Egyéb

Hadházy Ákos cikkünk nyomán az emberminisztert faggatta az ortodox templom-mutyiról

 

„Elmúltnyolcév!” – gyakorlatilag ezt a választ kapta Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő az orosz ortodox egyház milliárdos támogatásának aggályos felhasználását firtató írásbeli kérdésére Rétvári Bence emberi erőforrás államtitkártól.

Előzmények

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették tegnap a pravoszláv templomfelújítást

Landol Putyin, milliárdokat kap az orosz ortodox egyház

Elszámolási viták hátráltatják a 2,4 milliárd forinttal támogatott orosz ortodox templomfelújításokat

Milyen alapon szerződött közbeszerzés nélkül az orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéje a magyar állami támogatásból finanszírozott beruházásról? Vizsgálja-e a támogató magyar állam, hogy fordulhat elő, hogy a kiválasztott projektvezető perre ment az egyházzal? Vagyis a 2,4 milliáros támogatásból 360 millió forint peresített követeléssé vált?

Mindezt Hadházy Ákos kérdezte Balog Zoltán emberminisztertől az Átlátszó és a Magyar Nemzet korábbi cikkei alapján. A lényeg: a márciusban Tyihon podolszki püspök és Balog által aláírt szerződés alapján folyósított 2,4 milliárdos, vissza nem térítendő támogatás felhasználása aggályos, a munkák: a budapesti, a tokaji és a miskolci templom felújítása és egy új templom építése Hévízen, nem haladnak.

A kiválasztott projektvezető beperelte az egyházmegyét a jussáért. Ráadásul – és erre Hadházy írásbeli kérdése is utal – „számos, a magyar és az orosz alvilágban is ismert személyiség” került a beruházás közelébe.

A Balog helyett válaszoló Rétvári a kérdés lényegről annyit írt, hogy ráérés van, az egyház 2018 decemberéig használhatja fel a támogatást, utána kell csak elszámolnia.

Egyebekben pedig arra hívta fel a képviselő figyelmét, hogy „a közpénzek felelőtlen és indokolatlan pararlása a 2002-2010 közötti, baloldali kormányokra volt jellemző”, márpedig ezekkel Rétvári szerint köztudott módon Hadházy szokott tárgyalni pártfelhatalmazás nélkül „a 2018-as ellenzéki összefogás és remélt választási győzelem ügyében”.

Rádi Antónia

Megosztás