Egyéb

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást Kovács KGBéla ellen

 

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos EP-képviselő kémkedési ügyében – értesült az Átlátszó. A gyanú szerint a politikus Oroszországgal tartott fenn megengedhetetlen kapcsolatot.

Különös módon a fontosabb eljárási események egybe esnek a választási ciklusokkal Kovács Béla (Jobbik) EP-képviselő kémtörténetében. Az első hírt 2014 május közepén, pár nappal az EP-választások előtt közölte az akkor még erősen kormánybarát Magyar Nemzet arról, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben.

A több mint három éve folyó nyomozásnak tudomásunk szerint nemrégiben lett vége, a nyomozó ügyészek vádemelést javasolnak a feletteseiknek. Ha a felettes ügyész vádat emel, az erről szóló hírek, sőt, adott esetben az első bírósági tárgyalási napok a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek.

Az Átlátszó értesülése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást Kovács ügyében, akit azzal gyanúsítanak: az Európai Unió érdekei ellenében kémkedett Oroszországnak.

Érdeklődésünkre az ügyészség ezt válaszolta: „a megkeresésében megjelölt ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek jelenleg rendelkezésre álló határideje 2017. december 11. napja. Ezen határidő lejártát követően az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész ennél hosszabb – legfeljebb kilencven napos – határidőt is engedélyezhet az érdemi döntés meghozatalára”.

A nyomozás befejezéséről szóló hírt megerősítette kérdésünkre Szikinger István, Kovács védője is.

Kovács Béla a Jobbik politikai szakértője és anyagi támogatója volt évek óta. A politikai közegben nem volt titok erős orosz kapcsolatrendszere, még a párton belül is Kágébélának nevezték az orosz (szovjet) hírszerzés korábbi elnevezése, a KGB alapján.

A Kovács-sztori hátteréről az Index írt két remek tényfeltáró anyagot, az egyikből Kovács múltja, orosz felesége és a hírszerzés kapcsolata derül ki, a másikból pedig az, hogy az uniós képviselő a magyar hungarista Györkös Istvánnal is remek kapcsolatot ápolt.

Megtudhattuk azt is: annak idején annyira fontos lehetett az időzítés a nyomozás elrendelésekor, hogy elszedték az aktákat a Kovácsot már egy ideje szemmel tartó alkotmányvédelemtől, csak hogy nyílttá válhasson az eljárás.

Márpedig a magyar hírszerzők szerint a kapkodás ártott az ügynek, sokkal nehezebbé vált a bizonyítás. Szikinger például azt mondta most, hogy a gyanúsításban olyan dolgokat rónak ügyfele terhére, hogy például „oroszokkal beszélgetett”, ami igaz ugyan, de még a legtágabban értelmezett kémkedésnek sem felel meg.

Ezen kívül kisebb súlyú gazdasági svindlikkel is gyanúsítják a politikust, például hogy gyakornoka, bár a szerződés ezt írta volna elő, nem tartózkodott a teljes szerződéses időtartam alatt Brüsszelben. Ezt a képviselő kihallgatásán el is ismerte egyébként.

Szikinger álláspontja szerint a gyanúsítás formálisan sem stimmel. A „kémkedés az Európai Unió intézményei ellen” elnevezésű bűncselekményt, amit Kovács terhére rónak, csak 2014-ben került be a büntetőkódexbe, márpedig a gyanúsításban 2011-2013-as esetek is szerepelnek.

Az „oroszügyekben” gyakran megszólaló zöldpolitikus, Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az Átlátszónak azt hangsúlyozta, pártja egyrészt elfogadhatatlannak tartja, hogy jól láthatóan az egész ügy felgöngyölítését politikai szempontok szerint választási kampányokhoz igazítják, miközben nemzeti érdek lenne a lehető leghamarabb tisztán látni.

Az LMP álláspontja ugyanakkor évek óta az, hogy az növekvő orosz befolyás nagyon is létező és valós nemzetbiztonsági kockázat, és ennek sajnos csak egy eleme, hogy EP képviselő lehet egy a gyanú szerint Oroszországgal több, mint szoros viszont ápoló politikus. „A Jobbiknak abba kell hagynia a félrebeszélést, mert a pártnak is van mit megmagyaráznia a választóknak konkrétan ebben az ügyben és általában az orosz befolyással kapcsolatban” – fogalmazott Ungár.

Kapcsolódó anyagok:

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon

Nagyon kellemetlen a Fidesznek a legújabb magyar James Bond – közreadjuk a levelét

Az IMF képviselőjét és egy amerikai katonatisztet is gyanúsítottként hallgatnák meg a kémügyben

Putyin szolgálatában – magyar nemzeti radikalizmus Kárpátalján II.

Kárpátalja visszatér? – magyar nemzeti radikalizmus Kárpátalján I.

Amit a Kreml hátterében gondolhatnak a Jobbikról

Rádi Antónia

Megosztás