Egyéb

A letelepedési kötvényekig nyúlnak a monori ingatlanügyletek szálai

 

Az egyik letelepedési kötvényt árusító cégbe és Pogácsás Tibor volt monori polgármesterbe, illetve jelenlegi államtitkárba lehet belefutni az Átlátszó mostani kutakodásai alapján abban a bonyolult offshore-céghálóban, amely – mint már 2016-ban is írtak róla – a Pest megyei város önkormányzathoz kapcsolódó ingatlanügyletek mögött található.

Egyre népszerűbb és egyre nagyobb tömegeket vonz az évente megrendezett kisállatbörze – részben ezzel indokolta a monori polgármester, Zsombok László 2016. áprilisban, hogy a városban felépítendő új sportcsarnokot miért nem a település tulajdonában álló területen húzzák fel, és miért kellett megvásárolni egy másik telket. (Az RTL Klub több riportban is foglalkozott a monori városi ügyekkel.) Két hónappal később aztán Monor képviselő-testülete mégis felhatalmazta a polgármestert, hogy tárgyaljon a börze szervezőivel az áthelyezésről (516/2016. (VII. 21.) KT határozat).

A tervek szerint 2017 végéig, 1,5 milliárd forintból elkészülő sportcsarnok egy olyan területen fog felépülni, amely korábban az önkormányzaté volt. A Monori Városfejlesztő Nonprofit Kft. 2016. március 21-én nettó 158 millió forintért vásárolta meg a telket a GWH Ingatlanforgalmazó Kft.-től, amely magától a várostól jutottak hozzá 2009-ben, 100 millió forintért.

A GWH egy Újlengyelben bejegyzett cég, amelynek jelenleg két tulajdonosa van: az újhartyáni Silence Kft. és egy liechtensteini magánalapítvány, a Haman Stiftung. Korábban a Haman helyett egy szintén liechtensteini alapítvány, az MPN Stiftung volt a cég résztulajdonosa, mégpedig 2007. március és 2014. április között. Ezek az alapítványok helyi forrásaink szerint abban különböznek a sima offshore cégektől, hogy jóval nehezebb kideríteni a tulajdonosokat.

A Hamannak és az MPN-nek is ugyanaz volt a képviselője, Hölle János, aki korábban a volt monori polgármesterrel, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával, Pogácsás Tiborral volt egy cégben. A Gastland Flight Catering Kft. Pogácsás érkezésekor, 2015. márciusban (és még utána néhány hónapig) a Silence Kft. mellett a liechtensteini Cibum Trust érdekeltsége volt. Ez utóbbi székhelye – Schaan, Landstrasse 27. – azonban nem csak a Haman Siftungéval egyezik meg, hanem ide jegyezték be VolDan Investments Ltd-t is. Ennek igazgatója, Josef Gabriel Hermann felbukkan a Cibum Trustban is.

A VolDan 2013. augusztusban kapott engedélyt magyar letelepedési kötvény forgalmazására több közel-keleti országban és Svájcban. A VolDan  később egy ismeretlen tulajdonú belize-i céget, a Moranville Corp.-ot is bevonta az üzletbe, bár ehhez már nem kellett engedély a parlementtől. A Heti Válasz arról írt, hogy a VolDan mögött álló üzleti kör egy, az Átlátszó által bemutatott, Habony Árpáddal kapcsolatban álló izraeli üzletemberhez, Michael Gagelhez kötődik.

Az MPN egy másik ponton is kapcsolódik Monorhoz. Ez volt ugyanis az az alapítvány, amely Pogácsás polgármestersége idején, 2008. decemberben – vagyis akkor, amikor még a GHW-ban tulajdonos volt – 2,1 millió eurós hitelt adott a Monori Városépítő és Ingatlanfejlesztő Kft.-nek (MVI). A szerződést ifj. Szilágyi János ügyvéd jegyezte, a hitelügyletben pedig az MVI két tulajdonosa, az önkormányzat, illetve a Szolnoki István által vezetett MONIN Ingatlanhasznosító Kft. volt a két kezes. Nagy merészségre vallott egyébként a devizaválság idején ekkora összegű euróhitelt felvenni, közel 15 éves futamidőre.

 

 

A kapcsolatok azonban itt nem érnek véget, nézzük a GHW másik tulajdonosát, a Silence Kft.-t is. A cég két tulajdonosait már fentebb említettük, az egyikük Hölle János, a másik pedig Szolnoki István. Ha vetünk egy pillantást a Szolnokihoz kapcsolódó cégekre, újfent ismerős nevekre bukkanunk. Ő ugyanis a végelszámolás alatt álló MVI ügyvezetője, illetve tagja volt Pogácsás és Hölle egykori közös cégének, a Gastland Flight Cateringnek is.

Az MVI éveken keresztül adta bérbe Monoron az okmányiroda épületét az önkormányzatnak, míg végül 2014-ben nettó 257 millió forintért megvette a város. A Gastlandból Pogácsás 2016. júniusban, Hölle 2017. februárban szállt ki, így cikkünk írása idején a Silence Kft. a 100 százalékos tulajdonos. 2015. áprilisban, vagyis 1 hónappal azután, hogy beszállt a cégbe, Pogácsás államtitkárként vett részt a Gastland Flight Catering üzemét, és még beszédet is mondott: „Egy új üzletág beindulása nagyon fontos a cég tulajdonosi körének.”

 

 

A monori önkormányzat szerződései között kutakodva felbukkan egy újabb cég, az újlengyeli Scott Bartlett & Cooper Kft. (SCB). A név alapján ügyvédi irodára asszociálnánk, valójában egy felszámolás alatt álló ingatlanfejlesztési cégről van szó. Az SCB 2008-ban szerződött a monori önkormányzattal a polgármesteri hivatal felújítási munkálataira, összesen 67 millió forint értékben.

A cég tulajdonosa akkoriban Surman Csaba volt, aki 2002-ben éppen Hölle Jánost követve lett az újlengyeli GHC Ingatlanforgalmazó többségi tulajdonosa. Szintén ebben a cégben volt Höllével egy időben ifj. Szilágyi János, a monori önkormányzat több szerződését jegyző ügyvéd is. A céget aztán 2009-ben és 2010-ben is alkalmazta az önkormányzat további építési munkálatokra, összesen nettó 69 millió forint értékben.

D. Kovács Ildikó

Megosztás