Egyéb

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkolózik a Volánbusz Zrt.

 

A váci buszpályaudvaron 16 kandelábert cseréltek ki tavaly. Az egyik önkormányzati képviselő kikérte a vonatkozó szerződést, de a Volánbusz Zrt. üzleti titokra és nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozással megtagadta az adatigénylés megválaszolását. Az ügyben június 22-én lesz a hatodik bírósági tárgyalás.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület és a váci Együtt önkormányzati képviselője 2016 októberében közérdekűadat-igénylést küldött a Volánbusz Zrt.-nek. Azt szerette volna megtudni, hogy mennyibe került a váci autóbusz-pályaudvar 16 kandeláberének kicserélése, és milyen cég végezte a munkát, ezért külön kérte a szerződés megküldését is.

 

A váci buszpályaudvar új kandeláberei. (fotó: Ferjancsics László)

A váci buszpályaudvar új kandeláberei. (fotó: Ferjancsics László)

A Volánbusz 2016 novemberében válaszolt az adatigénylésre. Közölték, hogy a világítótestek cseréje nettó 15.928.800 forintba került, de üzleti titokra és kartellveszélyre hivatkozva a szerződést nem küldték meg, és a vállalkozó nevét sem mondták meg.

„Tájékoztatjuk, hogy a vállalkozóval megkötött szerződést nem áll módunkban megküldeni, tekintettel arra, hogy az mind Társaságunk, mind a vállalkozó részéről üzleti titoknak minősíthető adatokat is tartalmaz.

A szerződés, valamint az abban foglalt adatok, árképzések kiadása negatívan befolyásolhatná a jövőben, a hasonló témában meghirdetett versenyeztetési  eljárásaink végeredményét. Hátrányos helyzetbe hozhatja Partnerünket jövőbeni pályázatai során, amennyiben üzletpolitikája, számítási metódusa, kedvezményrendszere nyilvánosságra kerül.

Feltételezhető továbbá, hogy a jövőben, a kérdezett eljárásban nem nyertes cégek akár kartellezve is nyújtanak be ajánlatot, mely cselekedetük okán hátrányos helyzetbe kerülhet nem csak Partnerünk, de közvetve Társaságunk is.”

Ferjancsics rutinos adatigénylő, nem elégedett meg a válasszal, pert indított a Volánbusz ellen. Ezután olyasmi történt, amire nem számított. A Volánbusz ugyanis a 2017 márciusában benyújtott ellenkérelmeiben többek között nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kérte a per megszüntetését a bíróságtól. A társaság szerint még a régi kandeláberek típusa is titkos.

Részlet a Volánbusz Zrt. 2017. március 2-i ellenkérelméből:

„(…) hivatkozunk [az Infotörvény 27.§ – a szerk.] a (2) bekezdés b) pontjára is, miszerint a pályaudvar világítóberendezéseinek, mint műszaki infrastruktúrának a megismerése, melyre a szerződés mellékletei adatokat tartalmaznak, nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában a közelmúlt pályaudvari robbantásos merényleteinek tükrében.”

Részlet a Volánbusz 2017. március 16-i ellenkérelméből.

Részlet a Volánbusz 2017. március 16-i ellenkérelméből.

 

Az ügyben 2017. június 22-én lesz a hatodik bírósági tárgyalás.

Erdélyi Katalin

Megosztás