Egyéb

L. Simon László cége néhány palack borért megkapta a Velence kifejezés névhasználati jogát

 

L. Simon László volt kulturális államtitkár borászati cége megkapta a Velence kifejezés névhasználati jogát. A gyanúsan gyorsan összehívott testületi ülésen érdekes párbeszéd zajlott le a vonatkozó napirendi pontban. 

Az előző nap délutánján küldte ki a meghívót Koszti András velencei polgármester a másnapi rendkívüli testület ülésre. A képviselők állításuk szerint már egy héttel előtte tudták, hogy lesz az ülés, csak az előterjesztéseket nem ismerték előre. A napirendi pontok között volt L. Simon László és felesége által közvetetten is tulajdonolt Velencei-tavi Borászati kft névhasználati kérelme.

A július 25-ei rendkívüli képviselő testületi ülésen jóval problémásabb napirendi pontokat is terveztek, de látva az Átlátszó kameráját és a lakossági tiltakozást, levették a napirendről ezeket.

 

L. Simon László cége néhány palack borért megkapta a Velence kifejezés névhasználati jogát from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Az L. Simon-cég névhasználati kérelmének napirendi pontjánál az alábbi párbeszéd zajlott le:

Koszti András polgármester, Fidesz-KDNP: Kérik, hogy a minőségi boraik neveinek meghatározásához használhassák a Velence kifejezést. Kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban van-e kérdés.

Bekiabálás: Melyik cég ez?

Bekiabálás: Na, melyik? Bikavölgyi kettő.

Bekiabálás: L. Simon bor.

Juhász Gyula képviselő, Fidesz-KDNP: Azt szeretném kérdezni, hogy amikor egy ilyen borászati cég főnökével kötünk megállapodást, akkor ezeknek (sic!) a Velence feliratos palackokból az önkormányzat rendelkezésére, ő esetleg reprezentatív célra néhány palackot biztosítson.

Koszti András: Én ott voltam , amikor ezt mondtad is az illetékes elvtársnak, aki egyből bólogatott erre. Természetesen én ezt már előtted egyébként megtettem, és igen a válasz.

A képviselőtestület egyhangúan megszavazta a névhasználati kérelmet.

Az Átlátszó korábbi cikkei L. Simon-ügyekről

L. Simon László segítségével szerzett műemléki pincét, és már túl is adna rajta

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá

267 millió forint uniós támogatás L. Simon László kiadójának vidéki kastélyára

Újabb zavaros cégügy L. Simon László körül

Simon László kiforgatta az örökségéből – állítja a fideszes politikus fivére

Közpénzből szépülhet L. Simon László kiadójának eladó kastélya

Kis híján elsimonozta tóparti telkét a velencei önkormányzat

Helyi hálózat: L. Simon László haveri cégei a honlapjaikat is együtt üzemeltetik

Egy tavalyi rádiós interjúban Velence polgármestere, Koszti András a tavaly május végén megtartott Orbán-napi borünnepen résztvevő borászatok között elsőként említette meg L. Simon László borászatát.

A jeles alkalommal a borkóstolót a helyi védettség alatt álló Vörösmarty-pincében tartották, melynek tulajdonosa érdekében L.Simon még államtitkárként lobbizott a velencei polgármesternél. a programot a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szervezte, amelynek elnöke Bársony Péter, aki egyben a legnagyobb helyi szállásadó, és a Fidesz frakciót is már vendégül látó Velence Resort & Spa igazgatója is.

A hotel üzemeltetője a az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt., amelynek L. Simon László érdekeltsége már nem csak beszállítója, hanem a felesége cége által immár üzlettársként is kapcsolódik hozzá.

Az Eventhotels Zrt-vel kapcsolatban az Átlátszó korábban megírta, hogy velencei önkormányzat a cégre ruházta volna át egy mintegy 29 ezer négyzetméteres tóparti telek tulajdonjogát, cserében pedig a szállodaüzemeltető átvállalta volna azt a potenciális jövőbeli veszteséget, amire egy holdinggal való pereskedés miatt számított a város vezetése, holott akkor még nem volt bírósági döntés a várostól követelt kártérítésről.

Korrupcióellenes Szövetség nevű civil szervezet azonban akkor kiszúrta a visszásságot, és a megyei kormányhivatalhoz fordult az ügylettel kapcsolatban. Ezért vagy sem, de a velencei önkormányzat akkor sietve visszavonta a döntését. Miután elült a médiafigyelem, végrehajtották a gyanús telekcserét.

Vágó Gábor

Megosztás