Egyéb

Az MTVA nem tudja, kik a bérlői – folytatódik a köztévé vs LMP adatháború

 

3:0 eddig az MTVA-nak az LMP ellenében Putyintévé-ügyben. Ezúttal Demeter Márta országgyűlési képviselővel igyekeznek a bolondját járatni a közmédia-alapnál. A politikusok, Demeter és a korábban hoppon maradt Ungár Péter elnökségi tag emelik a tétet. Adatperben kérik a bíróságot, kötelezze az MTVA-t, válaszoljon adatigénylésükre, hogy bérel-e az orosz állami propagandatévé irodát a magyar köztévétől, és egyébként is: kik bérelnek és mennyiért helyiségeket.

Egyelőre Putyin propagandatévéje vezet a magyar MTVA ellenében, nem csak nézettségben, de átláthatóságban is. Legalábbis ami azt illeti, hogy az újabban RT-ként emlegetett Russia Today válaszolt az Átlátszó érdeklődésére: alkalomadtán bebútoroznak az MTVA épületébe interjúzni, de folyamatos szerződésük nincsen.

A magyar közmédialap eközben folytatja a titkolózást. Ezúttal azt állítják, „nem lelhetőek fel” adatok náluk arról, kik a bérlőik.

Előzmények

RT: Néha bérlünk stúdiót Magyarországon, de nincs folyamatban lévő szerződés az MTVA-val

10/10-es orcátlan válasz az MTVA-tól Ungár Péternek Putyintévé-ügyben

Hol lehet az RT magyar stúdiója? – az LMP kérdezne, az MTVA nem érti

RT-szóvivő: soha nem terveztünk magyar adást, műsorvezetőről nem tárgyaltunk

Juszt László majdnem a Russia Today magyar arca lett

Ungár Pétert az MTVA kicselezte: először arra kérték, pontosítsa adatigénylését, miután a politikus ezt megtette, közölték, kétszer nem kérdezhet ugyanabban az ügyben. Eztán Demeter Márta tette fel gyakorlatilag ugyanazokat a kérdéseket:

„Mely cégek bérelnek jelenleg helyiséget az MTVA székházában vagy bármely, az MTVA kezelésében lévő ingatlanban? Milyen kondíciókkal?

Eddig hány alkalommal bérelt az MTVA-tól stúdiót vagy más helyiséget a Russia Today akár ad-hoc, alkalomszerűen? Kérem, jelölje meg a pontos dátumot és időtartamot!

Tervezik-e, hogy a Russia Today részére helyiséget adnak bérbe határozott vagy határozatlan időre?

Érkezett-e az MTVA-hoz ilyen jellegű megkeresés a Russia Today részéről? Amennyiben igen pontosan mi volt a megkeresés tartalma?”

Az MTVA pedig azt válaszolta: a harmadik kérdés nem közérdekű adat, a többivel kapcsolatban pedig „az Ön által megadott információk alapján adatok nem lelhetőek fel”.

Demeter az Átlátszónak elmondta, bíróságon kéri majd az adatokat az MTVA-től, Ungár pedig megerősítette, hogy már megindította az adatpert.

Rádi Antónia

Megosztás