Egyéb

Az MVMI Informatikai Zrt. vezérigazgatója lett a Hagyó-ügyből kimentett egykori Synergon-vezér

Bár a cégadatbázisokban még nem látszik, az MVMI Informatika Zrt. honlapján már Lazarovits Márk szerepel vezérigazgatóként. Lazarovits 2007 és 2011 között vezette a Synergon Informatika Zrt-t, az azóta megdőlt ügyészségi narratíva szerint ő töltötte volna meg a Hagyónak szánt nokiás dobozt. Mivel a sztori, és ezzel a vádirat kizárólag a harmadrendű vádlott Balogh Zsolt vallomásán alapult, a vallomás visszavonásával a Synergon vezér kikerült a Hagyó-ügyből. Csakhogy valamiért az ügyészség a Lazarovitsra tett terhelő vallomás és a vallomás visszavonása között eltelt két és fél évben egyáltalán nem nyomozott a Synergon-vezér ügyében, sőt, ki sem hallgatták.

A Synergon Informatika a hazai IT-szektor igazi nagyragadozója volt, az egyetlen magyar játékos, aki labdába tudott rúgni a nagy külföldi cégek mellett. A cég történetéről ma már inkább csak múlt időben lehet beszélni, mivel 2015. december 22-én a jogutód nélküli, végelszámolással történő megszűnésről döntött a társaság közgyűlése.

Végelszámolónak pedig a minden politikai oldallal vállaltan jó kapcsolatot ápoló Fintha-Nagy Ádám ügyvédet kérte fel – Fintha korábban felbukkant a cég felügyelőbizottságában is. A Synergont annak idején a Kulcsár-ügy kapcsán hírbe hozták a szocialistákkal – Kerék Csaba szintén felbukkant a cég felügyelőbizottságában-, de a cégről az a hír járta, hogy mindkét oldallal jó viszonyt ápol. Valami alapja ennek biztosan van: 2013-tól két éven át a markánsan Fidesz-közeli Gansperger Gyula volt a Synergon igazgatótanácsának elnöke.

Bár elkerülte a felszámolást, a Synergon Informatika Zrt. vége így is elég csúnya történet: a cégcsoporthoz tartozó Synergon Integrator Kft. százmilliós nagyságrendű kifizetetlen tartozást maga mögött hagyva ment felszámolásba, magával rántva az anyacéget is. A zrt vagyonának egy részét az illetékes bíróság biztosítási intézkedésként zárolta: sajtóhírek szerint egy százmilliós, immár jogerős követelés végrehajtását szolgálja az intézkedés.

A végrehajtás 15 éves pereskedés végére tett pontot, azóta próbált egy kisebb cég hozzájutni a követeléséhez, miután a Synergon egyszerűen lenyúlta, majd sajátjaként értékesítette a cég által fejlesztett szoftvert. A hosszú történet egy jelentős szakaszában Lazarovits Márk volt a Synergon-birodalom első embere.

De nem ez volt a cégcsoport körüli legnagyobb botrány, hanem a Hagyó-ügy, amiből aztán a vádemelés idejére már el is tűnt a cég – pedig a nokiás doboz mítosza elválaszthatatlanul összeforrt a Synergonnal.

A történet lényege a BKV akkori vezérigazgatója, Balogh Zsolt vallomásai alapján abban foglalható össze, hogy a Synergon egy 300 milliós szoftverlicenc-szerződés „jutalékát”, 30 millió forintot rajta keresztül akart eljuttatni Hagyó főpolgármester-helyetteshez. Balogh 2008-2009-ben többször is találkozott Lazarovits Márkkal, a Synergon vezérigazgatójával, az egyik ilyen találkozón adta volna át neki Lazarovits a nokiás dobozt, benne 15 millió forinttal.

A letartóztatott BKV-vezér ezt a sztorit 2010 tavaszától kezdődően kihallgatásai során többször is elmondta – lényegében erre épült aztán a vádirat jelentős része. Ami össze is omlott, mikor két és fél évvel később, 2012 októberében Balogh visszavonta a vallomását.

Kapcsolódó cikkeink

Eltemetett ügyek – teljes kudarcot vallott a nyomozóhatóság a BKV-ügyben

BKV-ügy: A gyanúsítottak sűrűn emlegették az MSZP pénztárnokát

Pártpénztárnokot is találtak Hagyó ügyvédének határidőnaplójában

 

Az egész eljárás talán legkevésbé megmagyarázható mozzanata, hogy ez alatt 30 hónap alatt az ügyészség nemcsak, hogy nem terjesztette ki a nyomozást a Synergon-vezérre, de ki sem hallgatta Lazarovitsot, aki pedig az ügyészség saját narratívája szerint nemcsak a legfontosabb tanú, de egyben a vesztegetési ügy gyanúsítottja kellett volna, hogy legyen.

Miután ez kiderült a tárgyaláson, a bíró botrányt kiáltott, és az ügyészség 2012 novemberében kénytelen volt pótnyomozást elrendelni. A nyomozás rendkívül alapos volt bizonyos részletek tekintetében, de nagyon úgy néz ki, Lazarovitsot ebben az eljárásban sem hallgatták ki. A pótnyomozást 2015 nyarán eredmény nélkül lezárták.

A nyilvánosan elérhető karrieroldalakon Lazarovits még most is a Synergon CEO-jaként szerepel, holott 2011 óta nem ő vezeti a céget. Ellenben idén február 24-e óta vezérigazgatóként irányítja a Vialogik Rendezvényszervező Zrt-t. Igaz, ez nem a Synergon ligája: a 2015-ben gründolt cégecskének nincsen egyetlen alkalmazottja sem, és a bevétele is inkább jelképesnek tekinthető.

Kicsit komolyabb vállalkozás a Gerendai-féle Costes Kft., amelynek Lazarovits 2013 és 2015 között ügyvezetője volt. 2017 tavaszán aztán a szerencse a legnagyobb magyar energetikai vállalatcsoport vezetőségébe repítette a korábban a Hagyó-féle szocialistákkal milliárdos üzleteket kötő, az ügyészség számára érinthetetlen volt Synergon-vezért.

Becker András

Megosztás