Egyéb

Félmilliárd forint a Bethlen Gábor Alapból Lévai Anikó kedvenc erdélyi arisztokratáinak

Közel félmilliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alap nemzetpolitikai támogatások forrásából Lévai Anikó kedvenc erdélyi arisztokratáinak alapítványa. Az alapítvány székhelyén kastélyszálló működik.

Ingatlan és eszközfejlesztés támogatására kapott július közepén 481,8 millió forintot az erdélyi Zabolán, a Mikes kastély címén működő Roy-Chowdhury-Mikes Alapítvány. Az alapítványt a kastély ura, Roy Chowdhury Aron Gregor vezeti.

Roy Chowdhury Aron Gregor Ugron Zsolna férje, bár információink szerint az utóbbi időben különváltan élnek. A kastélyban, amely jelenleg exkluzív szállodaként üzemel, megfordult Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is. Innen a remek barátságuk Ugronnal, illetve Ugron rokonával, Molnár Bánffy Katával, amiről korábbi cikkünkben számoltunk be:

Főrangú hölgyekkel haknizik a miniszterelnök felesége a történelmi országrészekben

Lévai Ugron Úrilányok Erdélyben című könyvének egyik bemutatóján elmondott köszöntő beszédében hangzott el:

„Olyan szerencsés vagyok, hogy jártam Zabolán, ahol Zsolna és a férje, Gergely családjuk támogatásával egy letűnt világot épít újjá. Jártam ott, és láttam, mennyi, de mennyi munka van már mögöttük és lesz még előttük. Egy élet is kevés hozzá.”

Az arisztokrata Mikes-família által kárpótlási eljárásban visszakapott kastélyban korábban állami kórház működött. A most magyar közpénzzel bőkezűen megtolt alapítvány tavalyi jövedelme mindössze 2 millió forint volt.

A Lévai-közeli arisztokraták által létrehozott egyéb szervezeteknek is jutott közpénz, erről írtunk korábban is, bár ezek a juttatások néhány tízmilliós tételt tettek csak ki eddig.

Rádi Antónia

Megosztás