Egyéb

Korrupcióinfó: Hadházy szerint az ingatlanbérlés az új olajszőkítés

Az ingatlanbérlés az új olajszőkítés – ezt Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő állapította meg szokásos heti korrupcióinfóján. Példának a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gyakorlatát mutatta be.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) fő kedvezményezettként horribilis pénzt, 30 milliárd forint uniós támogatást nyert „alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” címen 2015-2018-as megvalósítási időszakra, illetve további 23 milliárdot „digitális szakadék csökkentésére” konzorciumi tagként.

Hadházy szerint alapos a gyanú, hogy ezekből az uniós pénzekből fizetik irodáik főbérlőit, döcögősen indokolható szerződések alapján.

A hivatal két budapesti irodaházban is bérel összesen bruttó 4500 négyzetmétert és parkolóhelyeket átlagosan 2000-2500 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjért. Hadházy nem feltétlenül az összeget sokallja ebben az esetben, hanem magát a konstrukciót tartja megkérdőjelezhető szükségességűnek.

Tekintve például, hogy az NSZFH-nak a két Baross utcai bérleményen túl használatában van egy Kálvária téri iroda és egy raktárhelyiség is a Szemere utcában. A helyszíneken összesen 320-an dolgoznak, felelte az NSZFH Hadházy közérdekű adatigénylésére.

Hadházy elmondta, az egyik Baross utcai bérleménybe szívesen bement volna körbenézni, de képviselői igazálványa felmutatása ellenére sem engedték be.

A politikus még drágább bérletet is bemutatott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem – mint a 24.hu már beszámolt róla – 8 ezer forintos négyzetméteráron bérel „adminisztrációs helyiségeket” vidéki kormányhivataloktól. Mindezt egy 30 milliárdos, uniós finanszírozású továbbképzési program keretében – amelyet az EU szakértői is vizsgálnak.

Hadházy emlékeztetett rá: a Lázár-közeli koraszülött alapítvány havi 800 ezer forintot tervezett ingatlanbérletre fordítani.

Rádi Antónia

Megosztás