Egyéb

Eddig 803 millió forintba került a Belügyminisztérium Várba költöztetése, még nem látszik a vége

 

Hiába jelentették be a 2014-es országgyűlési választások után, hogy a kormányzati szervek a budai Várnegyedbe költöznek, és hiába különítettek el erre súlyos milliárdokat a központi költségvetésből, továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyi adófizetői forintba fog kerülni a terv megvalósítása. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Belügyminisztérium nem tudta megmondani az Átlátszónak, mennyibe kerül a tárca átköltöztetése.

Idő előttinek mondta a Belügyminisztérium (BM) az Átlátszó arra vonatkozó kérdését, hogy mikor költözhetnek át a tárca dolgozói a Várba, az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti épületegyüttesbe. Az ingatlanokat a Magyar Tudományos Akadémia társadalomtudományi kutatóintézetei használták.

A BM az eredeti tervek szerint idén vehette volna birtokba az új helyet, de az év elején kiderült, hogy ebből legkorábban 2018 decemberében lehet valami. A belügy és a Nemzetgazdasági Minisztérium átköltöztetésére, és az ehhez szükséges beruházásokra egyébként 15,014 milliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésből.

A Pintér Sándor által vezetett tárca részéről ezt azzal magyarázták a szerkesztőségünknek, hogy csak a vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményes lefolytatását követően tudnak az új hely birtokba vételének időpontjára válaszolni. Mint ahogyan arra is, hogy mennyit tesz ki majd végül a felújítás és a költözés teljes költsége.

Az átcuccolásra fordítandó kiadásokból egy összeg biztos: az a 803 millió forint, amelyet a közbeszerzési tanácsadói, beruházás lebonyolítói és építési műszaki ellenőri feladatok elvégzésére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt.-nek fizettek ki.

Azt már tudni lehetett és az Átlátszó is megírta tavaly decemberben, hogy a BM Várba költözésének költségeivel kapcsolatban, a BMSK megbízásából a Középület-tervező (KÖZTI) Zrt. nettó 628 millió forintért készíti el a belügy budai Várnegyedbe költözéséhez szükséges építési munkák engedélyezési és kivitelezési terveit:

628 millióért tervezik meg a Belügyminisztérium új helyét a Várban

Most a Belügyminisztérium még azt sem tudta megadni, hogy költözés után mi lesz a tárca jelenlegi, József Attila utcai épületével, mert annak „hasznosítása nem a minisztérium kompetenciájába tartozik”.

Csikász Brigitta

Megosztás