Irritál a lakájmédia? Így támogathatod a független és kritikus sajtót a fideszes gőzhengerrel szemben

Fotó: Halász Áron / Átlátszó
Fotó: Halász Áron / Átlátszó

 

Április 8-án eldőlt, hogy a Fidesz-kormány ismét kétharmados többséget kapott, és lényegében korlátlan hatalma van arra, hogy a független média és a civil világ maradékát is felszámolja. Egyértelművé vált, hogy ettől a veszélytől senki nem tud megvédeni minket, sem a külföld, sem az ellenzéki politikusok. Vagy mi megvédjük azt, ami számunkra fontos, vagy rövid időn belül elveszítjük. Urbán Ágnes írása.

Nem meglepő, hogy a parlamenti siker után, a darabjaira esett ellenzék mellett a Fidesz-kormány már elsősorban a civileket és a megmaradt független médiát tekinti ellenségnek, érdemi kontrollt már csak ők gyakorolnak a politikai hatalommal szemben. Ráadásul a 2/3-os többséggel bármit meg lehet tenni: elővehetik a korábban belengetett sajtókamara ötletét, egekbe emelhetik a reklámadót, a végletekig torzíthatják a versenyt az állami reklámköltéssel.

Egyetlen dolog maradt, ami ellen még a kormány sem léphet fel: ha a fogyasztók egyértelművé teszik, hogy szükségük van egy adott médiatermékre és hajlandóak pénz áldozni arra, hogy a tartalom valóban megszülessen. Ennek a hagyományos módja az, ha előfizetői vagy rendszeres vásárlói vagyunk olyan nyomtatott lapoknak, amelyekre valóban kíváncsiak vagyunk. Ez a lehetőség még most is adott, leginkább a politikai hetilapok szegmensében lehet még olyan nyomtatott lapokat találni, amelyek valóban hozzáadnak a magyarországi nyilvánossághoz, minél többen előfizetnek, annál biztosabb az ilyen lapok sorsa.

A digitális tartalomszolgáltatások előretörésével azonban a fogyasztók egyre inkább hozzászoktak az ingyenes tartalomhoz, ezzel a médiacégek tökéletesen kiszolgáltatottá váltak. A hirdetők és még rosszabb esetben a mögöttük meghúzódó politikai érdek dönti el, hogy mi maradhat piacon és mi válik fenntarthatatlanná a bevételek hiányában. Az újságírók ugyanis nem fényevők, meg kell fizetni a munkájukat, különben befejezik az újságírást, és ha ezt sokan teszik, akkor mindannyiunknak rosszabb lesz. És persze ott vannak a munkájukat segítő jogászok, informatikusok, fotósok, videósok, vizualizációs guruk, stb.

Akkor kezd majd hiányozni a munkájuk, ha már tényleg nem lesznek, mert más munka vagy más ország után kellett nézniük. Ezt csak mi, fogyasztók tudjuk megakadályozni, ha elkezdjük támogatni azokat a médiumokat, amelyeket arra érdemesnek tartunk.

Ma már megszokott, hogy egy médiatermék az olvasóihoz fordul azért, hogy támogatásukat kérjék, még ha ez adomány jellegű is: a támogatók ugyanazt a tartalmat kapják, mint azok, akik egy fillért sem utalnak. Első látásra nem tűnik tehát racionálisnak az adományozás, de éppen az, hogy már reális veszély bármelyik független médium megszűnése, mégis a létező legokosabb döntés a támogatás elindítása. Főleg, hogy meglehetősen kevesen vagyunk Magyarországon, akik megtehetjük a rendszeres havi utalás beállítását és fontosnak is tartjuk a független médiát.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk egy listát arról, hogy kiket érdemes támogatni, ha azt akarjuk, hogy az újságírók végezni tudják munkájukat, legyenek olyan szerkesztőségek, amelyek leleplezik a korrupciót. Íme néhány példa:

Atlatszo.hu: Az Átlátszó volt az első nonprofit oknyomozó projekt Magyarországon, sokat tett azért, hogy a közösségi finanszírozású újságírás modellje ismertté váljon nálunk is. Előfizetéssel, SZJA 1% felajánlásával, és pólóvásárlással is lehet támogatni a portált. Az Átlátszó a saját tartalmak mellett blogmotort is üzemeltet és egyedi fejlesztéseik is vannak, mint például a kimittud közadatigénylő oldal vagy az álhírvadász játék.

