Egyéb

Tetőfokára hágott a paranoia: összeesküvés-elméletet sejtenek a propaganda kigúnyolása mögött is

Az interneten botlottunk bele a minap egy amerikai összeesküvéselmélet-generátorba, amely az Egyesült Államokban terjedő álhíreket és propagandát figurázza ki. Az Átlátszó stábja olyan jól szórakozott rajta, hogy úgy döntöttünk: elkészítjük ennek magyar változatát, azaz mi is csinálunk egy kormánypropaganda-generátort. Olyan jól sikerült, hogy néhányan már a humor mögött is összeesküvést sejtenek, ezért megnyugtatjuk őket: nem gyűjtjük a telefonszámok utolsó négy számjegyét, és egyébként sem lehet senkit beazonosítani ez alapján.

A játék lényege, hogy négyszer tíz kifejezést illeszt egymás mellé, amelyeket bármilyen kombinációban olvasunk össze, nyelvtanilag értelmesek lesznek. Nagyon sok ilyen mém kering egyébként az interneten: legutóbb egy olyat láttunk, amely a születésnapunk alapján mutatja meg a “vadásznevünket.”

Ha megvan a négyszer tíz kifejezés, már csak egy random számsor kell, hogy mindenki kapjon egy véletlen mondatot, és erre tökéletesen alkalmas például a telefonszámunk utolsó négy számjegye. Hiszen telefonszáma mindenkinek van, ráadásul nincs benne rendszer és még ártatlan is: a telefonszámunk utolsó négy számjegyéből semmiféle személyes adatra nem lehet következtetni.

Ám úgy tűnik, rosszul gondoltuk: néhány olvasónk mégis arra gyanakodott, hogy ezzel a fondorlatos módszerrel pályázunk a mobilszámára.

Magyarországon már olyan szintre ért a paranoia, hogy van, aki egy ártatlan játék mögött is konteót lát. Annyira sok összeesküvés-elméletet hallunk mostanában, hogy már az ezt kifigurázó játékban is összeesküvés-elméletet sejtenek néhányan. 

“Ha holnap az első számokra találtok ilyet ki akkor gyanakodni kezdek és nem dőlök be. Még a végén összerakjátok és Sorosnál landol” – írta egy kommentelő a Facebookon.

Ezért itt és most leszögezzük: nem gyűjtjük és nem tároljuk senki telefonszámának az utolsó négy számjegyét. Aki kommentben önszántából odaírta azt, vagy elárulta a játék eredményével, az bármikor törölheti. A telefonszám utolsó négy számjegye ráadásul nem személyes adat, hiszen nem köthető konkrét személyhez.

A telefonszám utolsó négy számjegye elől ugyanis még három számjegy hiányzik, és a szolgáltatóra utaló előhívó sem ismert. Azaz akár háromezer olyan ember is lehet, akinek a telefonszáma utolsó négy számjegye megegyezik.

Ha valaki mégis félne nyilvánosan, a közösségi médiában kiírni a játék eredményét, azzal sincs semmi baj. Olvassa össze a ‘saját’ mondatát, majd ismételje meg bármilyen másik négy számmal, vagy olvassa el, a többieknek mi jött ki. Majd egyszerűen ne írja oda a kép alá, mi volt a saját mondata. Hiszen mi csak annyit akartunk, hogy nevessen egy jót – és ha ez teljesült, akkor már elértük a célunkat.

Kőműves Anita

Megosztás