Egyéb

A NER legnagyobb túlélői XIII. – Élő Norbert

 

A Demokratikus Koalícióval (DK) e ciklusban már nem először fordult elő, hogy politikusa valamilyen pozícióhoz vagy kedvező lehetőséghez juthatott volna a NER által. Eörsi Mátyás DK-politikusnak azzal sikerült beverekednie magát a NER-túlélők díszes csapatába, hogy elfogadta az Orbán-kormány jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári tisztségére. Most a párt Budapesti Koordinációs Tanácsának jelenlegi tagja, a DK 2018-as országos listáján is rajta lévő, korábban MSZP-s színekben parlamenti, majd önkormányzati képviselőként ténykedő Élő Norbert szerzett volna kedvező áron ingatlant a Fidesz-vezetésű XI. kerületi önkormányzattól. Hogy aztán az ezt feltáró cikk megjelenése után nem sokkal visszalépjen az üzlettől.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc részéről hangzott el nemrég, hogy az Orbán-rezsim diktatúra. Hát elég furcsán küzd a diktatúra ellen a párt, amelynek politikusai a diktátor embereivel üzletelnek, illetve fogadnak el tőlük pozícióra jelölést. Hogy aztán, mikor tettük felháborodást keltett, váratlanul meggondolják magukat. Ez ám a gránitkemény elvi szilárdság!

A korábban a DK pártcégének ügyvezetői tisztségét is ellátó Élő Norbert pedig még a DK rettenthetetlen diktatúraellenes harcosai között is nagy ellenállónak számít. Az elmúlt években két, a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közcég felügyelő-bizottságába is sikerült bejutnia, sőt: az egyiknek az elnöke is volt. Nyilvánvalóan azért, hogy belülről bomlassza a diktatúrát. Nem lennénk Orbán Viktor helyében, amikor ilyen elkötelezett ellenállókkal kell szembenéznie.

“Élő Norbert egyik cége tavaly december 1-jétől bérel egy 43 négyzetméteres alagsori – nem lakásnak minősülő –, utcai bejáratú önkormányzati ingatlant a Feneketlen tótól egy kőhajításnyira, két forgalmas út, a Bocskai és a Bartók Béla út közötti Fadrusz utca 5.-ben. (A két úttól egyenlő távolságra, körülbelül 50 méterre fekszik az ingatlan, a Kosztolányi Dezső tér 100, a Móricz Zsigmond körtér 400 méterre van tőle.) A bérlés kezdete után egy hónappal, idén január 3-án máris vételi ajánlatot adott be a helyiségre, 8,6 millió forintért, vagyis 200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kívánja megvásárolni.” – derül ki a 24.hu riportjából.

Vállalkozásainak helyzetét nézve a politikus rá is szorult volna némi kedvezményre. Az Opten adatai szerint a CIL-Nagytétény Kft. 2016-os adózott eredménye és saját tőkéje tetemes veszteségről tanúskodnak. A cég ellen 2017-ben a NAV kétszer is végrehajtást kezdeményezett. A végrehajtó gyakori vendég lehet a cégnél: 2013 óta tíz alkalommal indult ellene végrehajtási eljárás.

E vállalkozás korábban a C-MOLL Zrt. tulajdonában állt, majd 2016. október 31-én átkerült Élő Norbert kezébe. De a C-MOLL is Élő cége: ő a többségi részvényes. A C-MOLL szintén jelentős veszteséget halmozott fel. A C-MOLL ellen ugyancsak zsinórban indulnak a végrehajtások: 2011 óta 19 ilyen eljárás indult a vállalkozással szemben.

A CIL-Nagytétény Kft. által többségi cégtagként birtokolt, Élő Norbert által 1998 decembere óta vezérigazgatóként irányított, a 24.hu riportjában is említett TREND /PROGNÓZIS Zrt. ehhez képest a pénzügyi fegyelem mintaképe: 2011-2015 között mindössze hat végrehajtási eljárás folyt ellene.

Élő menedzseri, vállalkozói képességeire DK-s körökben is igényt tartanak. 2013. március 28 és 2014. szeptember 16 között a Demokratikus Koalíció (DK) tulajdonában lévő  DÉKÁ Rendezvény Kft. ügyvezetője volt. Amellett DK-s politikustársával, Borka-Szász Tamással közösen tulajdonolja a GALETON Kft. nevű, üzletviteli tanácsadással foglalkozó céget.

Bár az üzleti világban a jelek szerint nem túl sikeres, közcégekben az MSZP 2010-es veresége után is sikerült a Fidesz jóvoltából pozícióban maradnia. 2012. március 31-ig a FŐTÁV Zrt. felügyelő-bizottsági tagja volt, mi több: Tarlós István korábbi ciklusának első felében ő látta el a felügyelő-bizottság elnöki tisztségét. A következő ciklusban pedig Élő Norbert a BKK Zrt. felügyelő-bizottsági tagja 2015. január 28 óta.

Mint arról az Átlátszó korabeli riportja beszámolt: “…a szóban az Orbán-rendszer legvéresszájúbb ellenzéki pártjainak politikusai közül is sokan ültek be ilyen helyekre – noha a fideszes többséget semmi sem kötelezte arra, hogy az ellenzéknek is leejtsen néhány morzsát. […] Hagyó másik egykori hegyvidéki szövetségese is kapott egy széket: a ma a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagjaként ismert Élő Norbert a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. felügyelőbizottsági tagja, havi bruttó kétszáztízezer forintért.”

Kétségtelen, hogy a NER egy autokratikus, illiberális rezsim, ám diktatúrának nem mondható. Nincs is szüksége erőszakra: gumibot helyett pozíciók osztogatásával is lehet semlegesíteni a “demokratikus ellenzéket.” Mert aki ezeket elfogadja a “diktatúra” kezéből, az aligha tud másnap ugyanoly hitelesen diktatúrázni.

Hasonlóképp volt ez a kádárizmusban is: gyakran pont azok kötöttek pozíciók, juttatások fejében háttérbeli magánalkut a rendszerrel, akik olyan nagyon tudták azt szidni a kocsmában. Persze az akkori megalkuvóknak annyival több a mentségük, hogy az a rendszer tényleg diktatúra volt, amely uralmát akasztásokkal és sortüzekkel kezdte.

A mostani alkukötők ennél azért jobb helyzetben vannak. Nem is a félelem motiválja őket. Hanem az évek, na meg a rutin. A 2010 előtti elmúlt nyolc évben (illetve 1998-2002 között, az első, még csak feles többségű Orbán-kormány idején) divatba jött nagykoalíciós, szoclib-narancsos mutyik révén szerzett tapasztalat.

Papp László Tamás 

Cikksorozatunk előző részei

A NER legnagyobb túlélői XII. – Németh Sándor

A NER legnagyobb túlélői XI. – Kocsis István

A NER legnagyobb túlélői X. – Mesterházy Ernő

A NER legnagyobb túlélői IX. – Návai Anikó

A NER legnagyobb túlélői VIII. – Geszti Péter

A NER legnagyobb túlélői VII. – Dobolyi Alexandra

A NER legnagyobb túlélői VI. – Fodor Gábor

A NER legnagyobb túlélői V. – Eörsi Mátyás

A NER legnagyobb túlélői IV. – Farkas Flórián

A NER legnagyobb túlélői III. – Zoltai Gusztáv

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

A NER legnagyobb túlélői I. – Fényi Tibor

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Megosztás