Direkt36.hu: A másik oknyomozó projekt mennyiségi értelemben kevesebb tartalmat állít elő, a Direkt36 kizárólag a nagy, sok munkát igénylő sztorikkal foglalkozik. Az egyes támogatási szintekhez különböző szolgáltatások is járnak, a megjelenés előtt meg lehet ismerni az új cikkek összefoglalóját, de e-könyv vagy zártkörű rendezvényekre szóló meghívás is együtt járhat a támogatással.

444.hu: A 444 országosan ismert médiamárka, tavaly tavasz óta folyamatosan gyűjti a támogatásokat, időnként az eredményekről is lehet olvasni. Figyelemreméltó, hogy amennyiben a támogató megadja az e-mail címét, akkor hírlevelet kap, kéthetente olyan külpolitikai összefoglalóval, amely a portálon nem jelenik meg. Nemrégiben új projekttel jelentkeztek, könyvet jelentetnek meg és a megcélzott összeg többszörösét sikerült erre összegyűjteni.

HVG: Nemrégiben a HVG is elindította többszintű támogatási programját. A Barát, Partner, Patrónus kategóriákhoz különböző szolgáltatások tartoznak (pl. hírlevél, találkozás a szerkesztőséggel, HVG-könyv, mozi, rendezvények, stb), de egyszeri támogatásra is mód van.

Merce.hu: A Mérce tavaly október végén indult, kizárólag közösségi finanszírozással. Vállaltan baloldali értékrendű, fő témái közé tartozik az oktatás és az egészségügy állapota, a nők, a szegények és a dolgozók helyzete. A támogatásra már csak azért is szükség van, mert a Mérce minden fontosabb budapesti eseményről a helyszínről tudósít, élő közvetítéseiket a Facebookon lehet követni. Külön elismerésre méltó, hogy a támogatási oldalon folyamatosan frissülő egyszerű vizualizáción lehet követni, hogy az éves tervhez képest hol tart az adományok gyűjtése.

Szabadpecs.hu: A Szabad Pécs annyiban különleges, hogy a többivel ellentétben nem budapesti székhelyű, országos tartalmat előállító vállalkozásról van szó, hanem kifejezetten Pécs és Baranya megye ügyeivel foglalkozik. A projektet a megyei napilapok tulajdonosváltása után kirúgott pécsi újságírók készítik, és így a megyei, helyi független hangok megőrzésének szimbóluma lett. A Szabad Pécs folyamatosan várja a támogatást, de most rendkívüli gyűjtést is indítottak, a vidéki laphálózat működtetésére, amelynek beérkezett támogatásait folyamatosan közzéteszik az oldalon.

Nyomtassteis.hu: A Nyomtassteis kezdeményezés valami olyasmi, amire egy jól működő médiarendszerben, egy modern demokráciában egyáltalán nem lenne szükség.  A szerkesztők minden héten összeállítanak egy izgalmas gyűjtést a független sajtóban megjelent legérdekesebb cikkek kivonatából, ezt betördelik és bárki sokszorosíthatja, terjesztheti. A cél különösen annak a rétegnek az elérése, amelyik a kormányzati propagandamédia híreit kapja, mert nem internethasználó, a megyei lapját felvásárolta egy oligarcha és a helyi rádiója is már Andy Vajna hálózatához csatlakozott. A támogatásra szükség van ahhoz, hogy minél szélesebb körben sikerüljön terjeszteni a heti nyomtatott sajtószemlét, sőt, a projekt jellegéből adódóan nemcsak pénzzel, hanem személyes részvétellel is lehet támogatni a csapatot.

Ne érezze magát baleknak azért, mert adományt utalt egy szerkesztőségnek egy olyan tartalomért, amelyet amúgy ingyen is elérhetne. A magyarországi helyzet most rendkívüli és ez új attitűdöt igényel tőlünk, állampolgároktól is. Nem sok marad a magyar jogállamiságból, amit még közös erővel meg tudunk védeni, a még működő független lapjaink ilyenek. Tegyünk meg mindent, hogy fennmaradjanak, mert ha ezek is elesnek, néhány év múlva tényleg nem lesz már miről beszélni.

