a bankkal szemben. és orbán meg is védi, cserébe meg is kapja a kétharmadot. írkálhatsz te amit akarsz.

  vagy:
  amíg a kórházigazgató megkapja a fizetését az államtól, akárhányan is halnak meg a sürgősségin, mert a beteg nem vevője piaci alapon, így nem teheti meg, hogy nem fizet, hanem az állam erősszakkal behajtja tőle a pénzt és odaadja a kórházigazgatónak, aki az államtitkár haverja, addig tökmindegy hány kórházi balhéról ír a sajtó.

  vagy:
  amíg a közoktatásban nem vócser rendszer van, hogy a szülő mint vevő piaci alapon vihesse a gyerekét ahova akarja, hanem az állami az iskola, és az állam eldönti, hogy odaadja-e az egyháznak, vagy kiéhezteti vagy akármi, addig a plébános nem fogja az igazat mondani a misén, hanem a fidesz propagandát fogja sulykolni. mert a polgár nem vevő, nincs piac, nem tud dönteni. nem kell meggyőzni arról, hogy hozd a gyereked az egyháziba, mert mi rendes emberek vagyunk, hiszen az állam majd erőszakkal rákényszeríti, hogy oda vigye.

  összességében:

  minél kevesebb állam van az emberek életében, annál kevésbé fog számítani ki kormányoz, annál kevésbé lesz szükséges a hülyítés, annál kevesebb manipulációt és indulatot tud kelteni a hatalom.

  minél inkább magukra vannak hagyva az emberek az életük intézésében, annál inkább rá lesznek kényszerülve, hogy HITELES információt szerezzenek, hiszen a saját EGYÉNI (NEM KÖZÖS!) bőrükre megy a játék. annál inkább keresni fogják az igazságot, a szakértelmet, a becsületet, a hitelességet.

  minél kevésebb a kötelező, a hatalom által kikényszerített állami kényszerszolidaritás, annál inkább kénytelenek lesznek az emberek megfelelni az erkölcsi szabályoknak, mert versenyeznek a többi ember szolidaritásáért (pl alapítványi segítségért, egyetemi ösztöndíjért, mecénásokért, stb).

  ebben az irányban van a megoldás.
  amíg ezt az emberek nem fogadják el, amíg az állam nevű istenhez, a hatalomhoz imádkoznak, addig manipulálva lesznek, egymás ellenségei lesznek és szopni fognak.

 • Bogomil_hu

  Gratulálok, nagyon jó írás. Külön erényének tartom, hogy bemutatja: ha egy választói csoport az összes választó közel felét teszi ki, akkor nagyon valószínű, hogy az nem lehet teljesen blokkszerű, homogén; a Fidesz szavazóinak is csak egy része kerül ki a legelesettebb, leghátrányosabb helyzetű, legképzetlenebb és az információktól leginkább elzárt rétegéből, sokan éppen életszínvonaluk javulását, jövedelmük növekedését tudják be a Fidesznek (egyszerűbb adózási formák, pl. KATA, egykulcsos szja, kisebb tb-járulékok, és hasonlók), és még annak is örülnek, hogy a Fidesz nagyon határozott az “ingyenélőkkel” (valójában a szegényekkel) szemben.
  A másik nagyon fontos gondolata a választói racionalitás árnyaltabb megközelítése, azaz annak megértése, hogy ami valaki számára irracionális, az más számára és szempontjából teljesen racionális is lehet, amellett, hogy a választói racionalitás amúgy is korlátozott.
  Persze, hogy mit kellene tenni mindezt figyelembe véve, azt nem az újságíróknak kell kitalálniuk, de az ilyen elemzések segíthetik a helyzet differenciáltabb megértését.

 • Mongol Janos

  KORREKT cikk…különösen a vastagon szedett bevezető jó…de a “független” média említésénél jó lett volna ezek nevükön való megnevezése…nem kekeckedés…kíváncsiság..

  • Devo

   “(a szélső-balos, anarchista uszítók-gondolok itt a gulyás nevű rendbontóra,…a dk-s okra-)”

   A töppedt agyad hazugságai megint….. Ne akarjad te a “demokratikus” fogalmat sehova se helyezni, gőzöd sincs, mi az, és nem is lesz, arra te alkalmatlan vagy, hogy felérd ésszel.

