Egyéb

Kompetenciamutyi: az Oktatási Hivatal észlelte és jelezte is

 

Az Oktatási Hivatal észlelte a 2015-ös gyanús diósjenői kompetencia-felmérési eredményeket, az iskolát és a KLIK-et is értesítette – ez derült ki az OH-nak az Átlátszó kérdésére küldött válaszából.

A napokban számoltunk be a diósjenői szülőlázadásról, amelyben a helyi Szent Györgyi István Általános Iskola vezetését kritizálták a diákok szülei. Egyebek mellett azt is megírtuk, az önkormányzat képviselőtestületi bizottsága ülésén, hallgatósági felvetés alapján az is elhangzott, hogy életszerűtlenül kimagasló, elitiskolákat megszégyenítő eredmények születtek az akkori hatodik évfolyam matematika kompetencia-felmérésén 2015-ben:

Világverő matekosok Diósjenőn? – többen kételkednek a kompetencia-felmérés tisztaságában

Még előző posztunk megjelenése előtt kérdeztük a polgármestert, a KLIK-et, az iskolaigazgatót és az Oktatási Hivatalt az ügyben. Azóta egy helyről, az OH-tól érkezett meg a válasz. Ebben egyrészt elméletben magyarázzák el, hogyan lehet kiszűrni az életszerűtlen eredményeket:

„A javítók – a nyílt végű válaszok esetében – az azonos osztályok azonos feladatainál  jelzik az egyezéseket, továbbá az OH az adatok elemzésekor statisztikai módszerekkel tárja fel az átlagostól eltérő válaszmintázatokat. A módszer teljes körű leírása itt olvasható”.

A hivatal válaszából kiderült az is, hogy munkatársaik a fenti módszerekkel észlelték hogy gondok lehetnek a diósjenői adatokkal:

„Az OH a diósjenői Szentgyörgyi István Általános Iskola 6. a osztályát a 2015-ös méréskor a fenti módszerrel kiszűrte, majd erről hivatalos levélben értesítette az iskolát és annak fenntartóját” – olvasható a válaszban, amely kitér arra is, hogy az egy évvel későbbi kompetenciaméréskor nem jelentkezett „a probléma”.

Rádi Antónia

Megosztás