Urbán Ágnes

A szerző a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Kapcsolódó cikkeink

A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország

Az Átlátszó nem ijed meg az újabb kétharmadtól, de te is kellesz a folytatáshoz!

A kormányzati lejáratókampány ellenére is növelni tudta az szja 1%-ot felajánlók számát az Átlátszó

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • clementino

  Kicsit off, de én a választások után kikapcsoltam az adblockert az itt felsorolt és egyéb független oldalakon, ezzel is támogatva a jelenlegi nehéz helyzetüket.
  Amit nem értek, hogy pl. az index, 444, de akár a többiek is miért nem kényszerítik a felhasználókat az adblocker kikapcsolására. Ezzel a módszerrel már rengeteg külföldi – sokkal nagyobb tőkével rendelkező – médium is él, nem értem, hogy az itthon nehéz helyzetben lévő ellenzéki, független sajtó miért nem teszi ezt. Az egyetlen válasz, amit el tudok képzelni, hogy félnek az olvasók elvesztésétől, bár egy szakmabeli biztosan jobban meg tudná mondani, miért.

  • acsipak

   1. Mindketten egyszerre jutottunk ugyanarra a következtetésre, én is pont a múlt héten kapcsoltam ki az adblockert egy csomó oldalon! Pacsi!

   2. Szerintem jól sejted, félnek az olvasók elvesztésétől. Az átlagmagyar csóró és/vagy smucig. Ha felhúznának egy paywallt mondjuk az index elé, az olvasók kétharmada egy hét alatt átszokna a 24.hu-ra. IMHO

 • Silverblade

  Kedves újságírónő, a 444, a HVG a Mérce az mióta független??? Ha Te nem tudod melyik hírportálok függetlenek, akkor honnan fogja tudni a nép, akit meg akarsz szólítani? (Ha pedig a függetlennél inkább arra gondoltál hogy a “kormánytól független”, akkor miért nem vetted bele a jobboldaliakat is, miért csak a balosokat soroltad fel? Kettős mérce?)

  Egyébként édemes lenne csinálni egy mátrixot arról a bő 2-3 tucat országos hírportálról aminek a látogatottsága rel. magas vagy elfogadható, hogy melyik milyen politikai értékrendet vall magáénak és melyik kormányközeli ill. melyik nem. Lehetne írni érdekességeket, hogy melyik honnan indult stb. Illetve ezt a mátrixot lehetne terjeszteni is. (Hogy lássák ki kivel van és ne csak a fidesznyik oldalakról tájékozódjanak a polgártársak.)

  A támogatásra kitérve:

  A Bátorfy Attila “A magyar sajtó, a magyar vidék, a magyar választó és Magyarország” cikkben azt írta, hogy a független magyar sajtó tevékenysége a jövőben – úgy tűnik – arra fog korlátozódni, hogy tényszerűen dokumentálja az eseményeket az utókornak. Ha erre kéritek a támogatást ca. 91 000 face követő meg – ha jók az emlékeim 15 k látogató mellett akkor az úgy elég karcsú. A rendszert nem nektek kell megdönteni, de van legalább egy olyan ötletetek mint a nyomtassteis-nek, amivel (ha egy nyúlfarknyit is) előrébb lehet lépni?

  • Bogomil_hu

   A sajtó függetlensége a pártoktól és az állami/önkormányzati intézményektől, továbbá a gazdasági lobbicsoportoktól való függetlenséget jelenti, nem az értékválasztás-nélküliséget. Ergo a cikkben említett médiumok függetlenek, de nem csak ők azok, hanem jó néhány jobboldali értékválasztású is, így elsőre a Heti Válasz (valasz.hu) jut például eszembe, de ilyennek tekinthető jó néhány tematikus portál is, pl. a napi.hu. Nem mind szorul egyelőre segítségre – szerencsére.

   • Aki Sorostól kap pénzt, az éppenhogy függ gazdasági-politikai lobbicsoporttól.