   • Mongol Janos

    ….huuuuuuuuuuu…a demokrácia nagy tudói…érdekes…ezek ugatnak most a demokratikus választás ellen??

 • kobra2

  Ha istenhátamegetti kis falvakban kiszolgáltatott, nyomorult emberek tömegei nem jutnak máshoz, csak fideszagymosáshoz, az érthető. De pl. egy Debrecenben, ahol minden információ adott, mégis 20 éve csak egy bugris, tolvaj Lajost tudnak kitermelni, aki morálisan meg intellektuálisan is mindenki számára közismerten teljesen színvonal alatti és vállalhatatlan, azért nem a médiát, hanem Debrecen ezek szerint romlott, züllött, cinikus és szintén nem túl színvonalas populációját kell okolni.

 • Devo

  A legnagyobb fideszterrorista trollok bevették ezt a helyet is, folyamatosan piszkítanak az asztal közepére… pistabá, mongolidióta, kerekeslacika…..
  Figyeljetek csak, idióták! Magyarázzátok már meg, mi a francnak vagytok itt? Kétharmados többsége van idoljaitoknak a parlamentben, mit kell itt bizonygatnotok, hiszen nyertetek, vagy nem, debil barmok? :-DD

 • Silverblade

  Általában az online cikkek végére azért szokták odabiggyeszteni az ilyen és ehhez hasonló („Ha van valakinek ötlete, hogy mit és hogyan lehetne még tenni, biztosan megtalál bennünket.”) szövegeket, hogy „hozzászólás-cunamit”, vitát, megosztást és likeolásokat generáljon, de tegyünk egy próbát, legyünk jóhiszeműek, ne feltételezzük, hogy ez csak olcsó kis kommunikációs – marketing trükk és naivan reménykedjünk abban, hogy valóban kíváncsiak vagytok az olvasók véleményére:

  Amennyiben a független média komolyan vehető része továbbra is ugyanazt csinálja, mint amit eddig tett, akkor ugyanaz az „eredmény” várható, mint eddig. Ha ugyanazt a metódust követik, akkor – magyarázza már el valaki – mégis miből gondolják (mi alapján remélik), hogy a végkimenetel más lesz? 😊 Tehát ne mosakodjatok…ha úgy érzitek, hogy – a jelenlegi látogatószám ill. a ca. 91 000 facebookos követő mellett – a jövőben pusztán csak arra vagytok képesek, hogy „tényszerűen dokumentáljátok az utókornak” a dolgokat, akkor nem érdemes ezt tovább csinálni, nem érdemes ezzel tovább „szenvedni”, dobjátok be a keresztet a nép közé, és adjátok át a stafétabotot azoknak, akik nem ilyen tanácstalanok/bénák/tehetetlenek. (Ahogy mondani szokták, nincs lehetetlen, csak tehetetlen.)

  A lényeg a cikkben a kettes pont, vagyis, hogy az ellenzéki sajtó nem tudta eljuttatni a vidéki embereknek a legfontosabb fideszes botrányokat, illetve az ellenzék nem tudta eljuttatni a vidéki emberekhez a saját véleményét a fidesz/kormány állításával szemben. Több mint száz sajtópert veszített a kormányközeli média, ennek ellenére megérte nekik, mert a választást viszont megnyerték. A sajtópereknek, a büntetések kieszközölésének, a „jófiúságnak”, a szabályok betartásának, a törvényekben (és a „demokráciában”) való bizodalomnak, a hiteles tájékoztatásnak az eredményre (megítélésre) való hatása (hatékonysága) gyakorlatilag a nullához közelít.

