Egyéb

A jótékonykodás mellett a haveroknak is bőven jut a szerencsejátékos támogatásokból

 

Kórházak, iskolák, önkormányzatok és különböző nemes célok támogatásának hátterében fideszes haveri körök is pénzt zsebelnek be a Szerencsejáték Zrt. leányvállalkozása által kiosztható összegből. Végignéztük, hogy tavaly és tavalyelőtt hogyan alakultak a támogatások, amelyek közül most néhány érdekesebbet mutatunk be. Első rész.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi három éve 2014 a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

2015-ben a Szerencsejáték Zrt. az árbevétel 0,75 százalékát szánja adományozásra és szponzorációra – mint az a cég honlapján olvasható. Hogy 2016-ban ez az arány változott-e, nem tudni, mert erre vonatkozóan nem található információ.

Az Index 2015-ben foglalkozott az állami cég adakozásáról, és a cikkben megemlítették, hogy nem derül ki, milyen szempontok alapján döntik el a Szerencsejátéknál, kinek, mennyit adnak, mert a támogatási szabályzat nem elérhető a honlapon. Nos, a helyzet a mai napig sem változott.

Támogatásra egyébként magánszemélyek nem pályázhatnak; a nonprofit service kft. ad pénzt művészeti, kulturális és sport tevékenységre, illetve szociális célokra. Így tavaly az „Új Színházért” Alapítvány 15 millió forintot kapott a Szerencsejáték Nonprofit Kft.-től, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület pedig 30 millió forintos támogatásban részesült, ugyanúgy, mint 2015-ben.

A BVC Tanácsadó Kft. 2015-ben az állami cégtől 4 millió forinthoz jutott. Abban az évben a társaság árbevétele 4,7 millió forint lett, így annak nagy részét a Szerencsejátéknak köszönhette.

A kft. ellen – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 9 végrehajtás van folyamatban, tulajdonosa Kósa Margó, akinek másik érdekeltsége, a Budavári Consulting Kft. a Prekomment Stratégiai Kft.-vel közösen elnyerte 2014 végén a Várkert Bazár fejlesztésének kommunikációjára kiírt tendert 23,9 millió forintért. A Budavár Consultinggal szemben 3 bírósági végrehajtás folyik és 5 üggyel kapcsolatban kérték a tag vagyoni részesedésének lefoglalását.

A KDNP-hez kötődő Familiare Társadalomszervező Központ, amely a csaladhalo.hu-t adja ki, 2015-ben, 2 millió forintot kapott. Ugyanakkor a birosag.hu oldalon a civil szervezetek nyilvántartásában sem ezzel a névvel, sem az interneten megtalálható adószámmal sem található a szervezet. Cím alapján a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontját dobja ki az internet.

Felhívtuk őket, de semmit sem tudtak a Familiare-ról. Ezek után írtunk a csaladhalo.hu-nak, és kértük, hogy adják meg, hogy a szervezetnél kit, milyen telefonszámon tudunk elérni, de eddig nem reagáltak. A Családháló Alapítvány is szerepel egyébként a támogatottak között, 2015-ben 8 millió forintot kaptak.

Korábbi, a Szerencsejáték Zrt.-vel kapcsolatos cikkeink

Kuna Tibor cégei a Szerencsejáték Zrt.-nél is jól teljesítenek

Ingyenes hetilap közpénzzel kitömve – mennyibe kerül a Lokál az adófizetőknek?

Orbán Viktor miniszterelnök polgári körének háttérszervezete, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány (SZNA) úgy tűnik, nem a honlapja fejlesztésére fordította a 2015. december 29-én számára megítélt 50 millió forintot, azon ugyanis csak annyi található, hogy „Köszöntjük honlapunkon!”.

Mint azt az Átlátszó megírta már, az SZNA vezette Polgárok Házát működtető alapítvány, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPM) 2010 és 2015 közötti kedvezményezetti listáját 135,5 millió forinttal. Idén év elején pedig a 444 számolt be arról, hogy Rogán Antal minisztériuma 20 millió forintot adott a szervezet további működtetésére.

A Kontact Egyesület tavaly 3 millió forinthoz jutott a Szerencsejáték Nonprofit Kft.-től. Az egyesületre vonatkozóan az interneten csak néhány bulizni hívó felhívást találtunk.

A birosag.hu civil szervezetek nyilvántartása alapján kiderült, hogy nem csak a Szerencsejáték segítette a Kontact működését, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma is, amely a szervezetnek 2015 tavasza és 2016. március 31. között fiatalok munkavállalása érdekében lebonyolított rendezvényekért mintegy 1,5 millió forintot adott.

A Kontact 2014-re vonatkozó beszámolójában Protzner Andrást jelölték meg a szervezet képviselőjének. Protzner 8,82 millió forintot kapott az Új Nemzedék Jövőjéért Program elnevezésű projektből, amelynek megvalósítására a kormány 3 milliárd forintot szánt az EU pénzéből, és amely átvilágítása során akadtak érdekes dolgok.

A Szerencsejáték a szervezet támogatása mellett Protzner András is szerződött: 2015-ben 350 ezer forint plusz áfás havidíjra szerződtek a jogásszal.

A Szerencsejáték támogatta a Jövő Uniója Alapítványt is, még pedig 10 millió forinttal. A sajtóban a szervezettel kapcsolatban megjelent, hogy 2015-ben 8 millió forintot kasszírozhatott be az állami cégtől.

A már említett indexes cikkben szerepelt, hogy a szervezet az adóhatóság listája szerint nincsen regisztrálva arra, hogy egyszázalékos adófelajánlásokat fogadjon, valamint, hogy a Jövő Unióját a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, Tardi Tamás Ákos vezette idén márciusig. A bírósági adatok szerint az alapítvány nem közhasznú, a Szerencsejátéktól „közérdekű célú kötelezettségvállalásként” kapta a támogatást.

Csikász Brigitta

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás