Egyéb

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság megfúrta a WHB-Opera-mutyit

 

Elkaszálta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Állami Operaházat, mivel jogellenesen szerződött a Tiborcz István haverjának cégével, a West Hungária Bau-val. A részleteket Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ismertette szokásos heti korrupcióinfóján.

„Ha autót akartak volna a közbeszerzésen venni, a WHB felajánlja, hogy szerel egy ötödik kereket, az Operaház pedig ezért utólag plusz pontokat ad.  Az ötödik kerék felesleges, a menet közben adott plusz pontok pedig törvénytelenek” – így fordította le köznapi nyelvre a Közbeszerzési Döntőbiztottság (KDB) határozatát Hadházy Ákos, LMP-s politikus.

Előzmények:

Ókovács Szilveszter: 5 milliárdot lealkudtunk az Operaház korszerűsítéséből

14 milliárdért korszerűsíti az Operaház épületeit a WHB

A KDB megsemmisítette a Magyar Állami Operaháznak a West Hungária Bau Kft.-t nyertesnek kimondó határozatát, és meg is bírságolta az Operát 5 millió forintra.

A WHB tavaly 14 milliárd forintért vihette el az Opera korszerűsítési munkáit, erről részletesen beszámoltunk. Elnyerte továbbá a színpadtechnika beszállításának a lehetőségét is 6,5 milliárdért.

Ez utóbbi döntést támadta meg a Bosch Rexroth Kft. arra hivatkozva, hogy a kiíró menet közben változtatta meg a feltételeket – plusz pontokat adott a WHB-nak, amely az előírtnál több vezérlőtengely szállítását ígérte -, ami sérti a verseny tisztaságát, az esélyegyenlőséget, a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményét.

A KDB elfogadta a bejelentő érvelését és megsemmisítette az Opera határozatát. A dalszínháznak így a Bosch-sal és partnereivel kell szerződnie, ami egyébként mintegy 200 millió forinttal olcsóbb beszerzést is jelent.

Hadházy emlékeztetett arra is, hogy a WHB tulajdonosa, Paár Attila barátságban van Tiborcz Istvánnal. Akinek felesége, Orbán Ráhel pedig az Operaház főigazgatójának jó ismerőse. A WHB tarol a közbeszerzéseken, s a politikus információi szerint az egyik kiszemelt lehet a Paks II. beruházás kivitelezésére is.

Rádi Antónia

Megosztás