Egyéb

Fidesz-közeli kultúriparosok is kaptak támogatást a Szerencsejáték Zrt. nonprofit cégétől

 

Kórházak, iskolák, önkormányzatok és különböző nemes célok támogatásának hátterében fideszes haveri körök is pénzt zsebelnek be a Szerencsejáték Zrt. leányvállalkozása által kiosztható összegből. Végignéztük, hogy tavaly és tavalyelőtt hogyan alakultak a támogatások, amelyek közül most néhány érdekesebbet mutatunk be. Második rész.

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi három éve 2014 a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

Előző cikkünkben néhány érdekes donációt vettünk végig, most pedig a kultúrához kapcsolódó támogatásokból szemezgetünk.

Korábbi, a Szerencsejáték Zrt.-vel kapcsolatos cikkeink

A jótékonykodás mellett a haveroknak is bőven jut a szerencsejátékos támogatásokból

Kuna Tibor cégei a Szerencsejáték Zrt.-nél is jól teljesítenek

Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?

Többek között a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft.-t 14 millió forinttal támogatta a Szerencsejáték az elmúlt évben, de a Ghymes együttes menedzsere, Csikmákova Mónika is szerepel a Szerencsejáték Nonprofit társaság listáján 5 millióval.

Gój motorosok támogatójaként is szerepet vállaló Kersák Margit cégének, a Golden Music 2011 Szolgáltató Kft.-nek a Szerencsejátéknál 2015. augusztus 12-én 2 millió forintos támogatást ítéltek meg. Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján 2014. július 21. és 2016. június 16. között az egyik bank végrehajtó révén lefoglalta a tag vagyoni részesedését. A cég egyébként tavaly további 1 millió forint plusz áfa támogatást kapott.

Nyáry Károly zongorista- énekesnek jól zárult a 2015-ös esztendő: december 30-án hozták meg a döntést a Szerencsejátéknál arról, hogy az előadó művész vállalkozása, a Charles Music Művészeti Produkciós Kft. 6 forintot kap. A cég ugyanakkor 2013 óta szinte folyamatosan végrehajtások alatt állt adótartozás miatt.

És ha már a zenei iparnál járunk, akkor azt is meg kell említeni, hogy az Első Emelet zenekar frontembereként vált ismertté vált Patkó Béla cége, a BarCode 2007 Szolgáltató Nonprofit Kft. 2016 áprilisában 2,5 millió forintos támogatásban részesült.

A lemezkiadó és koncertszervező Rózsa Records Művészeti és Kulturális Kft. 10 millió forint plusz áfás támogatást kapott 2016 őszén a Szerencsejátéktól. A Magyar Narancs írta meg néhány éve, hogy a Rózsa Kiadó a Kő-Vár Park Kft. révén szervezi többek között Balázs Fecó, Fenyő Miklós mellett Charlie és Demjén Ferenc fellépéseit is, illetve, hogy a Kő-Vár Parkot anno a Nemzeti Kulturális Alap is „kisegítette”. A cégek Rózsa István érdekeltségei, az üzletember az ATV Zrt. igazgatóságának is a tagja.

Kiadók, kultúra és média

A Magyar Krónika Lapkiadó Kft. 11 millió forinthoz jutott az állami lottótársaságtól. Kerényi Imre lapja mögött álló cég, amelyet korábban támogatott a Magyar Nemzeti Bank is 4,8 millió forinttal, sőt a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány is adott a kft.-nek 30 millió forintot.

A Kortárs Folyóirat Kiadói Kft., amely L. Simon László egykori kulturális államtitkárhoz állt közel, tavalyelőtt 1,5 millió forintot kapott a Szerencsejáték leányvállalatától. A kapcsolat a szervezet és a politikus között ott mutatható ki, hogy a kft.-nek az egyik tulajdonosa az a Ráció Kft. volt az a cég, amelyiktől a politikus nem vált meg, majd később átíratta a nejére. A Kortársnak egyébként tagja volt még a Magyar Írószövetség, amelynél L. Simon László 2004-től 2010-ig titkárként tevékenykedett.

Szintén L. Simon kötődésű az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit (ÖKI) Kft., amelynek 2015 márciusában 10 millió forintot ítélt meg a lottótársaság leányvállalata, 2016-ban pedig további 5 milliót. Az ÖKI-ről a Magyar Narancs írta meg, hogy a kft. a Nemzeti Kulturális Alappal, a Balassi Intézettel és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kötött szerződéseket, volt ügyvezető igazgatója, Pápay György jó kapcsolatban van L. Simon Lászlóval. Ismeretségük a Fiatal Írók Szövetségéig nyúlik vissza. A lap szerint Pápay a Fidesz-frakciónak is dolgozott. 2014 októbere óta neki nem volt kapcsolata a céggel. Az ÖKI tulajdonosai közül a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány tavalyelőtt 2 milliót kapott a Szerencsejátéktól.

Az irodalom segítése sem maradt ki a sorból a Szerencsejátéknál: a Magyar Írók Egyesülete 2015-ben és 2016-ban is 5-5 millió forintot kapott, a Magyar PEN Club pedig az elmúlt két évben összesen 12 milliós szerencsejátékos támogatást könyvelhetett el.

A II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő, Balaton Balázs által ügyvezetett Budai Polgár Kiadó, Tájékoztató és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. egymillió forintos támogatásban részesült tavalyelőtt, majd félmillió forintot kapott egy év múlva. Balaton Balázs az önkormányzat sajtóreferense.

A Kommentár Alapítványnak 6 millió forint jutott tavalyelőtt, 2016-ban viszont 25 milliót szakított az állami cégtől. A jobboldali szervezet korábban különböző rendezvényeket – nyári táborokat és konferenciákat – szervezett a politika iránt érdeklődő fiataloknak, de ezzel már felhagyott. Az egyik főszervező, Dömötör Csaba közben kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen.  A szervezet adja ki a Kommentár folyóiratot is.

Az élményligetes támogatásnál kevesebbel, 5 millió forinttal kellett beérnie 2015-ben a Baja Marketing Bajai Kommunikációs és Marketing Kft.-nek. A cég, amely a helyi önkormányzaté, többek között felel a Baja Televízióért, a Bácskai Naplóért és a Baja.hu-ért. Ezt a munkát 2016-ban a Szerencsejáték egy újabb, 3 millió forintos támogatással segítette.

A 2015-ben 5 millió forintos támogatásban részesülő GAP Média Kft. Kárász Róbert műsorvezető vállalkozása, amely többek között az Eltűnt Gyerekek Világnapjához kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakája társadalmi célú kezdeményezéssel vált ismertté. A GAP Média a Szerencsejáték 2016-os listáján is rajta van szintén 5 millió forinttal.

Meg kell említeni még az Art Today Kft.-t is, amely 2015-ben és az azt követő évben is 5-5 millió forintos támogatásban részesült. A vállalkozás Ledényi Attila műgyűjtőnek, a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár, az Art Market Budapest igazgatójának az érdekeltsége. Az üzletember, aki ott ott volt a Fidesz alakulásakor és politikai tanácsadóként is dolgozott, 2012-ben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollé­giumának miniszteri hatáskörben kinevezett tagja lett. Az NKA a vásárt évről-évre több millió forinttal támogatta.

Csikász Brigitta

Megosztás