  A kategóriák nagyon jól fel lettek vázolva cikkben, hogy akihez netán mégis eljutott a nem kormányközeli üzenet, az miért szavazott ennek ellenére mégis a fideszre. (Nem
  érdekli, érdekli de…stb.) Viszont a kérdésben („Vajon ez nem olyan irracionális cselekvés-e, amellyel szemben az újságírás szerény eszközeivel képtelenség felvenni a versenyt?”) sugalmazottakkal szemben igenis fel lehet venni a versenyt, és mindegyik ott felsorolt kategóriába tartozó polgártársat meg lehet győzni. Sőt, úgy általánosságban véve majdnem mindenkit meg lehet győzni, csak nem úgy, hogy ugyanazt csináljátok, mint eddig, mert annak a kimenetel is ugyanaz lesz. Ki kell lépni a komfortzónából…mert rossz a megközelítés…) Tehát ahogy a cikkben is írva vagyon, a független újságírónak nem a rendszer megdöntése lett volna a feladata, hanem a polgárok meggyőzése. A kettő között viszont óriási különbség van. (És a független sajtó a másodikban is kudarcot vallott.)

  És akkor elárulom a titkot, kikkel nem érdemes próbálkozni (ők ugyanis nem szerepeltek a kategóriákban): Egyedül azokat nem lehet meggyőzni, akik mélyszegénységben élnek, akik a Maslow féle piramis alsó részén lévő szükségletek (kaja-biztonság) kielégítésén fáradoznak. Ők azok, akik semmilyen szinten nem követik a politikát, és akik – ennek ellenére és pont a szükségleteik (azonnali, vagy rövid távú) kielégítése céljából – netán pár ezer forintért, vagy némi krumpliért leszavaznak bárhova. Ergo velük tényleg nem lehet kezdeni semmit. A többiekkel viszont igen.

  Nem kell túlmisztifikálni a dolgokat, a közügyekben való tájékozódás egyáltalán nem energiaigényes, néhány körültekintően megválasztott (egymástól különböző értékrendet valló) forrás – híroldal – tv adó (egy alap szinthez, vagyis a kritikus gondolkodás felébresztéséhez!!!) tökéletesen elég. Magyarul, az újságíró feladata az lett volna első körön, hogy megteremtse magának a potenciális olvasókat, akik a cikkeit hajlandók fogyasztani (illetve, hogy bővítse az olvasói számát, az olvasótáborát). Tehát nem érvelni meg vitatkozni kellett volna a kormány állításaival (hiszen azzal nem győz meg senkit, sőt) hanem egyszerűen (egy masszív üzenettel) felhívni a figyelmet, hogy tájékozódjon a mélyen tisztelt delikvens több helyről (példákkal), mindent kezeljen fenntartásokkal és azt se higgye el, amit lát.

  És hogy mi a megoldás?

  Először is kellene egy pártfüggetlen kreatív kampány, aminek a célja:

  a kritikus gondolkodás felébresztése

  a tájékozottság növelése

  álhírek, ferdítések, elhallgatások és a hiszékenység elleni harc

  Ezek közül van, amit nagyobb szervezetek (facebook, apple) is a zászlajukra tűztek. (Előfordul, hogy forrásokat is lehet bevonni.) Lehet csinálni egy csomó kreatív videot, szórólapot, plakátot. Lehet nyomni a régi, szakállas, „jereváni rádiós” vicceket, illetve lehet példálózni azzal, hogy ha anno, a cuculizmus idején nem nyalták be a mszmp propagandáját, hanem titokban mellette hallgatták a Szabad Európát, akkor most miért hisznek el mindent, ami köz tv-ben elhangzik?

  Tudunk mindent. Tudjuk, mely korosztály(oka)t és mely társadalmi rétegeket kell elérjük. Tudjuk azt is, mivel lehet őket megszólítani.

  A második, ezzel párhuzamos megoldási javaslatom pedig az, hogy az ellenzék ne üljön be a 2/3 mellé, hanem – ha már a médián keresztül nem érte el őket – akkor személyesen (akárcsak mondjuk VG az országjárása során) jöjjön ki az emberek közé és építse újra a bázist. (Passzív ellenállás.) A jelenlétüknek a parlamentben egyébként semmi értelme nincs, érdemi munkát nem tudnak ott végezni, mozgásterük a 2/3 mellett nulla, bohócoknak nézik őket és a funkciójuk csak arra korlátozódhat (ott bent) hogy a jelenlétükkel legitimálják ezt teljesen antidemokratikus rendszert, illetve, hogy lesz valaki, akire a kormány mutogathat. (Ellenségkép.) Ráadásul a médiában ugyanúgy nem fognak szerepelni…

 • ekki

  Jó cikk.