Egyéb

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

 

Ukrán nyugdíjasok magyar foglalkoztatására kapott közpénz-százmilliókat egy cég, amelyhez kötődő személyek Kósa Lajos családjával üzleteltek nemrég, amúgy pedig a munkaszövetkezet-bizniszben utaznak. Kósa terjesztette a parlament elé a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot.

Kósa Lajos és Harrach Péter jegyezték pár hónapja a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló jogszabályt. A szövetkezetek a munkaerőhiányt nyugdíjasok aktivizálásával oldanák meg. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfóján olyan összefüggéseket mutatott be, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy eloszlassák a talányt: honnan eredhet Kósa friss aktivitása szociális-szövetkezet ügyben.

Az új törvényt nyomban megszületése után a kormányszócső Magyar Időkben méltatta a hasonló struktúrában régóta működő diákszövetkezetek érdekképviseletét vezető Fiák István.

Fiák még tavasszal eladta Tocó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft. nevű cégét Porkoláb Gyöngyikének, Lajos feleségének. Két gyermekük, Anna Sára és Eszter Zsófia a kft. ügyvezetői lettek. A Tocó-Pece árbevételt alapítása óta egyszer sem termelt, saját tőkéje ugyanakkor 115,7 millió forintot tett ki, eszközállománya pedig közelíti a 140 milliót a tavalyi beszámoló szerint.

A Diákészben felülreprezentáltak a Meló-Diák-csoport munkaerőkölcsönző-hálózat tagjai. Fiák e hálózathoz tartozó Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagja. Egy másik Meló-Diák csoporttag, a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja a debreceni Mátyás László.

Mátyás László, Fiák István és Kósa tavaly közösen hakniztak egy iskolaszövetkezetes előadáson a tusványosi szabadegyetemen.

Mátyás ügyvezető és közvetett résztulajdonos a Horizon2020 Munkaerő Szervező és Foglalkoztatás Fejlesztő Nonprofit Kft.-ben. Erről a cégről írta nemrégiben a Magyar Nemzet, hogy tavaly, pár héttel a bejegyzése után 450 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból „ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása” című projektjére.

A napilap által megismert dokumentumokban az állt, hogy a Horizon2020 a támogatási szerződés megkötése után nyolc napon meg is kaphatott 180 milliót. A többit két részletben kapta – vagy kapta volna – a cég, feltéve, hogy elősegíti tavaly 750, idén pedig a vállalt 4500-ból legalább 1500 ukrán munkavállaló elhelyezkedését. A szerződésben visszafizetési kötelezettség is szerepelt. A gazdasági tárca ugyanakkor nem válaszolt arra a megkeresésre, hogy mennyi teljesült a cég vállalásából és hol tart a kifizetés.

Hadházy mostani kutakodásában egy a fenti céghálóhoz kötődő Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetre is bukkant, ami kapcsán meg is jegyezte: a nyugdíjas szövetkezetek tagságának nem feltétele a magyar állampolgárság.

„A dolog annak fényében még aggasztóbb, hogy az ukrán nyugdíjasok Magyarországra hozatala jelenleg már tömeges gyakorlat a Hír TV riportja szerint. Ha ugyanis egy ukrán állampolgárnak magyarországi bejelentett lakcíme van, márpedig lesz neki, a határ mellett tömegek vannak bejelentve egy-egy ingatlanba, akkor egy több évtizedes szovjet-magyar egyezmény alapján a magyar állam fizeti a nyugdíját. Mégpedig annyit, amennyi egy magyar állampolgárnak jár” – hangsúlyozta Hadházy.

A politikus azt gyanítja, Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s politikus elleni, a Czeglédy érdekeltségében álló iskolaszövetkezetek tevékenységét firtató büntetőügynek nem is a politikai lejáratás volt fő célja, hanem kivonni a piacról a konkurenciát.

Rádi Antónia

Megosztás