Egyéb

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették tegnap a pravoszláv templomfelújítást

 

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a budapesti Istenszülő elhunyta orosz ortodox székesegyház felújítását.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy az orosz ortodox székesegyház, a budapesti Istenszülő elhunyta (Nagyboldogasszony) templom felújítása – erről hozott szerdán rendeletet a kormány.

Előzmények:

Landol Putyin, milliárdokat kap az orosz ortodox egyház

Elszámolási viták hátráltatják a 2,4 milliárd forinttal támogatott orosz ortodox templomfelújításokat

A Nagyboldogasszony székesegyház is egyike azon egyházi intézményeknek, amelyek felújítására, illetve hévízen egy új templom építésére a magyar kormány 2,4 milliárd forint támogatást adott. Az Átlátszó a minap írta meg: az eddigi projektvezetővel folytatott elszámolási vita hátráltatja a munkákat. Cikkünkben beszámoltunk továbbá a pravoszláv egyház magyarországi egyházmegyéje vezetőinek különös gazdasági kapcsolatairól is.

A szerdai kormányrendelet értelmében a magyar közigazgatás minden lehetőt megtesz, hogy felpörögjön a budapesti beruházás. Építészeti tervtanácsi véleményt például nem kell beszerezni és településkép-véleményezési eljárás sem szükséges.

Rádi Antónia

Megosztás