Egyéb

A királyi palota szivattyúgépházát is megszerezték Matolcsyék

 

Beolvad a papíron főképp sportlétesítmény-üzemeltető, valójában a Várkert Kaszinót Matolcsy-közelbe segítő Sport Zone Kft. a tulajdonosába, ami az egyik jegybanki alapítványcég a rengetegből.

A döcögve összejött állami presztízsberuházásban felújított Várkert Bazárral szemben áll, s vele egy időben, az 1800-as évek második felében, Ybl Miklós tervei alapján épült a Várkert Kaszinó. Az eredetileg a királyi palota szivattyú gépházaként szolgáló épület az évek során kávéházként, étteremként és kaszinóként is funkcionált, s 1992-ben esett át teljes felújításon – az épület sztorijának részletei a Pestbuda oldalon olvashatók.

Nem sokkal azután, hogy a Matolcsy György vezette jegybank megkezdte a százmilliárdokkal tömött alapítványi hálózat szaporítását, kiderült, szemet vetettek az Ybl-Vízházként emlegetett épületre is. Tavalyra sikerült is megszerezniük 10,5 millió euróért, azaz mintegy 3,3 milliárd forintért.

A konstrukció lényege az volt, hogy az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) cége, a Vízház Zrt. megszerezte az épületre opcióval rendelkező Sport Zone Kft.-t egy tahitótfalui magánszemélytől.

A Sport Zone akkori székhelye történetesen az MNB szomszédságában volt a budapesti Bank utcában, a cég a HVG korábbi közlése szerint részvényes volt a feltöltős fizetőkártyarendszer-üzemeltető HelloPay Zrt.-ben.

A Sport Zone döntött most úgy, hogy beolvad a PADI Vízház Zrt.-jébe. A fúzió után az „új” Vízház 4 milliárd forint eszközállománnyal, és hasonló nagyságrendű saját tőkével indít a tervezett augusztus végi hatályú egyesülést követően. A céget az eddigi ügyvezető, a Matolcsyval az NGM-ből a jegybankhoz érkezett Bánkuty Tamás vezeti majd.

Kapcsolódó cikkek:

Sellők és Matolcsy-rokonok hada bukkant fel a vizes-vb imázsfilmjének farvizén

Az EMMI 5 milliárd forintot fizetett a Pallas Athéné Egyetem PPP-szerződésének megszüntetéséért

Itt az 1,8 milliárd forintot érő ajánlat, amit a Nemzeti Bank mindenáron titkolni akart

Tényleg megússzák fejenként kétszázezer forint bírsággal az MNB alapítványai a közbeszerzések nélküli közpénzköltést?

Nincs harmadik félidő – Nyikos László, a jegybank jobbikos fb-tagja az MNB ingatlanvásárlásairól

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

Rádi Antónia

Megosztás