    • nejlonszatyor

     Beragadt a lemez a sorossal? Amúgy jól sikerült a képed! 😉

     • Sandor Puzser

      ne válaszoljatok neki, évek óta létező, putyinista troll

  • Függetlenek ezek a médiák a magyar érdekektől, ez tény.

  • acsipak

   Ha már így felemlegetted, megírhatnád, hogy konkrétan melyik jobboldali függetlenekre gondoltál.
   Nekem is vannak ötleteim, de hirtelen egy se jut eszembe, ami: 1. olvasói támogatásokból is próbálja finanszírozni magát és 2. komolyan vehető színvonalat képvisel.
   Egyébként kimaradt pl. a nepszava.hu is, ami emlékeim szerint erőst baloldali ill. kormányfüggetlen.

   • Silverblade

    Kuruc mondjuk független, támogatható is és van aki komolyan veszi. 🙂 Egyébként kettőt leírtak már lentebb, (Válasz, Napi) az egyiknél ugye az újság megrendelésével is támogat az olvasó….Tényleg össze kell hozni azt a mátrixot (a kb. 3 tucat komolyan vehető oldalról) amit fentebb feldobtam ötletnek, mert úgy tűnik gondok vannak. Így elsőre olyan ami olvasói támogatást kér és jobboldali, nekem sem jut eszembe…Olyan van ami kormánytól független, és komolyan vehető…Én ezeket figyelem RSS-ben (összesítve “saját hírlapként”): Alfa, Jobbik, Zsúrpubi, 444, Hírtv, C7, Átlátszó, Abcug, Direkt 36, Válasz, Ma.hu, Zoom, mfor.hu, Propeller, napi.hu.

    • acsipak

     Ebből a 444, az Átlátszó, a Direkt36 ott van fenn a cikkben.
     Az Abcúg az nem támogatós / előfizetős modellen alapul (ez bennem is csak a cikk elolvasása utána tudatosult).
     Hírtv, napi.hu, ezeket kb. el tudom fogadni professzionális sajtótermékeknek.
     Jobbik: haha, most komolyan egy párt offisöl honlapját akarjuk sajtóként eladni? Érzékelek itt némi fogalmi zavart.
     Kuruc: jó, hát az utóbbi években nem jártam arrafelé, de hát régebben ha valami távol állt a színvonalasságtól, a professzionalizmustól ill. az alapvető szakmai etikától, az a Kuruc volt, ne vicceljünk már.
     A többi az én szememben a futottak még.
     Az eddig elhangzottakon túl hiányolom még a kupacból a következőket (nem mint jobboldali médiákat): 24.hu, RTL, Mancs, ÉS, 168 óra. Teljesség igénye nélkül.

     • Silverblade

      Szerintem próbáld meg értelmezni amit írtam. A kuruccal kapcsolatban csak vicceltem. Ott a 🙂 jel. A “mire iratkoztam fel” meg a “melyik független” az két külön téma. (Van a szív, meg van a logika.) A liberális Felest Te el tudod fogadni mint professzionális sajtóterméket? Ugyan már…ne röhögtess…Azért vagyok feliratkozva, oda, mert régen jókat lehetett velük vitatkozni, de már ez sem az igazi…(bővebben nem akarom kibontani).

 • Soros nem küldött nekik elég pénzt?

 • Csíkos Kocka

  Irritál a lakájmédia
  ezért szavaztam a FIDESZRE

 • Zsolt Balogh

  A cikkíró vagy nagyon elvakult vagy ostoba. Ezek mint független média?

  • nejlonszatyor

   Igen. Mi a probléma vele?

   • Pinabajusz

    A HVG es a 444? Azok inkabb alhirportalok.

    Az atlatszon akad meg ertekelheto tartalom, a tobbit meg nem ismerem.

    Egykor elofizeto voltam a HVG-re. De utana atment bulvarba es szelsobalra. A portrek kezdtek megtelni „belvarosi liberalis ertelmiseggel”, meg sztarolt ciganyokkal. Persze azota mar van akit lecsuktak. A szakmai cikkek pedig csak alliberalis szemmel voltak „szakmaiak” Ugyhogy egyszer csak nem hosszabbitottam. Az cegnel is lemondtuk az elofizeteseket, mert mar alig olvasta valaki.