Egyéb

Rengeteg hadieszközt vásárolt az Országgyűlési Őrség, pedig még soha nem kellett fegyvert használniuk

 

Lőfegyverek, rendőrbotok, sokkolók, testszkenner, elfogó háló, könnygázgránát – minden rendelkezésre áll az Országgyűlési Őrség tagjainak ahhoz, hogy a renitens, erőszakos, vagy fenyegetőző alakokat megfékezzék. A négy éve fennálló szervezet ugyanakkor eddig még soha nem kényszerült fegyverhasználatra. Azok, akik Kövér László házelnök szerint megsértették a viselkedési szabályokat – főleg újságírók – kitiltással lakoltak tettükért.

Jelenleg hatvanan vannak azok, akik nem mehetnek be a Parlamentbe – kérte ki a Bors az adatokat. A kitiltottak között a média munkatársai mellett aktivisták, és nem országgyűlési képviselő politikusok is akadnak. Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint akkor lehet csak kitiltani valakit a Tisztelt Házból, amennyiben a közbiztonságot vagy a képviselők biztonságát fenyegeti, ezek a kitiltások ennél sokkal kevesebbért születtek, senki nem volt erőszakos a kitiltottak közül.

Magyarázat mégis mindig akad a „veszélyes” alakok távoltartásának elrendelésére, vagy a folyamatos fegyverbeszerzésekre. Így többek között a megnövekedett terrorfenyegetettségre hivatkozva szerelik fel lőfegyverekkel, különféle rendőrbotokkal, ütőeszközökkel, elektromos eszközökkel, mozgásszabadságot korlátozó eszközökkel, továbbá védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotot előidéző, természetes vagy mesterséges hatóanyagú, könnyfakasztó, szemet, nyálkahártyát irritáló eszközökkel és anyagokkal az Országgyűlési Őrség (OŐ) tagjait – jelentették be néhány hete.

Ezzel a fejlesztéssel „a technikai-tudományos fejlődés hatására létrejött legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használata biztosított” lesz, illetve Pintér Sándor belügyminiszter szerint a módosítás révén növelhető a reagáló képesség, és csökkenthető a vétlen sérülések száma.

Az nem derült ki, hogy a belügyér milyen esetekre gondolt, mert az Őrség működésének eddigi évei nyugodtak voltak, és bár sokszor hangos kiabálástól az ülésterem, de verekedő képviselőket soha nem kellett szétválasztaniuk, sem lövöldözésre készülő embert lefegyverezniük. Eddig a legveszélyesebb fegyvert az Országgyűlésben, mint a kitiltások is mutatják, az újságírók mikrofonjai és kamerái jelentették.

Az Őrséget a Parlament, a törvényhozás védelmére hozták létre. Ezen feladatokból adódóan a testület tagjai gondoskodnak a Képviselői Irodaház, a Hivatal, a Látogató Központ, a Kossuth téri mélygarázs biztosításáról, továbbá a díszegyenruhás őrségváltásról az ország fő terén, valamint a parlamenti őrök látják el Kövér László személyi védelmét is. Korábban ezek elvégzése a Köztársasági Őrezred (ma Készenléti Rendőrség) embereinek a feladata volt.

A 2013. január elsejével létrehozott fegyveres testület 349 fős volt, a szervezet az induló évben 2,3 milliárd forintból gazdálkodhatott. Az eltelt évek alatt emelkedett a létszáma és a büdzséje is: a parlamenti gárdában immár mintegy 450 ember szolgál, a működtetésre és a kiadásaira idén 3,3 milliárd forintot költhet.

Korábbi cikkeink az Őrségről

Visszaéléseket vélt felfedezni, elbocsátották az Országgyűlési Őrség fegyelmi tisztjét

Több tucat számítógép és laptop tűnt el a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból

Az Országgyűlési Őrség egyik tagja randalírozott társaival a pompeji ókori romokon

290 millió forintot költött a Parlament az Országgyűlési Őrség jutalmazására

A költekezésből bőven jutott az eltelt évek alatt  lőfegyverek és védelmi eszközök beszerzésére is. A megalakulása után például százezer darab lőszert vettek a kiképzéshez, és a gyakorlatozáshoz kibéreltek egy IV. kerületi lőtermet. A beszerzés költsége 17 millió forint volt.

Ezt követte több tucat Taser X26-os sokkoló beszerzése mintegy 10,1 millió forintért. Az indok a sokkolók megvételére az volt, hogy ezzel a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követik, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket. A sokkolók ütése így se semmi, mivel 5-6 méter távolságon belül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet az áldozat testébe a ruhán keresztül is. A sokkoló használatára azonban az ülésteremben nincs lehetőség, ott az OŐ tagjai ugyanis csak testi kényszert alkalmazhatnak.

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a parlamenti őrök testszkennerek tesztelésébe kezdtek a Parlamentben. Az, hogy kiket és miért ellenőriznének így, nem szerepelt a tájékoztatásban.

Nemrégiben a házőrségnek új eszközökkel bővült a fegyverarzenálja: 45-ös kaliberű pisztolyok, 5,56 mm-es tölténnyel működő gépkarabélyok, 7,62×51 mm-es NATO-tölténnyel működő puskák, mesterlövő és 308-as kaliberű tölténnyel működő puskák, kézi gránátvető – ezek szerepeltek a sajtóban megjelent listán. Emellett elfogó hálókat, lőhető, dobható könnygázgránátot is vásároltak. Az elfogó hálót, mint az Országgyűlés Hivatala közleményben tudatta, a Parlament biztonságát esetlegesen veszélyeztető, engedély nélkül repülő drónok befogására fogják használni.

Csikász Brigitta

Megosztás