Egyéb

Áprilisban 4,2 milliárd forintot költött a kormány az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampányra

 

De ezt csak azután mondták meg Rogán Antalék, hogy kifizettettek velük 25 ezer forint költségtérítést az adatigénylésünkért. 

A kormány március végén jelentette be, hogy indul a újabb nemzeti konzultáció, és emiatt hamarosan ellepték az országot az „Állítsuk meg Brüsszelt!” feliratú plakátok. Hosszú ideje figyelemmel követjük az állami reklámpénzek útját, ezért 2017. május 3-án közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy márciusban és áprilisban mennyit költöttek „lakossági tájékoztató kampányokra”, ahogy ők nevezik ezeket a politikai üzeneteket.

A propagandaminisztérium tavaly ősszel hetekig tartó, többkörös személyes iratbetekintések után adta csak ki kvótanépszavazás hirdetéseire vonatkozó adatokat, ám miután panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, felhagytak ezzel a gyakorlattal, és a „Magyarország erősödik” c. kampányra vonatkozó iratokat már megküldték emailben.

Azonban korai volt az öröm, most kitaláltak mást. A március-áprilisi Brüsszel és Soros elleni reklámhadjárat költségeit firtató igénylésünkre azt válaszolták, hogy csak 25.408 forint költségtérítésért cserében adják ki a kért dokumentumokat. Az összeget befizettük május végén, kaptunk róla egy számlát, és június 9-én megérkeztek végre az iratok is.

Áprilisban nettó 4,2 milliárd forintot költött a kormány a nemzeti konzultáció reklámjaira. 2 milliárd újsághirdetésekre, közel 1 milliárd pedig tévéreklámokra ment el.

allitsukmeg_4,2mrd

 

Valószínűleg ebből az összegből jelent meg gigantikus hirdetés Schmidt Mária Figyelőjében és a Ripostban, valamint vélhetően ebből készült a sima brüsszelezős és a sorosozva brüsszelező tv-spot is.

A médiatervek, amikből látszik, hogy melyik újság, tv, rádió, közterületi hirdetésekkel foglalkozó cég mennyit kapott az állami reklámpénzből, természetesen ismét szkennelt pdf-ekként érkeztek. A feldolgozás végén nyilvánosságra hozzuk majd a számokat.

 

 

Erdélyi Katalin

Megosztás