Egyéb

Pálffy István dublini nagykövettel pózolt a Magyarországon csalásért körözött férfi

 

Magyarország rendkívüli és meghatalmazott dublini nagykövete kínos helyzetbe került. A Pálffy István diplomata, volt tévés riporter által elnökölt, a nagykövetség épületében működő ír-magyar üzleti egylet rendezvényén egy olyan magyar állampolgár is részt vett, aki ellen a magyar rendőrség több elfogatóparancsot is kiadott, sőt 2015 óta európai elfogató paranccsal is körözik. A férfi az Irish Hungarian Business Association Facebook-oldalán közzé tett, majd csütörtökre elérhetetlenné vált közös fényképen pózol mások mellett a nagykövettel is.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az ír-magyar üzleti kapcsolatok fejlesztését támogató Irish Hungarian Business Association (IHBA) díjkiosztó ünnepségét néhány napja rendezték meg Írországban. Az önkéntesen működő szervezet elnöke Pálffy István, az egyesület címe azonos a nagykövetségével.

Az Irish Hungarian Business Association díjára, a Bright Idea Award 2018-ra kreatív start-up-oknak lehetett jelentkezni. Kutas László az általa létrehozott és adminként koordinált, jelenleg 6602 tagot számláló Irországi Munka nevű Facebook-csoportban 2016-os posztjában jelentette be, hogy létrehozta a JOSH Consulting and Recruitment Agency-t, a munkaközvetítéssel, munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozást.

A cég az idén pályázott az Irish Hungarian Business Association díjára. A Josh bekerült ugyan a legjobb öt kiválasztott indulóba, de az ezer eurós díjat végül más nyerte, a Josh-nak be kell érnie az egyéves tagsággal.

Pálffy István 2015-ben váltotta Magyarics Tamást a dublini nagykövetség élén. Korábban a TV2 híradóját vezette sokáig, majd listáról bejutva 2010-2014 között a KDNP parlamenti képviselője volt. Alelnökként tagja volt az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának, 2014 novemberétől nagyköveti kinevezéséig az MTVA nemzetközi kapcsolataiért felelős tanácsadóként dolgozott.

Kutas felbukkanása az ünnepségen, „magyar területen” azért volt meglepő, mert a 38 éves férfiről a nagykövetségen is sokan tudják, hogy évek óta körözik, akár őrizetbe is vehették volna.

Kérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát és a nagykövetséget is, hogy Pálffy tudott-e Kutas múltjáról – vannak ugyanis olyan hírek, hogy kellett tudnia -, illetve hogy valójában milyen hivatalos kapcsolat van az ügynökség és a nagykövetség között. Választ egyelőre nem kaptunk, az ír-magyar üzleti egylet oldaláról azonban néhány órán belül lekerült a Kutast is ábrázoló kép.

Kutas László ellen négy elfogatóparancsot bocsátottak ki, a rendőrség honlapján valamennyi elérhető, a férfit a police.hu adatai szerint csalás miatt keresik. 2015. április 15-én európai elfogatóparancsot adott ki ellene a Pécsi Járásbíróság, másfél évvel később, 2016. október 12-én a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség is körözést bocsátott ki ellene. Tíz hónappal később, 2017. augusztus 2-án a Pécsi Rendőrkapitányság, másnap, 2017. augusztus 3-án a Kecskeméti Törvényszék BV-bírója is kibocsátott ellene elfogatóparancsot.

 

kutas2

 

Kutas László évek óta Dublinban él. Ismeretségi körében már régóta terjed róla, hogy a rendőrség keresi. A férfi 2016. szeptember 27-én kiállított erkölcsi bizonyítványát mellékelve az irországimagyarok.eu oldalon közleményben ártatlanságát hangsúlyozva utasította vissza a vádakat, azt állítva hogy tanúként nem jelent meg egy tárgyaláson, azért körözik.

Bár előfrdulhat, hogy a szabályos idézésre nem megjelenő tanúkat is köröztetik, csakhogy a Paca gúnynevű Kutas ellen nem csak a rendőrök, hanem a Kecskeméti Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja is adott ki elfogató parancsot. Márpedig ez mindenképpen a gyanúsítás közlése után lehetséges csak: vagy előzetesből, esetleg bv-ből szökik meg (ennek híre ment volna) vagy nem jelenik meg időben a jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetés végrehajtásának letöltésére.

Szegedi Tamás

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás